جزایری | شهرآرانیوز؛ براساس اعلام مرکز آمار ایران نرخ تورم نقطه به نقطه مواد خوراکی از ۸۷ درصد در تیرماه سال گذشته به حدود ۴۳ درصد در خردادماه امسال کاهش یافته است.
این کاهش در حالی صورت میگیرد که بسیاری از شهروندان معتقدند که قیمت موادغذایی در چند وقت اخیر نه تنها کاهش نیافته است، بلکه برخی از خوراکیها گرانتر شده اند.
همین مسئله سبب میشود برخی از مردم نسبت به صحت دادههای مرکز آمار ایران تردید کنند. از این رو این سؤال به وجود میآید که آیا کاهش تورم به معنی ارزانی است؟
کاهش تورم به معنی کاهش قیمت ها یا به تعبیر عموم «ارزانی» نیست. تورم به معنی تغییر قیمتها در طول یک سال است. وقتی گفته می شود که تورم موادغذایی از ۸۷ درصد به ۴۳ درصد رسیده است، به این معنی نیست که آنها ارزانتر شده اند، بلکه به معنی آن است که از تغییرات شدید افزایش قیمتهای مواد غذایی کاسته شده است.
برای مثال اگر قیمت هر کیلو شکر در سال ۱۴۰۰، حدود ۱۰ هزار تومان بوده و در سال ۱۴۰۱ به ۲۰ هزار تومان رسیده است، این نشان میدهد که شکر در یک سال ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشته است؛ اما اگر همین کالا امسال قیمتش به ۲۸ هزار تومان برسد، این یعنی قیمت شکر حدود ۴۰ درصد افزایش یافته است.
هر چند این رقم نشان میدهد که قیمت شکر همچنان افزایشی است، اما از سرعت رشد قیمت آن کاسته شده است. همان طور که مشاهده می شود هر چند تورم این کالا کاهش درخورتوجهی یافته است، این امر به معنی کاهش قیمت شکر نیست، بلکه افزایش قیمت نیز داشته است. اما کاهش تورم چه پیامدهایی برای اقتصاد دارد؟
تورم شدید برای اقتصاد آسیبهای زیادی دارد. یکی از آفاتی که تورم شدید دارد، این است که قدرت خرید افراد را کاهش می دهد؛ یعنی با هر واحد پول، مقدار کمتری از محصولات را نسبت به سال گذشته میتوانید بخرید. از این رو وقتی سرعت افزایش تورم کاهش مییابد.
یعنی در اقتصاد کشور قدرت خرید شهروندان در حال ترمیم است، به خصوص این مسئله را نیز باید در نظر گرفت که از زمان اجرای سیاستهای ضد تورمی تا تأثیرگذاری آنها بر سفره مردم معمولا مقداری زمان نیاز است.