معاون اجرایی رئیس جمهور: تکمیل کریدورهای ریلی اولویت دولت چهاردهم است سند آمایش سرزمینی نیاز به بازنگری دارد پیش بینی قیمت ارز و دلار (سه‌شنبه ۴ دی ۱۴۰۳) پیش بینی قیمت سکه و طلا (سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳) پیش بینی بورس (سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳) | صعود ادامه دارد؟ سود ۱۵۰ برابری قاچاقچیان سوخت در آب‌های بین المللی وزیر راه: توسعه کشور از مسیر دریا می‌گذرد سازمان مدیریت صنعتی بیست و ششمین همایش عرصه یادگیری مدیران منابع انسانی را در مشهد مقدس برگزار می کند کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در پی احیای پدیده ۱۴ نفر در بورس، به پرداخت ۲۲۰۰ میلیارد ریال جزای نقدی محکوم شدند | شگرد متهمان چه بود؟ سقف قیمت برای واردات خودرو صفر برداشته شد؟ وزیر اقتصاد: نگفتم کف دلار ۷۳هزار تومان است قیمت امروز خودرو‌های خارجی (۳ دی ۱۴۰۳) | تیگو ۸ پرومکس ۳۵ میلیون تومان ریخت صنعتگران در انتظار جبران خسارت قطع انرژی براساس قانون بهبود فضای کسب و کار افت قیمت خودرو‌های داخلی ادامه یافت (۳ دی ۱۴۰۳) | ساینا دوگانه‌سوز ۵۴۰ میلیون تومان شد لیست محصولات ممنوعه برای صادرات در سال ۱۴۰۴ اعلام شد آغاز عرضه دلار و درهم در دبی و تهران | شروع قدرتمند بازارساز (۳ دی ۱۴۰۳) سودای بورس برای فتح قله جدید | گزارش وضعیت بازار سهام (۳ دی ۱۴۰۳) دلیل ناترازی انرژی در کشور چیست؟ | گاز به نیروگاه‌ها نمی‌رسد علت قطعی‌های نامنظم برق در مشهد چیست؟ | چرا برق برخی مناطق اصلاً قطع نمی‌شود؟ افزایش نرخ طلا و سکه در مشهد (۳ دی ۱۴۰۳) | نیم‌سکه یک میلیون تومان گران شد! زمان ثبت سفارش خرید عرضه اولیه امروز مشخص شد (۳ دی ۱۴۰۳) | حداکثر ۴ میلیون ریال برای خرید عرضه اولیه دزاگرس نیاز است قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۳ دی ۱۴۰۳) | جهش دلار به کانال ۷۷ هزار تومان ویدئو | وزیر اقتصاد قیمت دلار را مشخص کرد سهام اولین شرکت دانش‌بنیان شنبه آینده (۸ دی ۱۴۰۳) عرضه اولیه می‌شود | چقدر نقدینگی کنار بگذاریم؟ حراج سکه ضرب ۱۴۰۳ مرکز مبادله امروز برگزار می‌شود (۳ دی ۱۴۰۳) صدور ۹ هزار میلیارد تومان برگه تشخیص مالیاتی برای تراکنش‌های بانکی مشکوک فروش ۸ محصول ایران خودرو ویژه دی ماه ۱۴۰۳ + جزئیات قیمت میوه و صیفی‌جات (۳ دی ۱۴۰۳) | سیب امروز در مشهد چند؟
سرخط خبرها

معمای تحریم، ارز و تولید

  • کد خبر: ۱۲۶۵۲
  • ۰۲ دی ۱۳۹۸ - ۰۷:۳۹
معمای تحریم، ارز و تولید
رضا کربلائی کارشناس مسائل اقتصادی
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، روز گذشته در افتتاحیه اولین نمایشگاه «صنعت ورزش و تجهیزات ساخت ایران» از اعمال تحریم‌ها به عنوان عاملی در راستای فعال‌تر شدن حوزه صنعت کشور یاد کرده و گفته است: «بیشتر تولیدکنندگانی که در این نمایشگاه حضور دارند به این نکته اشاره کردند که وضعیت اقتصادی آن‌ها از زمان اعمال تحریم‌ها بهبود یافته است، چرا که همه به استفاده از تولیدات داخلی روی آورده‌اند.» به گفته رئیس قوه مقننه، آمریکایی‌ها باید متوجه باشند ایرانی‌ها این قابلیت و استعداد را دارند که سختی‌ها را به فرصت تبدیل کنند. برداشت اولیه از صحبت‌های رئیس مجلس این است که تحریم نعمتی است که تهدید‌ها را به فرصت‌ها بدل ساخته و از این منظر شاید این تلقی ایجاد شود که پس تحریم خوب است و تلاش برای رفع آن ضرورت ندارد؛ چرا که فرصت‌ها و ظرفیت‌های صنعتی کشور را تضعیف خواهد کرد. البته بعید است منظور رئیس قوه مقننه کشور این باشد که تحریم‌ها نعمت است و رفع آن ضرورت ندارد؛ شایسته است تا معمای تحریم، افزایش نرخ ارز و فراز و فرود رشد صنعتی کشور رمزگشایی شود تا مبادا خطای دید سیاست‌گذاران اثر نامطلوبی بر تصمیم‌سازی‌های اقتصادی بگذارد. واقعیت این است که دلیل اقبال به استفاده از کالا‌های ساخت داخل که باعث خرسندی رئیس مجلس شده، افزایش قیمت ارز و تأثیر آن بر قیمت تمام‌شده کالا‌های وارداتی و البته کاهش قدرت خرید مردم در اثر افزایش نرخ تورم است؛ افزون بر اینکه سیاست‌های ارزی و محدودیت ایجادشده در ثبت سفارش کالا‌های وارداتی که مشابه آن در داخل کشور تولید می‌شود هم به رونق احتمالی کسب‌وکار بخش‌هایی از صنایع کشور کمک کرده است. تداوم این رونق البته محل تردید است و در صورتی که دولت در آینده سیاست ارزی و پولی را به گونه‌ای پیش ببرد که نتیجه آن ایجاد یک تنفس مصنوعی برای کاهش قیمت ارز از یک سو و افزایش قیمت تمام‌شده کالا‌های ساخت داخل و کاهش قدرت خرید مردم با افزایش نرخ تورم از سوی دیگر باشد، بدیهی است که تقاضا برای کالا‌های داخلی کاهش می‌یابد و صنایع کشور با مشکل ناترازی عرضه و تقاضا مواجه می‌شوند. به‌ویژه اینکه بسیاری از صنایع داخلی کشور نیازمند نوسازی هستند و از این منظر گشایش در روابط خارجی و رفع تحریم‌ها یک ضرورت است تا از کانال آن بتوان منابع محدود ارزی کشور را به سمت اصلاح ساختار صنایع سوق داد و قیمت تمام‌شده محصولات صنعتی کشور را کاهش داد و بهره‌وری آن‌ها را دوچندان کرد.
انتظار از سیاست‌مداران ارشد این است که آدرس درست بدهند و هنگام بازدید‌های خود از نمایشگاه‌ها و خطوط تولیدی کشور واقعیت‌ها را ببینند و در صدد رفع موانع کسب‌وکار مردم برآیند و بپذیرند که تحریم‌ها می‌تواند باعث شکوفایی استعداد‌ها و خلاقیت‌های داخلی شود، اما استمرار تحریم‌ها نه‌تن‌ها مطلوب نیست، بلکه باعث ایجاد تنگنا در بازار‌های صادراتی کشور، کاهش قدرت خرید مردم و افزایش هزینه تولید داخل می‌شود. راه نجات و حیات تولید داخلی را باید در درون جست‌وجو کرد و سایه‌های ابهام را از سر تولید زدودن، هنر دولتمردان و سیاست‌مداران است. تولید داخلی را به گونه‌ای حمایت و ستایش کنیم که راهی به سمت بازار دیگر کشور‌ها پیدا کند و در بازار داخلی هم کیفیت آن به گونه‌ای باشد که انتخاب نخست مردم باشد. این فرضیه درست است که ایرانی‌ها این قابلیت و استعداد را دارند که تهدید‌ها و سختی‌ها را به فرصت بدل سازند، اما هنر و درایت مردان سیاست ایجاب می‌کند تا استعداد و خلاقیت خود را به کار گیرند تا ظرفیت‌های داخلی در اثر خطای سیاست‌گذاران از بین نرود و راه آن باشد که هزینه سیاست را از دوش اقتصاد کشور بردارند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->