فاطمه غلامی | شهرآرانیوز؛ تابستان و زمستان نمیشناسد؛ فرقی نمیکند از فرط تشنگی بهدنبال یک لیوان آب بگردی یا حتی برای انجام کارهای روزمره لنگ مانده باشی، کاهش فشار آب و قحطیهای مکرر آن، مهمان همیشگی اهالی بولوار شاهنامه است و گویا قصد خداحافظی هم ندارد. از یک طرف، سهم مردم این محله از آب آشامیدنی به اندازه نخ باریکی است که جریان دارد و از طرف دیگر، مالکان باغویلاهای غیرمجاز در این راسته، پای خود را از گلیم فراتر گذاشتهاند و با حفر چاه غیرمجاز، مانع رسیدن آب به مردم منطقه میشوند.
اتفاقا به ادعای بسیاری از ساکنان محله، تقریبا ۹۰ درصد باغویلاهای موجود در این بولوار، غیرمجاز ساخته شده است و، چون زمینهای این باغویلاها معمولا بهصورت قولنامهای خریدوفروش میشود، خشت اول از پایه کج گذاشته میشود، بنابراین تا آخرین مرحله ساخت، همهچیز بهصورت غیرمجاز و با تخلف پیش میرود و اینجاست که حفر چاه غیرمجاز در این نوع باغویلاها، سهم شهروندان از آب آشامیدنی را به حداقلترین میزان ممکن میرساند.
خانم شریعت، ساکن بولوارشاهنامه است. او با گلایه از کم بودن فشار آب میگوید: این منطقه مملو از باغویلاهای بزرگ و اشرافی شده است که علاوهبر اینکه غیرمجاز ساخته شدهاند، خیلی راحت بازهم بهصورت غیرمجاز، خود را به انشعابات آب و برق متصل و از سهم شهروندان منطقه استفاده میکنند.
او بیان میکند: ما ۱۰ سال است ساکن این منطقه هستیم، ولی بهدلیل کاهش فشار آب، گاه مجبور میشویم آب تانکری بخریم. برای استحمام دچار مشکل میشویم و معمولا باید حمام کردن خود را به بعد ساعت ۱۲ شب موکول کنیم.
این شهروند با بیان اینکه در روزهای تعطیل امکان ماندن در خانه وجود ندارد، ادامه میدهد: آب در روزهای تعطیل بهدلیل تراکم انبوه جمعیت و حضور مالکان باغویلاهای غیرمجاز در این منطقه، یا خیلیخیلی فشار پایینی دارد یا در بیشتر ساعات روز قطع است.
او تاکید میکند: بابت هر تانکر آب، ۳۰۰ هزار تومان میپردازیم. در ماه، چهار تانکر آب باید هزینه شود تا بتوانیم از این آب برای اموری مانند آشامیدن، شستوشو و آبیاری درختان استفاده کنیم.
آقای بابایی، یکی دیگر از ساکنان منطقه شاهنامه است. او هم با بیان اینکه مالکان باغویلاهای غیرمجاز آبدزدی میکنند، میگوید: همین ماه قبل، مبلغ آببها برای ما که یک خانواده چهارنفره هستیم و سالهاست در این منطقه سکونت داریم، معادل یکمیلیونو ۵۰۰ هزار تومان شد، درحالیکه تا چند ماه گذشته ما جزو خانوارهای کممصرف بودیم. وقتی اعتراض کردیم، متوجه شدیم یکی از همین باغویلاها در مجاورت ملک ما، از انشعاب ما غیرمجاز آب برداشت کرده و همین کار باعث افزایش آببهای مصرفیمان شده است.
فاطمی، شهروند دیگری است که از مشکل گلآلود بودن آب در این محله گلایه دارد. این شهروند بیان میکند: انشعاب غیرمجاز و برداشت غیرقانونی سارقان آب از انشعابات مجاز، موجب میشود که اضافه برداشت آب در مواقعی که فشار آب بالاست، دوباره به لوله برگردد ودرنتیجه در بیشتر ساعات روز، آب این منطقه گلآلود باشد.
موضوع سرقت آب و حفر چاههای غیرمجاز آب و نیز وجود خاک محلول در آب در بولوارشاهنامه سبب شد در پیگیری ویژه امروز بهسراغ مدیرعامل شرکت آبوفاضلاب خراسانرضوی برویم. حسین اسماعیلیان در اینباره میگوید: انشعابات غیرمجاز، مشکلات بیشماری را برای مشترکان قانونی بهوجود آورده است. ضایع شدن حقوق شهروندی، آلودگی آب درپی برگشت آب به لوله و خسارت به تاسیسات شبکه آبرسانی، از نمونه این مشکلات است.
او ادامه میدهد: انشعابات غیرمجاز بهخصوص در باغویلاها، چون آب بیشتری مصرف میکنند، باعث افت فشار آب برای اهالی منطقه میشود. از سال گذشته در منطقه شاهنامه، برای جلوگیری از انشعابات غیرمجاز قرار شد بین دستگاههای خدماتی، نظارتی و قضایی هماهنگیهایی انجام بگیرد تا مراجع قضایی در مقایسهبا گذشته، دربرابر این ماجرا، شیوهای را بهکار گیرند که جنبه بازدارندگی بیشتری داشته باشد.
او بیان میکند: تضییع حقوق مشترکان، تضییع حقوق بیتالمال و تهدید بهداشت عمومی و خسارت به تاسیسات، جزو جرمهایی است که علاوهبر جریمه مالی سنگین، منجر به حبس فرد هم میشود.
مدیرعامل شرکت آبوفاضلاب خراسانرضوی اظهار میکند: از سال گذشته تاکنون، بیش از ۶۰۰ فقره انشعاب غیرمجاز در باغویلاهای شاهنامه شناسایی کردهایم که با همه آنها برخورد قانونی شده است.
اسماعیلیان بیان میکند: امسال نظارت بیشتری کردیم و سامانه سوتزنی را راهاندازی کردیم که براساس آن، شهروندان با تماس با سامانه الکترونیکی و غیرحضوری ۱۲۲ میتوانند بهصورت ناشناس، تخلفها را گزارش دهند.
او با اشاره به اینکه اگر شهروندی انشعابات غیرمجاز را گزارش بدهد در مدت کوتاهی پیگیریهای لازم انجام خواهد شد و نتیجه پیگیری به شخص اعلام میشود، ادامه میدهد: با گزارش این نوع تخلف، برای فرد گزارشدهنده، پاداش نقدی هم درنظر گرفته میشود.
اسماعیلیان میافزاید: یکی دیگر از علل افت فشار آب در منطقه شاهنامه درکنار انشعاب غیرمجاز، نارسایی در سیستم انتقال آب است. پس از اینکه بخشی از شاهنامه به شهر متصل شد، نارساییهایی در سیستم انتقال آب بهوجود آمد؛ زیرا این سیستم قابلیت پاسخگویی به مشترکان اضافهشده را نداشت، بنابراین درحالحاضر بهترتیب اولویت، درحال بازسازی و اصلاح شبکه آبرسانی در منطقه هستیم.