سعیده آلابراهیم | شهرآرانیوز؛ روزهای تابستان یکی پس از دیگری میگذشت و دانشآموزان اتباعی که بهجز برگه سرشماری، مدرک دیگری در دستشان نداشتند، هنوز هم امیدوار بودند تا شاید امسال پشت درهای مدرسه نمانند و اگر جبر زمانه نگذاشت که در کشورشان تحصیل کنند، در کشور همسایهشان به حق تحصیلی که بهدنبالش بودند، برسند.
سال ۱۳۹۴ بود که رهبر معظم انقلاب هم فرمانی صادر کردند مبنی بر اینکه «هیچ کودک افغانستانی، حتی مهاجرانی که بهصورت غیرقانونی و بیمدرک در ایران حضور دارند، نباید از تحصیل بازبمانند و همه آنها باید در مدارس ایرانی ثبتنام شوند.» و اگرچه با تسلط طالبان بر افغانستان بر جمعیت کودکان افغانستانی در سن تحصیل در کشور ما و بهتبع آن در خراسانرضوی و شهر مشهد افزوده شده است، سیام شهریور خبری در روزنامه شهرآرا منتشر کردیم و نوشتیم «طبق اعلام آموزشوپرورش خراسانرضوی، از سیویکم شهریور امکان ثبتنام دانشآموزان اتباعی که فقط برگه سرشماری دارند، فراهم شد.»
بر مبنای این خبر قرار بود که با اطلاعرسانی به خانوادهها، این دانشآموزان با دریافت نامه از دفاتر کفالت به آموزشوپرورش مراجعه کنند. اکنون و پس از اینکه به نیمه مهر رسیدهایم، کارشناس مسئول اتباع ادارهکل آموزشوپرورش خراسانرضوی درحالی از صدور مجوز حمایت تحصیلی و ثبتنام ۱۰ هزارو ۲۵۰ نفر از دانشآموزان اتباع خبر میدهد که به گفته خودش حدود ۱۴ هزار نفر از دانشآموزان اتباع هنوز مراجعه نکردهاند.
علیرضا یاریمقدم در گفتگو با خبرنگار شهرآرا اظهار میکند: پیش از این به ما اعلام شده بود که ۱۵ هزار دانشآموز اتباع جدیدالورود در استان داریم، اما اداره اتباع هفته گذشته به ما اعلام کرد که ۲۴ هزار دانشآموز اتباع جدیدالورود داریم که مدرکی برای تحصیل و اقامت ندارند.
وی با بیان اینکه بیشتر این دانشآموزان در مشهد هستند، میگوید: این احتمال وجود دارد که پس از شانزدهم مهر، دیگر مجوز تحصیلی برای این دانشآموز صادر نشود.
یاریمقدم درحالیکه از احتمال صادرنشدن مجوز تحصیلی پس از شانزدهم مهر میگوید که از روز انتشار خبر پیشین مبنی بر فراهمشدن امکان ثبتنام دانشآموزان اتباعی که فقط برگه سرشماری دارند، تاکنون فقط یازده روز گذشته است!
کارشناسمسئول اتباع ادارهکل آموزشوپرورش خراسانرضوی اظهار میکند: آموزشوپرورش با وجود همه مشکلات، بیشتر این دانشآموزان را ثبتنام کرده است. البته شاید برای ثبتنام حدود هزار نفر از این دانشآموزان مشکل جدی داشته باشیم که تدابیری مانند دونوبتهکردن مدرسه، توسعه مدارس ویژه اتباع و... را برای رفع آن بهکار میگیریم.
یاریمقدم ادامه میدهد: مجوز راهاندازی شش مدرسه ویژه اتباع بهزودی به دستمان میرسد و در آن صورت میتوانیم پوشش بیشتری برای تحصیل این دانشآموزان داشته باشیم.
وی میگوید: چرایی مراجعهنکردن حدود ۱۴ هزار دانشآموز اتباع مشخص نیست. ساماندهی هرچه زودتر این دانشآموزان به آموزشوپرورش کمک میکند تا فرصت داشته باشد که امتحان ارزشیابی تعیین سطح را انجام دهد.
سیدعلی قاسمی، مدیرکل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسانرضوی، نیز در پاسخ به شهرآرا دراینباره به چند جمله کوتاه بسنده کرد: برآورد ما این بود که ۲۴ هزار دانشآموز اتباع داشته باشیم، اما آمار ۱۰ هزار نفر محقق شده است و ثبتنام کردهاند. ضمن اینکه سیاست جمهوری اسلامی این است که اگر مراجعهکنندهای در اینباره داشته باشیم، نمیگذارد که این دانشآموزان به بازماندگانازتحصیل تبدیل شوند.