کاظمی‌قمی با نماینده چین در افغانستان دیدار کرد (۵ آذر ۱۴۰۳) قدردانی رئیس اتحادیه شرکت‌های ساختمانی افغانستان از مدیرعامل نمایشگاه بین‌المللی مشهد سیادت: طالبان عملیاتی هستند و حرفی که می‌زنند را انجام می‌دهند نگاهی به دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی ایران در افغانستان | ترافیک دیدار‌های کاظمی قمی در چهارراه شیرپور رئیس اداره راه‌آهن طالبان: هدف ما توسعه تجارت بین ایران و افغانستان است معاون استاندار خراسان رضوی: ما دوست روز‌های سخت افغانستان هستیم | دانشکده راه‌آهن در مشهد افتتاح خواهد شد کشف ۲۵۰ هزار تُن موادمخدر در مرز‌های افغانستان با ایران، طی یک سال گذشته چین رسماً کشته‌شدن شهروندان چینی در مرز افغانستان و تاجیکستان را تأیید کرد یاراحمدی: حضور افغان‌های غیرمجاز ارائه خدمات به اتباع مجاز را متأثر کرده است حامد کرزی خواستار یک ابتکار منطقه‌ای جهت حل مشکلات مردم افغانستان شد استاندار خراسان رضوی: مسیر ریلی خواف- هرات افغانستان را به آب‌های آزاد وصل می‌کند هیئت راه‌آهن افغانستان با استاندار خراسان رضوی دیدار کرد (۳۰ آبان ۱۴۰۳) تیم کریکت ۱۹ سال افغانستان در برابر پاکستان به میدان می‌رود (۳۰ آبان ۱۴۰۳) هیئت راه‌آهن افغانستان با هدف گفتگو درباره کریدور ریلی خواف-هرات وارد مشهد شد کاظمی قمی در کابل: ایران آماده گسترش همکاری‌ها با افغانستان است مشاور وزیر کشور: ایران سالانه ۵۰۰ هزار ویزا به اتباع افغانستانی می‌دهد مشاور وزیر راه: ایران آماده سرمایه‌گذاری ۶ میلیارد دلاری در زیرساخت‌های حمل‌ونقل افغانستان است نماینده ویژه چین: ما به دنبال نفوذ در افغانستان نیستیم ویدئو | آخرین وضعیت طرح انسداد مرزهای شرق کشور با افغانستان سخنگوی وزارت خارجه: تعداد زندانیان محبوس افغانستانی در زندان‌های ایران زیاد است ۳۰۰ هکتار زمین کشاورزی در ولایت بلخ افغانستان زیر کشت زعفران
سرخط خبرها

خانه ادبیات افغانستان ۱۹سال تلاش برای روایت همدلی در سایه زبان فارسی

  • کد خبر: ۱۱۶۱۴۲
  • ۱۷ تير ۱۴۰۱ - ۱۹:۳۰
خانه ادبیات افغانستان ۱۹سال تلاش برای روایت همدلی در سایه زبان فارسی
نوزدهمین سالگرد تاسیس خانه ادبیات افغانستان با حضور شاعران و نویسندگان افغانستانی و ایرانی و به میزبانی مجله بخارا در تهران برگزار شد. حاضران در این نشست اهمیت این نهاد فرهنگی برجامعه مهاجران افغانستانی ساکن ایران را بررسی کردند.

محمد زمان حسینی | شهرآرانیوز؛ محمد صادق دهقان رئیس خانه ادبیات افغانستان در این نشست ضمن تشکر از مسئولان مجله بخارا که میزبان این مراسم بودند گفت: خانه ادبیات در حالی نوزدهمین سال تاسیس خود را سپری می‌کند که حاصل فعالیت‌های این مجموعه از زمان تاسیس تا به‌حال برگزاری نُه دوره جشنواره قند پارسی،۷ نشست روایت همدلی بین ملت ایران افغانستان و همچنین چاپ نشریه کتابنامه است.

او با اذعان به اینکه خانه ادبیات محلی برای بررسی و پرداختن به ادبیات معاصر افغانستان و ایران می‌باشد گفت: این مجموعه تلاش کرده تا این میراث را به نسل بعد منتقل نماید.

دهقان با بیان اینکه ما علاوه بر تهران در کابل نیز فعالیت داشتیم گفت: با وجود دشواری‌های امنیتی که ما در افغانستان داشتیم، اما نشست‌های شب‌های کابل را با همکاری دیگر شاعران و نویسندگان برگزار می‌کردیم و تلاش کردیم در آن فضای دشوار از میراث ادب فارسی مراقب و حفاظت نماییم.

این نویسنده افغانستانی گفت: حاصل تلاش اعضای خانه ادبیات در انتشارات چاپ ۲۱ جلد کتاب داستان و شعر بوده است.

خانه ادبیات افغانستان ۱۹سال تلاش برای روایت همدلی در سایه زبان فارسی

طالبان خطری برای تمدن فارسی است

در ادامه این نشست محمد سرور ‌مولایی استاد برجسته افغانستانی زبان و ادبیات فارسی اظهازداشت: متاسفانه مجموعه‌های دولتی که وظیفه‌شان حمایت از زبان فارسی است به وظیفه خود به طور صحیح عمل نمی‌کنند.

محمد سرور مولایی با انتقاد از عدم توجه به مشکلات مالی که فعالان زبان و ادبیات فارسی با آن روبرو هستند تصریح کرد: علی رغم مشکلات اقتصادی و عدم حمایت اما فعالان این حوزه با اتکای به عشق به زبان فارسی و علی رغم سختی‌ها به کار خودشان ادامه داده‌اند.

او در ادامه با انتقاد از شیوه برخورد طالبان با فارسی زبانان و ستیز با زبان فارسی گفت: طلبان هم خطری برای منطقه و هم برای تمدن فارسی است.

این استاد دانشگاه افغانستانی ضمن اشاره به فرار نخبگان از افغانستان بعد از تحولات سیاسی سال گذشته بیان داشت: بسياري از فرهیختگان زبان فارسی به ایران آمده که سزاوار است جمهوری اسلامی با داشتن نگاه تاریخی به ملت‌های منطقه به ویژه فارسی زبانان از این فرصت استفاده نماید و به گسترش‌ مشترکات فرهنگی اهتمام بورزد.

خانه ادبیات افغانستان ۱۹سال تلاش برای روایت همدلی در سایه زبان فارسی

سرور رجایی مبتکر مفهوم خون شریکی

سید ابوطالب مظفری سومین سخنران این نشست در ابتدای سخنانش یاد مرحوم محمد سرور رجایی مسئول پیشین خانه ادبیات افغانستان را گرامی داشت و به بررسی پیشینه فعالیت نخبگان مهاجر در حوزه‌های مختلف به ویژه ادبيات پرداخت.

این نویسنده و پژوهشگر افغانستانی تاکید کرد: در بدو ورود مهاجرین به ایران پیش زمینه فکری که درباره‌ مهاجرین وجود داشت، مثبت نبود و این مسئله سبب شد که مهاجرین در هر سطح به اتهام زدایی از خودشان روی بیاورند. بدین شکل که از کارگر تا پزشک مهاجر سعی بر این داشتند تا روحیه وتلاشگری خودشان را اثبات کنند و بدین شکل تلاش زیادی کردند که روایت دیگری از مهاجرین که یک مهاجر تلاش‌گر و متعهد می‌باشد در جامعه میزبان ایجاد کنند.

به باور مظفری اتهام زدایی از مهاجرین و ملت افغانستان که چهره‌شان در اذهان با صفات غلط مخدوش شده بود یگانه انگیزه خانه ادبیات از ابتدای تاسیس بود که در این راه تلاش‌های بسیاری انجام شده است.

مظفری همچنین تصریح کرد: مرحوم رجایی در این مسئله حتی فراتر از ادبیات حرکت کرد و مفهوم خون شریکی بین دو ملت را ابداع کرد که روایتی تازه از پیوند خونی و فرهنگی میان دو ملت بود.

خانه ادبیات افغانستان ۱۹سال تلاش برای روایت همدلی در سایه زبان فارسی

قند پارسی بزرگترین جشنواره ادبیات فارسی در افغانستان

شوکت علی محمدی شاری نويسنده افغانستانی ومسئول مجموعه ادبی کلمه به عنوان سخنران پایانی نشست با تقدیر از حدود دو دهه فعالیت خانه ادبیات افغانستان گفت: جشنواره دوسالانه قند پارسی که به همت خانه ادبیات برگزار می‌شد سبب ایجاد انگیزه فراوان در نسل جوان و بزرگترین جشنواره ادبیات فارسی در کشور بود.

محمدی شاری همچنین گفت که اعضای خانه ادببات نسل نجابت روستایی می باشد که بدون هیچ توقع برای نشر و حفظ زبان فارسی تلاش کرده‌اند.

گفتنی است که این نشست به میزبانی علی دهباشی نویسنده ایرانی و مسئول مجله بخارا در تهران برگزار شد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->