طنین همتی|شهرآرانیوز، شرکت پشتیبانی امور دام کشور قیمت مرغ برای عمدهفروشی را کیلویی ٢٩ هزار تومان و برای مصرفکننده نهایی ٣١ هزار تومان تعیین کرده است. بر این اساس قیمت مرغ زنده نیز نزدیک به ٢١ هزار تومان است.
بازار مرغ و تخممرغ بهگفته مرغداران بازار شکنندهای است و نابسامانی در هر یک از مؤلفههای تولید، چرخه تولید تا توزیع مرغ را با مشکل مواجه میکند. همچنین، بهمحض اینکه تأمین نهاده دانی برای مرغدار در برههای با مشکل مواجه شود، تولید هم به مشکل بر میخورد.
دبیر اتحادیه مرغداران خراسان رضوی با بیان اینکه مشکلات در بخش تأمین نهادههای دانی همچنان برقرار است، گفت: بیکیفیتی خوراک مرغ هم به مشکلات مرغدار اضافه شده است. برای مثال حدود ۲۰ تن از سویای خریدهشده که برای مصرف دپو شده، بعد از گذشت زمان خراب و غیرقابل استفاده شده است و متأسفانه هیچ نظارتی بر کارخانهها نیست.
بهگفته محمدی که یکی از مرغداران بزرگ استان است، فقط اسم آن است که مرغدار ارز دولتی دریافت میکند؛ بهعنوان نمونه باید برای استفاده از قارچخور و دفع آفات نهادهها کلی هزینه پرداخت کنند. اگر منِ مرغدار مستقیم از تاجر نهاده بخرم و محموله خرابی داشته باشد، بار را برمیگردانم، اما همین که با ارز دولتی خرید میکنم، باید خرابی و آفات نهاده را بدون شرط بپذیرم.
وی تأکید کرد: مشکل دیگر تولیدکننده تولید مرغ با هزینههای زیاد نسبت به میانگین جهانی است. بهگفته بیشتر مرغداران، هزینههای تولید با تولید نژاد آرین بیشتر هم شده است. مرغدار مرغ را با میانگین وزن ۲ کیلو و ۶۰۰ گرم و ضریب ۱/۷ به بازار عرضه میکند، ولی جوجه آرین باید با میانگین وزن ۱ کیلو و ۸۰۰ گرم به بازار عرضه شود. حتی این نوع استحصال گوشت از آن نسبت به بعضی نژادهای مرغ هم کمتر است. هم میانگین پرورش مرغ آرین کم شده و هم افت استحصال گوشتش بیشتر است. این مرغ قابلیت قطعهبندی هم ندارد. باتوجهبه اینکه الان تقاضا برای مرغ قطعهبندیشده بیشتر است، این مرغ به درد قطعهبندی هم نمیخورد.
وی یادآور شد: مشکل مرغدار فقط تأمین نهاده دانی نیست؛ سایر هزینهها ازجمله هزینه دستمزد، دارو و واکسن که با ارز آزاد به دست مرغدار میرسد تیز از مشکلات مرغدار است. دولت فقط به اندازه ۵۰ درصد هزینهها که شامل ذرت و سویاست به مرغدار یارانه میدهد و بقیه هزینهها برعهده خود مرغدار است.
دبیر اتحادیه مرغداران خراسان رضوی یادآور شد: حذف ارز دولتی و واریز آن بهصورت نقدی برای سرپرست خانوار به بخش تولید کمکی نمیکند و ممکن است کالا از سبد مصرفی خانوار حذف و درنتیجه به کاهش سرانه مصرف منجر شود. پیشنهاد ما این است که اگر قرار است ارز دولتی از بخش تولید حذف شود، بهجای پرداخت نقدی به خانوادهها، کالابرگ الکترونیک به مصرفکننده داده شود تا از بخش تولید نیز حمایت شود. نهتنها برای مرغ، بلکه این کالابرگ باید برای سایر کالاهای اساسی نیز بهمنظور حمایت از مصرفکننده در نظر گرفته شود.