فاطمه سلیمی-عضو هیئت رئیسه شورای شهر مشهد | شهرآرانیوز؛ در دنیای امروز نقش پرمایه رویکردها و تشکلهای صنفی تخصصی در ایجاد بسترهای موفقیتآمیز قابل توجه است. سازمانهای مردمنهاد (سمنها) با فعالیتهایی که انجام میدهند یکی از عوامل اصلی توسعه کشورها هستند. در حال حاضر و با توجه به شرایط امروزی، تحقق اهداف دولت در زمینه توسعه از نظر اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بدون مشارکت و همیاری آحاد جامعه به وجود نخواهد آمد. سازمانهای مردمنهاد زاییده یک چنین نیازی برای مشارکت جامعه و دولت است. این سازمانها از طریق همکاری مردم با هم و با دولت و بخش خصوصی در بسیاری از زمینهها بسترساز توسعه و رشد جامعه میباشند.
به طور کلی مشارکت در تشکلهای داوطلبانه مسیری امن برای زنان فعال محسوب میشود. آنان معتقدند از آنجا که ساختار سنتی جامعه ایران امکان دسترسی و کنترل زنان را به منابع، منافع و فرصت زندگی مدنی محدود ساخته است، تشکلها یکی از روشهای اصلاحی است که بر مبنای ایجاد زمینههایی جهت دسترسی زنان به منابع و فرصتها طراحی شدهاند؛ بنابراین اجتماع سازمانیافته زنان در تشکلهای داوطلبانه این امکان را به زنان میدهد تا ضمن دسترسی آسان به امکانات و فرصتها از طریق تأثیرگذاری بر تغییر ساختارهای اجتماعی، به میزان قابل توجهی از کنترل منافع، منابع و فرصتهای زندگی مدنی دست پیدا کنند.
امروز زنان در بیشتر بخشها حضوری فعال دارند، اما در برخی سطوح استفاده از آنان کمتر است و همین سبب گرایش بیش از پیش آنان به طرف تشکلهای خودجوش و مردم نهاد شده است تا بتوانند با فعالیتهای سازنده و مفید، ضمن برآورده ساختن بخشی از نیازهای جامعه، به سهم عمدهای از خواستههای درونی خود برسند، تواناییهایی که شاید در خیلی از موقعیتها به اندازهای که باید به آنها توجه نشد و فعالیت در این تشکلها همان مسیری است که زنان با آزادی عمل بیشتری میتوانند خود را به جامعه اثبات کنند.
نکته مهم این است که اگر به فعالیتهای داوطلبانه بانوان بها داده شود، این ظرفیتها میتواند بر کوچکشدن مجموعههای دولتی مؤثر باشد. تشکلهای زنان علاوه بر کمک به چرخههای اقتصادی، موجب میشود زن برای اثبات تواناییهای خود به جامعه از همه ظرفیت خویش بهره گیرد و از این باب، موجبات رشد شخصی و اجتماعی را به با آورد.
سازمانهای مردمنهاد که در دهههای اخیر بهویژه در کشورهای پیشرفته رشد چشمگیری داشتهاند، در صورت تکامل، استقلال و شفافیت میتوانند به حل بسیاری از چالشهای جامعه یاری رسانند، اما زمانی میتوان به تأثیر عملکرد سازمانهای مردمنهاد در توانمندسازی جامعه امیدوارتر بود که کارکرد حقیقی این سازمانها ابهامآمیز نباشد و سمنها در مسیر فعالیت خود با چالش و محدودیتهای عمده مواجه نشوند. برای رسیدن به این چشمانداز نیازمند تعامل، همیاری و همسویی بیشتر دولت، شهروندان و نهادهای مردمی است.
تشکلهای زنان در حوزه اشتغال و کارآفرینی، در حوزه رفع آسیبهای اجتماعی، کمک به زنان زندانی و آزادسازی آنان و از این دست برخی انجمنهایی هستند که در شهر مشهد مقدس، این بستر معنوی که باید الگو باشد و تمدنساز، که الزام توسعه بسترهای نقشآفرینی مؤثر برای زنان که پایه خانوادهاند بیشتر از هر شهر دیگر ضرورت مییابد، رشد و توسعه یابند. مدیریت شهری با همراهی همه نهادهای پشتیبان در این امر باید ورود نمایند و با حمایتهای لازم، صحنه نقشآفرینی تشکلهای مردمنهاد با محوریت زنان را قدرتمند و پویا سازند.