شهرآرانیوز - محققان در نتیجه این تحقیقات هشدار دادهاند که اگر اقدامی برای مقابله با کاهش تعداد اسپرم انجام نشود، بشریت با بحران تولیدمثل مواجه خواهد شد.
مطالعهای جدید که در مجله Human Reproduction Update منتشر شده، با بررسی ۱۵۳ مورد از مردانی که احتمالاً از باروری خود بیخبر بودند، نشان داده بین سالهای ۱۹۷۳ تا ۲۰۱۸ میانگین غلظت اسپرم آنها از ۱۰۱.۲ متر در میلیلیتر به ۴۹.۰ متر در میلیلیتر کاهش یافته است؛ یعنی چیزی حدود ۶۲ درصد.
تحقیقات همین تیم که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد، نشان داد که غلظت اسپرم در ۴۰ سال گذشته بیش از نصف شده است. با این حال، در آن زمان کمبود داده برای سایر نقاط جهان به این معنی بود که یافتهها روی اروپا، آمریکای شمالی و استرالیا متمرکز شده است. اما مطالعه جدید شامل دادههای جدیدتر از ۵۳ کشور است.
این کاهش غلظت اسپرم نهتنها در منطقهای که قبلا موردمطالعه قرار گرفته بود، بلکه در آمریکای مرکزی و جنوبی، آفریقا و آسیا هم مشاهده شد.
همچنین به نظر میرسد میزان سرعت کاهش در حال افزایش است؛ با نگاهی به دادههای جمعآوریشده در تمام قارهها از سال ۱۹۷۲، محققان دریافتند که غلظت اسپرم هرسال ۱.۱۶ درصد کاهش مییابد. با این حال، هنگامی که محققان فقط به دادههای جمعآوریشده از سال ۲۰۰۰ نگاه کردند، کاهش ۲.۶۴ درصد در سال بود.
نویسنده اول این تحقیق گفته است: «فکر میکنم این تحقیق نشانه دیگری است که چیزی در جهان اشتباه است و ما باید برای آن فکری بکنیم. این یک بحران است که بهتر است قبل از اینکه به نقطه برگشتناپذیر برسد، با آن مقابله کنیم.»
مطالعات قبلی نشان داده بود که اگر غلظت اسپرم کمتر از حدود ۴۰ متر در میلیلیتر باشد، باروری به خطر میافتد. هرچند در آخرین تحقیق این رقم بالاتر است، محققان گفتهاند که این یک رقم متوسط است که نشان میدهد درصد مردان زیر این رقم افزایش یافته است.
هرچند این مطالعه عواملی مثل سن و مدتزمانی که مردان بدون انزال سپری کرده بودند را در نظر گرفت و مردانی را که از ناباروری رنج میبردند حذف کرد، اما محدودیتهایی هم دارد؛ از جمله اینکه به دیگر نشانههای کیفیت اسپرم توجه نکرد.
آلن پیسی، استاد آندرولوژی دانشگاه شفیلد، که در این مطالعه دخالتی نداشته، این تحلیل را تحسین کرده و گفته:
«شمارش اسپرم، حتی با روش استاندارد طلایی هموسیتومتری [فرایند آزمایشگاهی] واقعاً دشوار است. من معتقدم که در طول زمان به دلیل توسعه برنامههای آموزشی و کنترل کیفیت در سراسر جهان، در این زمینه بهتر شدهایم. همچنان فکر میکنم نتیجه این تحقیق بیشتر چیزی است که ما در دادهها میبینیم.»
مشخص نیست چه چیزی باعث کاهش اسپرم میشود. یک فرضیه این است که مواد شیمیایی مختلکننده غدد درونریز یا سایر عوامل محیطی ممکن است نقش داشته باشند و روی جنین در رحم تأثیر بگذارند. کارشناسان میگویند عواملی مانند سیگار کشیدن، مصرف الکل، چاقی و رژیم غذایی نامناسب نیز ممکن است نقش داشته باشند. از طرف دیگر یک سبک زندگی سالم ممکن است به افزایش تعداد اسپرم کمک کند.
پروفسور ریچارد شارپ، متخصص بهداشت باروری مردان در دانشگاه ادینبورگ، گفته است که کاهش میزان اسپرم در جهان میتواند به این معنی باشد که باردار شدن زوجها زمان بیشتری میبرد، زیرا آنها بارداری را تا دهه ۳۰ یا ۴۰ زندگی زن به تاخیر میاندازند.
شارپ در ادامه گفته است: این مسئلهای نیست که فقط به زوجها مربوط باشد. زیرا آنها یک مشکل بزرگ برای جامعه ۵۰ سال آینده هم به وجود میآورند، زیرا جوانان کمتری برای کار و حمایت از رشد روزافزون افراد مسن خواهیم داشت.