به گزارش شهرآرانیوز؛ این در حالی ست که مرکز آمار ایران تاکنون متوسط قیمت هر متر مربع مسکن در شهر تهران تا پایان شهریور ماه را اعلام کرده است.
مشکل از جایی شروع میشود که مرکز آمار ایران متوسط قیمت مسکن در تهران را حدود ۷۷.۵ میلیون تومان و بانک مرکزی این قیمت را ۷۵.۳ میلیون تومان گزارش کرده اند.
حال سوال اینجاست که این اختلاف قیمت ۲ میلیون تومانی ناشی از چیست؟
سازمان برنامه و بودجه پیش از این علت این اختلاف را تفاوت در شیوه میانگین گیری این دو مرکز دولتی عنوان کرده است.
طبق اعلام سازمان برنامه و بودجه کشور مرکز آمار میانگین قیمت حسابی، موزون و شاخص قیمت را محاسبه میکند در حالی که بانک مرکزی تنها میانگین حسابی را در نظر میگیرد و به نحوه محاسبه میانگین موزون توجهی ندارد. هر یک از این میانگینها کارکرد خاص خود را دارند.
روش میانگین حسابی به متراژ واحدهای مبادله شده در دوره زمانی مدنظر توجهی نداشته و به همه واحدهای مسکونی (چه بزرگ و چه کوچک) به یک دید مینگرد و وزنی برابر میدهد.
اما روش میانگین موزون تفاوت متراژ واحدهای مورد مبادله را در قیمت ثبت شده در نظر میگیرد بهنحوی که هر واحد متناسب با متراژ در تعیین میانگین قیمت منطقه وزن میگیرد. بانک مرکزی به این نحوه محاسبه مهم توجهی نداشته است.
شاخص قیمت آپارتمانهای مسکونی، با استفاده از روش هدانیک (تعدیل کیفی) محاسبه میشود و مناسب تعیین دقیق تورم در حوزه آپارتمانهای مسکونی مورد مبادله در هر دوره است. در این راستا از میانگینهای نامبرده نمیشود (به علت ناهمگن بودن آپارتمانهای معامله شده در هر دوره) استفاده کرد، زیرا تغییرات قیمت را بهدرستی نشان نمیدهند، اما چون در شاخص قیمت اثرات تغییر کیفیت از منابع اطلاعاتی زدوده شده است، شاخص دقیقی برای محاسبه تورم این حوزه محسوب میشود.
بر همین اساس گزارش مرکز آمار از متوسط قیمت مسکن میتواند در بیشتر موارد همه نیازهای کاربران مختلف در این حوزه را پوشش دهد.
گفتنی است؛ بانک مرکزی در گزارش خود متوسط قیمت مسکن در شهر تهران در اولین ماه پاییز را حدود ۷۶ میلیون تومان اعلام کرده که حاکی از افزایش یک درصدی نسبت به ماه قبل از آن است.