به گزارش شهرآرانیوز؛ در روزهای گذشته «امیرخان متقی» سرپرست وزارت خارجه طالبان در دیدار با وزیر خارجه چین به او چلغوزه هدیه داد. این درحالی است که در فضای مجازی این هدیه تریاک هلمند نام برده شده است.
بلندی کاج چلغوزه بین ۱۰ تا ۲۰ متر است و معمولا دارای تاجی پهن و گسترده با شاخههایی راست و کشیده استبلندی کاج چلغوزه بین ۱۰ تا ۲۰ متر بوده و معمولا دارای تاجی پهن و گسترده با شاخههایی راست و کشیده و برگهای سوزنی است.
برخی از مردم کلمهی چلغوز را دشنام میدانند، اما این دانههای خوشمزه یک نوع آجیل سودمند هستند که مغز آنها شبیه به تخمه آفتابگردان بوده و طعمی مشابه بادام و پسته دارند.
این مغز دانهها همچون تخمه آفتابگردان در پوستهی چوبی قرار گرفتهاند و تقریبا ۱۷-۲۳ میلی متر طول و ۵-۷ میلی متر عرض دارند.
چلغوزهای قهوهای رنگ که در پوسته چوبی مانند قرار دارند وقتی تفت و بو داده میشوند، سر باز کرده و مغز میوه از آن خارج میشود (برای ماندگاری بیشتر چلغوز، همیشه دانهها را با پوسته ذخیره میکنند).
درخت چلغوز (در فارسی چلغوزه از چهل غوزه به معنای چهل دانه در مخروط کاج) که در ارتفاعات تقریبا ۱۸۰۰ تا ۳۳۵۰ متری هند، پاکستان و افغانستان میروید یکی از درختانی است که در خطر انقراض قرار گرفته است. بومیهای این منطقه با برداشت بیش از حد مخروطهای حامل بذر برای فروش تجاری و قطع این درختان برای کشاورزی باعث تهدید جدی برای این نوع درخت شدهاند.
این درخت به لحاظ گیاه شناسی با نام Pinus gerardiana شناخته میشود که نام ان برگفته از نام کاپیتان پاتریک جرارد، یک مقام ارتش انگلیس است که آن را هنگام استقرار در منطقه در قرن ۱۹ کشف کرد.
چلغوز مغزدانهی کوچک و خوش طعمی است که دارای مشخصات مغذی متراکمی مانند اسیدهای چرب اشباع نشده، پروتئینها و آنتی اکسیدانها است.
همچنین غنی از مواد مغذی شامل ویتامینهای اساسی B۱، B۲، C و مواد معدنی پتاسیم، منیزیم، فسفر و مقدار متوسط آهن، کلسیم، روی و منگنز است. از خواص و تاثیر مصرف چلغوز بر بدن میتوان گفت این دانه نقشی اساسی در کاهش کلسترول، از بین بردن رادیکالهای آزاد و کاهش خطر بیماریهای قلبی دارد.
چلغوز با هزاران آنتی اکسیدان قوی همراه است که شامل گالوکاتچین، کاتچین، لوتئین، لیکوپن، کاروتنوئیدها و توکوفرولها است. خواص آنتی اکسیدانی قوی در آجیل چلغوز در مهار آسیب رادیکالهای آزاد سلولها و مقابله با استرس اکسیداتیو مفید است. علاوه بر این، دانهی چلغوز به کاهش التهاب کمک میکرده و از بروز بیماریهای مزمن جلوگیری میکند.
چلغوز همچون بادام، بادام هندی، پسته و بادام زمینی منبع بسیار خوبی از انرژی است، دانهای پر چرب چلغوز سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع مفید و همچنین اسیدهای آمینه ضروری برای بدن است؛ بنابراین خوردن چلغوز منبعی از انرژی فوری را برای بدن فراهم میکند که شما را سیر کرده و گرسنگی را مهار میکند. این آجیل میتواند برای بیمارانی که به رژیمهای غذایی پر انرژی نیاز دارند همچون کودکانی که سو تغذیه دارند و میخواهند وزن سالمی داشته باشند، یک ماده افزودنی ایده آل باشد.
نسبت متعادل اسیدهای آمینه ضروری در آجیلهای چلغوز، آن را به منبع خوبی از پروتئین تبدیل کرده است. از این رو دانههای کاج چلغوزه میتواند یک انتخاب مناسب و منبع بسیار خوبی از پروتئینهای گیاهی برای افرادی باشد که برنامهی غذایی گیاهی دارند.
اسیدهای چرب زنجیره بلند موجود در دانههای چلغوز باعث ترشح هورمون سیری شده و احساس گشنگی و سستی را مهار میکند. بنابراین، چلغوز یک میان وعده ایده آل برای همهی افرادیست که میخواهند وزن کم کنند.
چلغوزه و کاهش وزن
خواص دارویی و درمانی چلغوز
تنظیم فشار خون
رفع دردهای عضلانی، تنش و اضطراب و خستگی مفرط
رفع سنگ مثانه
افزایش قوای جنسی
تقویت سیستم ایمنی بدن
افزایش عملکرد مغز و تقویت حافظه
کاهش وزن
کاهش کلسترول خون
سلامت قلب
سلامت پوست و مو
کنترل دیابت
تقویت چشم
خواص درمانی چلغوزه
روغن چلغوز عطر ملایم و طعمی شیرین دارد و به طور گستردهای در طب سنتی استفاده میشود. این روغن خواص ضد ویروسی، ضد باکتریایی، ضد قارچی، ضدعفونی کننده و خلط آور دارد که در درمان بیماریهای مختلف مفید است. علاوه بر این، به عنوان روغن حامل در محصولات آروماتراپی و زیبایی نیز استفاده میشود.