ویدئو| اظهارات ظریف درباره موضوع حجاب و حقوق بشر در گفت‌وگو با سی.ان.ان انتصاب مدیرکل روابط عمومی و امور بین‌الملل‌رسانه شهرداری و مدیر منطقه سه شهرداری مشهدمقدس برگزاری نشست هم‌اندیشی بین دستگاه‌های اجرایی خراسان رضوی در خصوص برنامه‌ریزی‌های لازم برای ایام چراغ برات جانمایی و نصب ۳۳ نمایشگر شهری در مشهد پویش شمس، آموزش نکات بهداشتی و سلامتی زنان و کودکان به بانوان محلات حاشیه شهر مشهد + ویدئو هوای ۹ منطقه کلانشهر مشهد امروز در شرایط پاک قرار دارد (۳ بهمن ۱۴۰۳) بازدید استاندار خراسان رضوی از سد شوریجه و تصفیه‌خانه‌های شماره ۷ و التیمور مشهد (۲ بهمن ۱۴۰۳) مهم‌ترین پروژه ایمن‌سازی رانندگی در بولوار وکیل‌آباد مشهد در حال اتمام است مدیر اجرایی مراکز معاینه فنی خودرو مشهد: ۲۰ درصد خودرو‌های زیر چهار سال در مرحله نخست معاینه فنی رد شدند آغاز رنگ‌آمیزی جداول طرح استقبال از بهار ۱۴۰۴ از ۴ بهمن‌ماه در مشهد افزایش ۲ برابری توفقگاه‌های ناوگان باری سنگین در ششمین دوره مدیریت شهری مشهد عضو هیئت‌علمی دانشگاه فردوسی مشهد: ۶۰ درصد پروژه سیاهه انتشار آلاینده‌های هوای شهر مشهد، تا پایان ۱۴۰۳ تکمیل می‌شود ارجاع ۷۹۱ مورد کشتار غیربهداشتی به مراجع قضایی در خراسان رضوی طی ۹ماهه ابتدایی ۱۴۰۳ سامان‌دهی کرانه کشف‌رود مشهد با احداث بوم‌پارک مسئول مرکز پالایش آلاینده‌های زیست‌محیطی شهر مشهد: سالانه ۲۵۰ هزار تن انواع آلاینده هوا در شهر مشهد منتشر می‌شود سهم ۶۴ درصدی منابع متحرک از آلاینده‌های محیط زیست مشهد رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر مشهد مطرح کرد: توجه ویژه به هوشمندسازی و تحقق شهر هوشمند در مشهد هوای کلانشهر مشهد امروز در شرایط سالم قرار دارد (۲ بهمن ۱۴۰۳) برگزاری سومین دوره مسابقات نوجوانان مشهدی با محوریت انقلاب اسلامی
سرخط خبرها

گذری بر وضعیت خانه‌های تاریخی مشهد که هر لحظه بیم فرو‌ریختنشان است

  • کد خبر: ۸۴۸۵۹
  • ۲۹ مهر ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۷
گذری بر وضعیت خانه‌های تاریخی مشهد که هر لحظه بیم فرو‌ریختنشان است
بافت تاریخی شهر که دیگر بافت نیست و به گفته کارشناسان آن‌قدر تخریب شده که از آن به عنوان «لکه‌های تاریخی» یاد می‌شود، این سال‌ها دارد همان اندک‌داشته‌هایش را هم در نبودِ نظارت‌ها از دست می‌دهد.

هما سعادتمند | شهرآرانیوز؛ بافت تاریخی شهر که دیگر بافت نیست و به گفته کارشناسان آن‌قدر تخریب شده که از آن به عنوان «لکه‌های تاریخی» یاد می‌شود، این سال‌ها دارد همان اندک‌داشته‌هایش را هم در نبودِ نظارت‌ها از دست می‌دهد. در‌این‌میان، خانه‌های مسکونی تاریخی، از دیگر ابنیه دارای ارزش میراثی مظلوم‌ترند؛ زیرا داشتن مالک شخصی سبب شده است رسیدگی به وضع آنان و حتی تلاش برای خرید و تغییر کاربری‌شان به‌کندی صورت بگیرد.

در‌واقع می‌توان گفت خانه‌های تاریخی مشهد، حکم پیری را دارد که هرگاه به پهلو می‌افتد، دیگرانی جمع می‌شوند، شیونی سر می‌دهند، مرثیه‌ای می‌خوانند و بعد، همه این چیز‌ها که از فضای مجازی و شوآف‌هایش فراتر نمی‌رود، در غباری از فراموشی فرو می‌رود و محو می‌شود.

برای نمونه آخرین‌باری که در مشهد سر‌و‌صدا‌ها برای یک خانه تاریخی بالا گرفت، حدود یک‌سال پیش و در اعتراض‌ها به تخریب عمارت «کوزه‌کنانی» بود. پیش از آن هم چنین عملکردی را در تخریب خانه «سیدان» به سال‌۱۳۹۷ تجربه کرده بودیم. چه اتفاقی افتاد؟ همه آن فریاد‌ها و «وااسفا» گفتن‌ها طی دو‌سه روز خاموش شد تا اوایل این هفته که این واکنش دوباره با انتشار اخباری درباره «خانه سالاری» از سر گرفته شد.

پیران به‌پهلوافتادهنمایی از خانه کوزه کنانی

البته در این مورد، هنوز حرفی از تخریب به میان نیامده و تنها به‌فروش گذاشته‌شدنش که از لحاظ قانونی منعی ندارد، به این هجمه دامن زده است. ناگفته نماند که سوای این خانه‌ها در همین پنج‌سال اخیر، خانه‌های شاخصی، چون «بیداری» و «نیلی» که تنها نمونه از خانه‌های دوره زند-افشار در مشهد بودند، در سکوت کامل خبری تخریب شدند و کسی از اتفاق افتاده باخبر نشد.‌

می‌خواهیم بگوییم حفظ خانه‌های تاریخی با واکنش‌هایی از این دست که در ادامه‌اش راهکار و طرحی اصولی و قابل اجرا وجود ندارد، اتفاق نمی‌افتد. اگر دغدغه نگهداری از این میراث هویتی را داریم، واقعا باید فراتر از این‌ها کاری کرد که برنامه‌ریزی‌شده و ادامه‌دار باشد.

هم‌اکنون طبق آمار‌ها در پهنه ۳۷۴ هکتاری بافت تاریخی شهر، ۶۸‌خانه تاریخی ثبت‌شده وجود دارد که نیازمند رسیدگی، بهسازی و مرمت هستند. حال هیچ‌کدام از این خانه‌ها خوب نیست. برای نمونه «خانه تهرانی» که تنها یادگار باقی‌مانده و نادر از معماری دوره افشار است، رو به ویرانی گذاشته و اقدامی برای تملک و تغییر کاربری آن صورت نگرفته است، آن‌چنان‌که بخشی از این خانه در سال ۱۳۹۸ بر‌اثر بارندگی‌ها فرو ریخت.

همچنین است خانه «بلخاسب» که پلان راست بنای آن معماری دوره زندیه است. این بنا نیز با ۳۷۰‌متر مساحت و کاشی‌کاری‌های منحصربه‌فرد در وضعیت نابسامانی قرار دارد.

پیران به‌پهلوافتادهنمایی از خانه بلخاسب

حال خانه «اکبرزاده» در خیابان بهجت با ۷۵۶ متر مساحت نیز گفتن ندارد. این خانه که باقی‌مانده دوران قاجار است، از نظر معماری یکی از زیباترین و منحصر‌به‌فردترین نمونه‌های معماری و سال‌هاست با در‌های بسته، متروکه و رو به خرابی است. کاشی‌کاری‌های زرد و آبی خانه اکبرزاده چند‌سالی است به‌دلیل نبود رسیدگی‌ها در‌حال فرو‌ریختن است. علاوه‌بر‌این تاکنون گزارش‌هایی هم از سرقت کاشی‌های سردر آن، که نمونه آن در مشهد اندک است، منتشر شده است.

«خانه طلایی» را نیز که سال‌هاست در کوچه نوغان، فرسوده و رهاشده، باقی‌مانده است، باید در فهرست خانه‌های رو‌به‌تخریب شهر قرار داد. رخ‌بام این خانه با آجر‌های دندان موشی، کاشی‌های تک‌رنگ فیروزه‌ای و آجر‌های قلمدانی برش‌خورده همچون تاجی بر سر این خانه خودنمایی می‌کند که از ویژگی‌های خاص بناست.

پیران به‌پهلوافتادهنمایی از خانه طلایی

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->