حمایت ۱۳ هزار میلیارد تومانی صندوق تثبیت از بازار سرمایه بورس چهارشنبه (یکم مرداد ۱۴۰۴) تعطیل است؟ قوه قضاییه: پروژه‌های رمزارزی «بم‌چین» و «بنیادبم» کلاهبرداری است فرصت اعتراض به آرای حل اختلاف مالیاتی تا ۷ مرداد ۱۴۰۴ فراهم شد ثبات قیمت نفت در محدوده هر بشکه ۷۰ دلار برق در مشهد هر روز قطع می‌شود! + فیلم بنویسیم سیب، بخوانیم موز ریزش قیمت خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۲۹ تیر ۱۴۰۴) قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۲۹ تیر ۱۴۰۴) | افت ۱۲ میلیونی «ری‌را» قیمت لبنیات خودسرانه افزایش یافت | بلاتکلیفی در بازار لبنیات ادامه دارد افت قیمت دینار عراق در بازار آزاد و افزایش نرخ رسمی (۲۹ تیر ۱۴۰۴) + جدول چرا قیمت دلار و سکه در بازار امروز (۲۹ تیر ۱۴۰۴) ریزش کرد؟ خاموشی‌ها در مشهد ۴ تا ۶ روز در هفته | جدول جدید خاموشی برق در مشهد اعلام شد + آدرس سایت بازار بی سکان، معیشت بی قرار خروج سهام‌داران حقیقی باوجود سبزپوشی بورس | گزارش وضعیت بازار سهام (۲۹ تیر ۱۴۰۴) پیش‌فروش بلیت اتوبوس اربعین ۱۴۰۴ تا چه زمانی ادامه دارد؟ اسامی ادارات پرمصرف شهر تهران اعلام می‌شود علت تغییر برنامه قطعی برق در مشهد چیست؟ | از فردا (۳۰ تیر ۱۴۰۴) جدول جدید خاموشی‌ها اعلام می‌شود ضرب‌الاجل ۲ماهه وزارت راه به ایستگاه‌ها و قطار‌ها برای ارائه خدمات به معلولان والی هرات: خط آهن خواف-هرات در سال جاری افتتاح می‌شود | امارت اسلامی افغانستان کشت و تجارت تریاک را به صفر رسانده است قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۲۹ تیر ۱۴۰۴) | تداوم نوسان دلار در کانال ۸۷ هزار تومان رئیس اتاق تجارت هرات در مشهد: هرات آمادگی میزبانی از سرمایه‌گذاران ایرانی را دارد تصویب تجهیز و حفر ۱۰۰ حلقه چاه برای تأمین فوری آب مشهد ریزش قیمت طلا به کمتر از مرز ۷ میلیون تومان در مشهد (۲۹ تیر ۱۴۰۴) فروش فوری محصول سایپا در راستای حمایت از مشاغل از صبح امروز (۲۹ تیر ۱۴۰۴) هزینه نجومی ساخت مسکن در تهران | متری ۲۵ تا ۳۵ میلیون تومان ناقابل! سبد معیشت کارگری در مرز ۵۰ میلیون تومان | دستمزد روزانه کارگران پول یک کیلو برنج است رئیس اتاق بازرگانی خراسان رضوی: خط ریلی بین روزنک و شمتیغ می‌تواند اقتصاد افغانستان را از طریق ایران به اروپا و فراتر وصل کند مشاغل سخت و زیان‌آور بازنگری می‌شود + جزئیات
سرخط خبرها

فروش متری مسکن یا سپر تورم؟

  • کد خبر: ۷۸۳۶۱
  • ۰۲ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۲:۵۳
فروش متری مسکن یا سپر تورم؟
رضا کربلایی - کارشناس مسائل اقتصادی

قرار است از نیمه دوم امسال سازوکاری برای خرید متری مسکن در بورس برای مردم اجرایی شود و این طرحی است که وزارت راه و شهرسازی باعنوان صندوق زمین و مسکن با همکاری بازار سرمایه با هدف جذب سرمایه‌ها برای پروژه‌ها، حفظ ارزش سرمایه مردم و امکان خرید مسکن به‌صورت متری پیشنهاد کرده و گفته می‌شود که سازمان بورس و اوراق بهادار با آن موافق است. پرسش این است که آیا این راه جدید می‌تواند مسیر خانه‌دارشدن مردم را کوتاه‌تر سازد، به‌ویژه اینکه بر اساس آمار‌های رسمی، پیش‌بینی می‌شود با توجه به رشد قیمت مسکن در سال‌های گذشته، بسیاری از شهروندان با پس‌اندازشان با گذشت ۵۰ سال هم نتوانند خانه‌دار شوند و سرپناهی برای خود داشته باشند.


انتظار می‌رود در ۴ سال آینده سیاست‌های دولت در زمینه مسکن بر محور ساخت و تولید مسکن متمرکز شود؛ به‌ویژه اینکه رئیس‌جمهور در برنامه‌اش وعده داده است در هر سال یک‌میلیون مسکن ساخته و به بازار عرضه شود. هرچند هنوز جزئیات این برنامه مهم و پیچیده روشن نشده، اما به نظر می‌رسد مأموریت نخست وزیر راه‌وشهرسازی دولت سیزدهم، تحقق وعده رئیس‌جمهور خواهد بود. در این میان، بحث فروش متری مسکن نیز درخور تأمل است؛ آیا این طرح مورد استقبال مردم قرار خواهد گرفت و آیا آن‌ها از این مسیر خانه‌دار خواهند شد؟

 

دست‌کم از زمان وزارت علی عبدالعلی‌زاده، وزیر اسبق مسکن و شهرسازی در دولت خاتمی، طرح فروش متری زمین مطرح بوده و پس از آن نیز در دولت‌های بعدی فعال‌سازی صندوق‌های زمین و مسکن به‌عنوان مسیری برای هدایت سرمایه‌های مردم به بخش تولید و ساخت مسکن از گزینه‌های روی میز بوده است. البته گزارش‌های دقیقی از میزان موفقیت این طرح‌ها و اقبال مردم در دسترس نیست و هنوز این صندوق‌ها توفیق چندانی نداشته‌اند. از این رو ضرورت دارد تا پیش از آنکه این طرح‌ها به شکل جدید دوباره اجرایی شود، نخست نسبت به آسیب‌شناسی مسیر گذشته اقدام و خطا‌ها و موانع شناسایی شود.

 

به‌نظر می‌رسد که طرح فروش متری مسکن از مسیر بازار سرمایه، بیشتر تقویت انگیزه سرمایه‌گذاری مردم در صندوق‌های زمین‌ومسکن به‌عنوان یکی از سپر‌های حفاظت از پس‌انداز‌های آن‌ها در برابر امواج تورمی است و به‌همین دلیل بازده این صندوق‌ها نسبت به سایر ابزار‌ها و بازار‌ها درخور تأمل است. بدیهی است که اگر بازده این صندوق‌ها و سودآوری طرح فروش متری زمین به‌دلیل ماهیت بلندمدت نوع این سرمایه‌گذاری‌ها جذاب نباشد، نمی‌توان انتظار استقبال عمومی از آن داشت.

پیش‌بینی می‌شود دولت و مجلس افزون بر طرح‌ها و برنامه‌هایی که بخش تولید و عرضه مسکن را تقویت می‌سازد، ضمن سنجش دقیق ابعاد تورمی ناشی از اجرای ایده‌ها، برنامه‌ها و حتی قوانین و مقررات، تمهیدات لازم برای تقویت قدرت خرید متقاضیان واقعی خرید مسکن را مدنظر قرار دهند. از سوی دیگر می‌توان با زدودن انگیزه‌های سفته‌جویانه و کسب بازده‌های ناگهانی از بازار مسکن با مهار تورم به صورت پایدار، راه را برای رسیدن به اهداف مطلوب هموار کرد. از این منظر فروش متری مسکن، تنها یک گزینه در سبد برنامه‌های آینده خواهد بود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->