تمجدید روحانی اهل‌سنت افغانستان از موشک خیبر + فیلم پرچم افغانستان زیر گنبد نجف | روایتی از روح‌الله صالحی، زائر افغانستانی‌تبار مقیم ایران قیمت امروز دینار عراق به افغانی (پنجشنبه، ۱۶ مرداد ۱۴۰۴) قیمت امروز پول افغانی (پنجشنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۴) سفارت ایران در کابل شرط وثیقه ۵۰۰ دلاری برای زائران افغانستانی اربعین را برداشت مهاجران افغانستانی دارای برگه سرشماری می‌توانند برای پیاده‌روی اربعین به عراق بروند (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) + فیلم فیلم | تب والیبال در ولایت میدان وردک افغانستان شرایط ثبت نام دانش آموزان اتباع در مدارس تهران اعلام شد (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) + فیلم قیمت امروز پول افغانی (چهارشنبه ۱۵ مرداد ۱۴۰۴) قیمت امروز افغانی به دینار عراق (چهارشنبه، ۱۵ مرداد ۱۴۰۴) مشکلات زائران افغانستانی اربعین برای سفر به ایران و رسیدن به عراق استقبال طالبان از راه‌اندازی دفتر «توسعه پایدار» سازمان ملل در آسیای مرکزی آمریکا اجازه سفر امیرخان متقی به اسلام‌آباد را نداد قیمت امروز افغانی افغانستان (سه‌شنبه، ۱۴ مرداد ۱۴۰۴) بقائی: تصمیم‌گیری درباره به رسمیت شناختن طالبان براساس «منافع ملی» خواهد بود نماینده مردم مشهد در مجلس: تعارض منافع سبب عدم رسیدگی به موضوع اتباع شده است طالبان قراردادی به ارزش ۱۰ میلیارد دلار برای تامین برق با یک شرکت خصوصی منعقد کرد ۱۰۰ هزار تُن کالا از طریق راه‌آهن افغانستان در هفته گذشته جابه‌جا شده است دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: دشمن در تلاش برای ایجاد تصویر منفی بین ایرانی‌ها و افغانستانی‌ها است گوترش با اشاره به بحران انسانی در افغانستان خواستار اقدام فوری جامعه جهانی شد برنامه جهانی غذا: برای کمک به نیازمندان افغانستان ۵۳۹ میلیون دلار نیاز است
سرخط خبرها

نگرانی فعالان حوزه نشر از وضعیت نامناسب کتاب در افغانستان

  • کد خبر: ۱۳۱۳۹۵
  • ۰۴ آبان ۱۴۰۱ - ۱۱:۵۲
نگرانی فعالان حوزه نشر از وضعیت نامناسب کتاب در افغانستان
در نشستی در تهران به منظور بررسی روابط روابط ایران و افغانستان در حوزه چاپ و نشر عنوان شد که وضعیت کتاب در افغانستان مناسب نبوده و ایران باید از ناشران افغان حمایت کند.

به گزارش شهرآرانیوز؛ نشستی در تهران تحت عنوان «نگاهی به پیشینه روابط ایران و افغانستان در حوزه چاپ و نشر» به منظوربررسی تحولات صنعت انتشار در افغانستان برگزار شد.

غلامی، استاد سابق دانشگاه بلخ و از فعالان حوزه کتاب افغانستان در ابتدای این مراسم گفت: در افغانستان پیش از انتقال کتاب از ایران اساتید از داشته‌های قبل خود استفاده کرده و ما اولین گروهی بودیم کتابهای دانشگاهی ایران را به افغانستان وارد کرده و به این کشور منتقل کردیم.

رئیس سابق دانشگاه بلخ با بیان اینکه همواره انتقال کتاب از ایران با مشکلاتی مواجه بوده گفت: تنها پس از دو سال موفق شدیم بیش از ۴۰ عنوان کتاب درسی را به افغانستان منتقل کنیم که این باعث ترویج علم در افغانستان شد.

وی ادامه داد: این موضوع باعث شد که بسیاری از اساتید با استفاده از محتوای فارسی کتابهای ایرانی خود به تالیف کتاب پرداخته و این امر همزمان با انتقال کتابهای بیشتری از ایران به افغانستان صورت گرفت و این بر روش تدریس و آموزش در افغانستان اثرگذار بوده است.

جامعه افغانستان تشنه یادگیری و رشد است

از طرف دیگر مولایی، عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی و رئیس سابق دانشگاه بامیان سخنرانی بعدی این نشست نیز در ابتدای سخنان خود گفت: طی دو سال گذشته فرهنگ کتاب رشد یافته و پیشرفت یک کشور در وهه اول مدیون آموزش و کتابخوانی است.

وی افزود: همزمان با برگزاری نمایشگاه های کتاب ایران در افغانستان این موضوع مورد استقبال مردم قرار گرفته و نشان از تشنه بودن جامعه افغانستان برای یادگیری علم و رشد است.

مولایی ادامه داد: علاقه به یادگیری مردم افغانستان به علم باعث شکل گیری صنعت نشر در این کشور شد و به دنبال انتقال کتاب بسیاری از اهالی علم اقدام به ترجمه و تالیف کتاب کردند.

وی افزود: اما متاسفانه به دنبال تحولات اخیر در افغانستان بسیاری از اهالی فرهنگ و ناشران مجبور به ترک وطن شده و بازار کتاب به تاریکی فرو رفته است.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: ما باید از فرصت پیش آمده برای حمایت از زبان فارسی و زنده نگهداشتن این میراث ارزشمند استفاده کنیم.

وی در ادامه به مشکلات چاپ کتاب در افغانستان اشاره کرد و گفت: طی ۲۰ سال گذشته هر چند فرهنگ در این کشور رشد کرده، اما در حال حاضر صنعت چاپ با مشکلاتی از جمله هزینه گران، عدم علاقه به کتاب خوانی و فقر مواجه است.

مولایی تاکید کرد که ایران باید از صنعت نشر کتاب در افغانستان حمایت کرده و به اقداماتی مانند اعطای وام ارزان و اقامت کمک به زنده نگهداشتن این صنعت در افغانستان کند.

صنعت نشر افغانستان حال خوبی ندارد

محمد ابراهیم شریعتی مدیر انتشارات عرفان، سومین سخنران این نشست نیز گفت: افغانستان در حال حاضر از نظر کتاب خوانی با مشکلات زیادی مواجه بوده و صنعت نشر این روزها حال خوبی در افغانستان ندارد.

وی افزود: با وجود این به آینده امید داریم و تلاش خود را در این زمینه انجام خواهیم داد.

وی ادامه داد: ما از جمهوری اسلامی ایران این انتظار را داریم که در این دوران سخت از ناشران افغانستان حمایت کرده و با خرید کتاب اجازه ندهد این صنعت از بین برود.

این ناشر افغانستانی به مشکلات انتقال کتاب از ایران نیز اشاره کرد و گفت: حتی در دوران اشرف غنی و حامد کرزی انتقال کتاب به افغانستان با مشکلاتی زیادی مواجه بوده و به بهان های مختلف جلوی این اقدام گرفته می‌شد.

وی با بیان اینکه کتاب در حال حاضر آخرین نفس های خود را در افغانستان می‌کشد، گفت: طالبان محدودیت زیادی برای ورود و چاپ کتاب اعمال کرده و ورود بسیاری از کتابها نیز ممنوع است.

بعد از تحولات اخیر ۵۰ درصد کتابفروشی‌ها در افغانستان بسته شدند

سعید دمیرچی، مدیر موسسه انار سرخ آخرین سخنران این نشست نیز به مشکلات کتاب در افغانستان اشاره کرد و گفت: نبود زیر ساخت برای توزیع کتاب، اعمال محدودیت و رانت گسترده در دوران دولت گذشته از جمله مواردی است که کتاب در افغانستان با آن روبرو بوده است.

وی افزود که عدم رعایت کپی رایت نیز از جمله مواردی است که باعث مشکلاتی در این کشور بوده و ما سعی کردیم این مشکل را با چاپ مشترک کتاب حل کنیم.

وی ادامه داد: تحولات اخیر باعث شده که بسیاری از روشنفکران از افغانستان خارج شده و ۵۰ درصد کتابفروشی ها تعطیل شود.

این ناشر ایرانی تاکید کرد در شرایط حاضر نیز امکان کار درحوزه کتاب افغانستان وجود دارد و با درک درست و نگاه اقتصادی به این زمینه و همکاری با طالبان می توان کارهای در این زمینه انجام داد.

قرار است این نشست ها ادامه داشته باشد.

منبع: فارس

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->