شهرآرانیوز - فضاپیمای Aditya-L۱ از سریهاریکوتا، جزیرهای در نزدیکی خلیج بنگال، صبح شنبه به فضا پرتاب شد تا به سمت مقصد مداریاش در حدود ۱.۵ میلیون کیلومتری زمین حرکت کند.
پرتاب موفقیتآمیز Aditya-L۱ دو هفته پس از فرود موفقیتآمیز و تاریخی فضاپیمای هند با نام Chandrayaan-۳ بر سطح ماه، انجام شد. این دستاورد، هند را به چهارمین کشور جهان - و دومین کشور در قرن بیست و یکم - تبدیل کرد که یک وسیله ایمن را روی ماه فرود میآورد.
Aditya-L۱ به سمت مقصد خود در نقطه لاگرانژ ۱ حرکت میکند، منطقهای بین خورشید و زمین که در آن به دلیل کشش گرانشی هر دو جرم آسمانی یکدیگر را خنثی میکنند. این مکان به Aditya-L۱ اجازه میدهد تا در مدار، در موقعیتی بهینه و با مصرف سوخت جزئی، برای رصد فعالیتهای خورشید، باقی بماند.
به گفته آژانس فضایی، این مأموریت «مشاهده فعالیتهای خورشیدی و تأثیر آن بر آب و هوا را فراهم میکند.»
این فضاپیما به هفت ابزار علمی مجهز است که چهار مورد از آنها مستقیماً روی خورشید متمرکز خواهند بود و بقیه ذرات بادهای خورشیدی و میدانهای مغناطیسی عبوری در نقطه لاگرانژ ۱ را مطالعه خواهند کرد.
اهداف اصلی این مأموریت شامل مطالعه اتمسفر فوقانی خورشید و پدیدههای مختلف خورشیدی، مانند پرتاب جرم تاج یا بیرونراندن پلاسما از بیرونیترین لایه خورشید است.
اطلاعات بهدستآمده از آزمایشهای Aditya-L۱ تصویر واضحتری از آب و هوای فضا یا امواج مغناطیسی موجدار در منظومه شمسی، ارائه میکند. به گفته اداره ملی اقیانوسی و جوی ایالات متحده، طوفانهای فضایی زمانی که به جو ما میرسند میتوانند بر زمین تأثیر بگذارند و گهگاه بر ماهوارهها، ارتباطات رادیویی و حتی شبکههای برق تأثیر بگذارند.
کاوشگر هندی Aditya-L۱ به اطلاعات کاوشگر خورشیدی پارکر ناسا درباره خورشید، اضافه میکند. کاوشگر خورشیدی پارکر ناسا در سال ۲۰۲۱ به عنوان اولین فضاپیمای که خورشید را مطالعه میکند به فضا پرتاب شد.