پروژه توسعه فضا‌های خدمات زائر و ساماندهی نمای میدان قبله حرم مطهر رضوی افتتاح شد اولویت ماموریت‌های آستان قدس رضوی، حرم مطهر رضوی و خدمت به زائر است تهیه ۱۰۶ هزار دست لباس گرم در پویش ملی «هبه» برای کمک به مردم مظلوم لبنان گشاده دست باش | توصیه‌های ائمه اطهار (ع) درباره پرداخت بدهی فراخوان ثبت‌نام حج تمتع تا دو روز آتی| هزینه هنوز مشخص نیست تولیت آستان قدس رضوی: جوانان نخبه، بزرگ‌ترین فرصت و ثروت کشور هستند اهدای ۱۲ النگوی طلا به جبهه مقاومت از سوی مادر یک شهید آماده‌سازی ۱۰ هزار بسته معیشتی و فرهنگی ویژه مردم غیور و مقاوم لبنان اعلام فراخوان انتخاب قاری و مؤذن در حرم امام‌رضا(ع) از دختران نوجوان قرآنی در حرم امام‌رضا(ع) تقدیر شد تولیت آستان قدس رضوی: بیانیه مجمع موسوم به محققین و مدرسین در رسمیت شناختن اسرائیل مایه تأسف است مولوی عبدالحمید: ما باید در کنار هم شهید شویم + فیلم علیرضا بیات رئیس سازمان حج و زیارت شد اعلام ویژه‌برنامه‌های حرم امام‌رضا (ع) به مناسبت روز دانش‌آموز (۱۳ آبان ۱۴۰۳) حمایت دختران نوجوان هنرمند مشهدی از فلسطین در حرم امام‌رضا(ع) شرط اول و آخر خداشناسی بررسی آثار معادباوری بر سبک زندگی | ایمان قلبی به زندگی پس از مرگ تولد یک بچه شیر کاش قدر مشهدی بودن را بدانیم! درباره پرده «توپ بندی» حرم امام رضا (ع) و هنرمند نقاش آن
سرخط خبرها

حضرت زهرا (س) الگوی زندگی

  • کد خبر: ۹۶۷۵۱
  • ۰۳ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۲:۳۰
حضرت زهرا (س) الگوی زندگی
سعید طاووسی مسرور - عضو هیئت علمی دانشگاه علامه‌طباطبایی

درباره حضرت زهرا(س) آنچه بیشتر محل توجه بوده است، مسائل مربوط به زندگی کوتاه ایشان پس از پیامبر(ص) و دفاع از ولایت امیرالمؤمنین علی(ع) و خطبه های ایشان مانند خطبه فدکیه و خطبه در هنگام عیادت زنان مهاجران و انصار و درنهایت شهادت و محل دفن ایشان است. چنان که استاد محمدعلی جاودان، کتاب مستقلی درباره همین موضوع ها نوشته که با عنوان «دختر پیامبر(ص)» منتشر شده است.

این موضوع ها بسیار مهم است، اما باید تصویری جامع از حضرت زهرا(س) به عنوان دختر، همسر، مادر و زن تراز جامعه اسلامی ارائه کرد.

برای الگوگرفتن باید شخصیت حضرت زهرا(س) را از جنبه های مختلفی شناخت: در نسبت با خود یا همان سیره فردی و در نسبت با دیگران در 2سطح، ابتدا خانواده یا سیره خانوادگی و سپس جامعه یا سیره اجتماعی و درنهایت در نسبت با خدا یا همان سیره عبادی. خوش بختانه آثار خوبی در این موضوعات وجود دارد، اما جای کار هنوز بسیار است.

مثلا بنده قبلا در حوزه سیره عبادی آن حضرت سخنرانی کردم و درباره بازشناسی و تحلیل ادعیه حضرت زهرا(س) که آن را از 2کتاب «الصحیفة الفاطمیة الجامعة» نوشته مرحوم آیت ا... سیدمحمدباقر موحد ابطحی و «مسند فاطمة الزهرا(س)» نوشته مرحوم حجت الاسلام سیدحسین شیخ الاسلامی تویسرکانی استخراج کردم؛

اما ندیدم که کسی در این موضوع کار کرده باشد. به علاوه کتاب نخست به فارسی ترجمه نشده است و زمینه ارتباط عموم مردم با آن فراهم نیست.

درباره سیره فردی و خانوادگی و اجتماعی آن حضرت می توان به آثاری چون کتاب «زندگانی فاطمه زهرا(س)» از مرحوم استاد سیدجعفر شهیدی، «بانوی نمونه اسلام فاطمه زهرا(س)» اثر مرحوم آیت ا... ابراهیم امینی و «خاطر نازک گل» نوشته حسین سیدی ساروی مراجعه کرد تا بتوان درباره مسائل و مشکلات جامعه امروز مانند اصل ازدواج و کیفیت همسرداری جوانان از گزارش های تاریخی حیات ایشان الگو گرفت.

از جمله این الگوها، اخبار مربوط به چگونگی ازدواج، مهریه و جهیزیه آن حضرت و ساده زیستی ایشان است که در منابع شیعه و سنی آمده است.

علاوه بر کتب، گاهی مقالات مفیدی درباره حضرت صدیقه طاهره(س) نوشته شده است که می توان در ایام ولادت آن حضرت دست کم یک مقاله درباره ایشان خواند؛ مثلا مقاله «فرانقش هدایتگری و سیره اجتماعی فاطمه(س)» از حجت الاسلام دکتر محسن الویری (شیعه شناسی، ش28، زمستان1388) که مهم ترین نقش در سیره اجتماعی آن حضرت را هدایتگری دانسته و نشان داده است که حضرت فاطمه(س) با برخورداری از عصمت و تعلق به خاندان رسالت، به هدایتگری و سوق دادن انسان ها به سوی خدای متعال و نشان دادن زیبایی های حق و فراخواندن انسان ها به آن با قول و عمل می پرداخت.

حال که به فراخور این مطلب برخی منابع درباره حضرت راضیه مرضیه(س) معرفی شد، شایسته است از مجموعه شش جلدی «دانشنامه فاطمی» نیز یاد شود که کاری جامع و نافع درباره آن حضرت به عنوان الگوی زندگی است. در این کتاب علاوه بر مسائلی چون حیات، منزلت و شخصیت فاطمی و حکمت و معارف فاطمی به مباحث حقوقی و اجتماعی مرتبط با زن و خانواده از نگاه اسلام و مکتب اهل بیت (ع) پرداخته شده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->