به گزارش شهرآرانیوز، خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت: چند مقام عراقی گفتند، مذاکرات میان ایران و عربستان، دو رقیب منطقهای که بغداد میانجیگری آن را برعهده داشت، عمدتا به دلیل ادعای تهران مبنی بر این که پادشاهی سعودی در مداخلههای خارجی برای تحریک اعترضات در ایران نقش داشته، متوقف شده است.
آسوشیتدپرس با اشاره به این که از مذاکرات تهران-ریاض به عنوان «گشایشی برای کاهش تنشهای منطقهای» استقبال شده بود و با بیان این که مقامات عراقی میگویند، اگرچه مذاکراتی که انتظار میرفت شش دور به میزبانی بغداد به طول بیانجامد، برنامهریزی نشده بود مدعی شد که مقامات تهران با ورود اعتراضات به چهارمین ماه خود در ایران، از دیدار با مقامات سعودی خودداری میکنند.
در ادامه این گزارش آمده است: عامر الفایض، رئیس کمییته روابط خارجی مجلس عراق گفت، «مذاکرات ایرانی-سعودی متوقف شده است و این تاثیری منفی بر منطقه خواهد گذاشت». این جزئیات از سوی پنج مقام عراقی، از جمله مقامات دولتی، گروههای شبهنظامی تحت حمایت ایران و برخی چهرههای احزاب سیاسی شیعی آن که مجاز به افشای نامشان نبودند، مورد تایید قرار گرفته است.
گزارش آسوشیتد پرس میافزاید: هیات ایران در سازمان ملل متوقف شدن این مذاکرات را تایید کرد، اما هیچ توضیحی در این باره نداد. در بیانیه هیات ایران در سازمان ملل آمده است که «مذاکرات میان ایران و عربستان سعودی پیش از تحولات اخیر در ایران و به دلایل متعددی متوقف شد». عربستان سعودی به درخواست ارائه توضیحاتی در این باره پاسخ نداد.
این خبرگزاری مدعی است: متوقف شدن مذاکرات با وجود حمایت دو طرف از نیروهای مخالف در مناقشات متعددی در خاورمیانه از جمله در سوریه و یمن پیامدهای متعددی به دنبال خواهد داشت.
در این گزارش همچنین مطرح شد: ایران عربستان سعودی را به حمایت مالی از شبکه ایران اینترنشنال متهم میکند که اعتراضات شکلگرفته از اواسط سپتامبر در ایران را به طور گسترده پوشش میدهد. این شبکه متعلق به شرکت ولانت مدیا است که از سهامداران آن افراد سعودی وابسته به خاندان سلطنتی عربستان سعودی هستند. ایران میگوید، اعتراضات توسط عوامل خارجی، از جمله آمریکا و متحدان منطقهای آن هماهنگ و هدایت میشود.
در این گزارش مطرح شد: یک مقام وزارت امور خارجه عراق میگوید، «تهران علاوه بر این از بیانیه عربی-چینی در نشست هفته پیش در ریاض آزرده شد». چین و عربستان سعودی در بیانیهای گفتند که بر سر «تقویت همکاری مشترک جهت اطمینانیابی از ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران» توافق کردهاند. آنها همچنین در این بیانیه از ایران خواستند «به اصل همسایگی خوب و عدم مداخله در امور داخلی کشورها» احترام بگذارد.
آسوشیتدپرس نوشت: عربستان سعودی با اکثریت جمعیت سنی و ایران که اکثریت آن شیعه است، از انقلاب اسلامی سال ۱۹۷۹ ایران دچار اختلاف هستند، اما این اختلاف پس از اعدام نمر النمر، یک روحانی شیعه توسط ریاض شدت یافت که منجر به آتش زدن سفارت عربستان در تهران توسط معترضان شد. روابط دیپلماتیک پس از آن بدتر شد.
در ادامه آمده است: مذاکرات مستقیم از آوریل ۲۰۲۱ و با میانجیگری عراق برای بهبود روابط آغاز شد. وجود این گفتمان به خودی خود حائز اهمیت بود، حتی اگر تنها نتیجه قابل توجه تا کنون، بازگشایی دفتر نمایندگی ایران در سازمان همکاری اسلامی در جدهی عربستان بوده باشد.