معاون اجرایی رئیس جمهور: تکمیل کریدورهای ریلی اولویت دولت چهاردهم است سند آمایش سرزمینی نیاز به بازنگری دارد پیش بینی قیمت ارز و دلار (سه‌شنبه ۴ دی ۱۴۰۳) پیش بینی قیمت سکه و طلا (سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳) پیش بینی بورس (سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳) | صعود ادامه دارد؟ سود ۱۵۰ برابری قاچاقچیان سوخت در آب‌های بین المللی وزیر راه: توسعه کشور از مسیر دریا می‌گذرد سازمان مدیریت صنعتی بیست و ششمین همایش عرصه یادگیری مدیران منابع انسانی را در مشهد مقدس برگزار می کند کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در پی احیای پدیده ۱۴ نفر در بورس، به پرداخت ۲۲۰۰ میلیارد ریال جزای نقدی محکوم شدند | شگرد متهمان چه بود؟ سقف قیمت برای واردات خودرو صفر برداشته شد؟ وزیر اقتصاد: نگفتم کف دلار ۷۳هزار تومان است قیمت امروز خودرو‌های خارجی (۳ دی ۱۴۰۳) | تیگو ۸ پرومکس ۳۵ میلیون تومان ریخت صنعتگران در انتظار جبران خسارت قطع انرژی براساس قانون بهبود فضای کسب و کار افت قیمت خودرو‌های داخلی ادامه یافت (۳ دی ۱۴۰۳) | ساینا دوگانه‌سوز ۵۴۰ میلیون تومان شد لیست محصولات ممنوعه برای صادرات در سال ۱۴۰۴ اعلام شد آغاز عرضه دلار و درهم در دبی و تهران | شروع قدرتمند بازارساز (۳ دی ۱۴۰۳) سودای بورس برای فتح قله جدید | گزارش وضعیت بازار سهام (۳ دی ۱۴۰۳) دلیل ناترازی انرژی در کشور چیست؟ | گاز به نیروگاه‌ها نمی‌رسد علت قطعی‌های نامنظم برق در مشهد چیست؟ | چرا برق برخی مناطق اصلاً قطع نمی‌شود؟ افزایش نرخ طلا و سکه در مشهد (۳ دی ۱۴۰۳) | نیم‌سکه یک میلیون تومان گران شد! زمان ثبت سفارش خرید عرضه اولیه امروز مشخص شد (۳ دی ۱۴۰۳) | حداکثر ۴ میلیون ریال برای خرید عرضه اولیه دزاگرس نیاز است قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۳ دی ۱۴۰۳) | جهش دلار به کانال ۷۷ هزار تومان ویدئو | وزیر اقتصاد قیمت دلار را مشخص کرد سهام اولین شرکت دانش‌بنیان شنبه آینده (۸ دی ۱۴۰۳) عرضه اولیه می‌شود | چقدر نقدینگی کنار بگذاریم؟ حراج سکه ضرب ۱۴۰۳ مرکز مبادله امروز برگزار می‌شود (۳ دی ۱۴۰۳) صدور ۹ هزار میلیارد تومان برگه تشخیص مالیاتی برای تراکنش‌های بانکی مشکوک فروش ۸ محصول ایران خودرو ویژه دی ماه ۱۴۰۳ + جزئیات قیمت میوه و صیفی‌جات (۳ دی ۱۴۰۳) | سیب امروز در مشهد چند؟
سرخط خبرها

تحقیق و تفحص به چه کار آید؟

  • کد خبر: ۵۹۹۸۶
  • ۱۰ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۲
تحقیق و تفحص به چه کار آید؟
رضا کربلایی - کارشناس مسائل اقتصادی
۵۰ نماینده‌مجلس خواستار تحقیق و تفحص از بورس شده‌اند و انگیزه‌شان کالبدشکافی رشد شاخص، علت تشویق مردم به حضور در بورس بدون آموزش، گران‌فروشی سهام، فروش سهام‌کاغذی و سرنوشت پول‌ها و رانت احتمالی در بازار سهام گفته شده است. این طرح که گفته می‌شود در کمیسیون اقتصادی مجلس هم به‌تصویب رسیده و قرار است پس از بررسی بودجه به رأی نمایندگان گذاشته شود، از درون دچار تناقض اهداف و ابعاد دربرگیری تحقیق و تفحص است و بیم آن می‌رود که به‌جای تعمیق آگاهی مردم و اصلاح رفتار سیاست‌گذاران، به سیگنال منفی برای بازار سهام تبدیل شود. به‌ویژه اینکه درخواست اولیه تحقیق و تفحص قبل از افت سنگین شاخص کل بازار سهام مطرح شده است و پس از ریزش ماه‌های اخیر، نمایندگان امضا‌کننده طرح پافشاری می‌کنند که باید درون بورس را تفحص کنند تا متوجه شوند چه رخ داده است و به‌احتمال زیاد مقصران و خطاپیشگان به محضر دستگاه قضا سپرده شوند.

به‌نظر می‌رسد به‌همان اندازه که ممکن است این طرح باعث تسکین خشم یا عصبانیت سهام‌داران زیان‌دیده از نوسان بازار سهام، آن هم در کوتاه‌مدت شود، در عمل به‌دلیل اینکه جنس تحقیق و تفحص از بازار سهام با ماهیت ریسک‌پذیری‌اش متفاوت خواهد بود، نمی‌تواند تضمین‌کننده اهداف قانون‌گذاران برای اصلاح رفتار‌ها باشد. چه اینکه معلوم نیست مجلس می‌خواهد از سازمان بورس تحقیق و تفحص کند یا مقامات ارشد سیاسی و اقتصادی دولت و حتی فراتر از دولت را به پاسخ بطلبد که چرا مردم را به حضور و سرمایه‌گذاری در بورس تشویق و ترغیب کرده‌اند.
 
بدیهی است که انگیزه امضاکنندگان طرح تحقیق و تفحص هرچه باشد، مهم این است که نتیجه آن به رفع موانع و ابهام‌ها از بازار سهام می‌انجامد یا اینکه این بازار را با یک ریسک و نااطمینانی جدید روبه‌رو خواهد کرد. توجه شود که سازمان بورس و اوراق بهادار به‌عنوان یک نهاد تخصصی و تصمیم‌گیرنده و مجری سیاست‌های اعلامی شورای عالی بورس یک دستگاه تخصصی است و دخالت‌ها و فشار‌ها در کار این سازمان باعث شده است از ابتدای امسال تا کنون ۳ بار رئیس آن تغییر کند. چنین تغییری در رأس یک نهاد که خود باید نمایانگر ثبات و پیش‌بینی‌پذیری آینده اقتصاد کشور باشد، یک پالس منفی است.

از سوی دیگر آنچه از نظر‌ها دور مانده، این است که سازمان بورس و اوراق بهادار فقط در برابر سیاست‌های معطوف به بازار سهام مسئولیت ندارد و متولی اجرا و نظارت بر سیاست‌های بازار اوراق بهادار از جمله اوراقی است که به‌حکم دولت و مجلس برای تأمین‌مالی منتشر می‌شود و اشتباه هم دولت و هم مجلس این بوده و هست که تصورشان این است که می‌توان بازار سهام را بیمه کرد و نوسان را از این بازار دور ساخت بی‌آنکه متوجه باشند خود هر ۲ نهاد از کنار همین بازار مالی و نه‌فقط بازار سهام ارتزاق مالی می‌کنند و کسری دخل‌وخرج کشور را از این مسیر پوشش می‌دهند.

شایسته است نمایندگان مجلس به تحلیل و تحقیق از سیاست‌های مخرب بازار سرمایه روی آورند و سعی در مانع‌برداری کنند و استقلال سازمان بورس و اوراق بهادار را محترم بشمارند و اگر ابهامی هم باقی می‌ماند، این ابهام‌ها را در بطن قوانین و مقررات مصوب مجلس و دولت جست‌وجو کنند و شیر اصلی رانت و فساد را ببندند و شفافیت بیشتر در بازار سرمایه را تضمین کنند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->