مرز ۳ میلیونی شاخص‌کل از دست رفت | ریزش ۴۶ هزار واحدی بورس (۱۹ خرداد ۱۴۰۴) قیمت چند برابری نان سنگک و بربری در اسنپ‌فود و نانوایی‌ها + تصاویر قیمت امروز ارز، طلا، سکه و رمزارز‌ها (۱۹ خرداد ۱۴۰۴) | دلار بازار آزاد چند؟ افزایش قیمت نان در تهران تکذیب شد (۱۹ خرداد ۱۴۰۴) قیمت ارز دیجیتال در بازار امروز (۱۹ خرداد ۱۴۰۴) | بیت‌کوین گارد صعودی گرفت بررسی قیمت برنج ایرانی و پاکستانی در مشهد (۱۹ خرداد ۱۴۰۴) وقتی نرخ نان، نان مردم را آجر می‌کند نان در تهران رسماً گران شد | مردم: قیمت‌ها غیرواقعی است پایان مهلت استفاده از اعتبار مرحله دوم کالابرگ اعلام شد قیمت امروز طلا در مشهد در کانال ۶.۵ میلیون تومان آغاز شد (۱۹ خرداد ۱۴۰۴) راه‌اندازی قطار‌های فوق‌العاده برای ایام اربعین ۱۴۰۴ بدون افزایش قیمت بلیت قیمت جهانی طلا امروز (دوشنبه، ۱۹ خرداد ۱۴۰۴) اعلام شد بیمه کارگران ساختمانی سامان‌دهی می‌شود | حذف افراد غیرواقعی بررسی قیمت بلیت هواپیما و قطار مسیر تهران- مشهد در آستانه عید غدیرخم ۱۴۰۴ قیمت امروز میوه و صیفی‌جات در مشهد (۱۹ خرداد ۱۴۰۴) | هندوانه ارزان شد شورای رقابت: شرکت‌های خودروساز حق اعلام قیمت خودرو را ندارند کاهش سطح زیر کشت جو در خراسان رضوی | ضرورت حمایت بیشتر از کشاورزان دوراهی دخل نانوا یا قوت مردم پیش‌بینی بورس فردا (دوشنبه، ۱۹ خرداد ۱۴۰۴) واریز ۱۲۰۰ میلیارد تومان سود برای ۱۶۳ هزار سهام‌دار بورس در هفته دوم خرداد ۱۴۰۴ ناوگان فعال هواپیمایی هما با تعمیر ۳ هواپیمای زمین‌گیر به ۱۷ فروند رسید مهم‌ترین اخبار بورسی کدال امروز (یکشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۴) ثبت رکورد مصرف ۸۰۱ میلیون لیتر بنزین در تعطیلات هفته گذشته (۱۲ تا ۱۷ خرداد ۱۴۰۴) جزئیات مالیات کولبران و ملوانان در قانون ساماندهی تجارت مرزی مشخص شد سازمان حمایت به تصمیم ایران خودرو برای افزایش قیمت واکنش نشان داد (۱۸ خرداد ۱۴۰۴) کشف مزرعه استخراج رمز ارز در یک کارگاه ریخته‌گری در مشهد (۱۸ خرداد ۱۴۰۴) هر دقیقه یک وام تُپل کاهش قیمت خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۱۸ خرداد ۱۴۰۴) + جدول بررسی قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۱۸ خرداد ۱۴۰۴) | سهند ۶۹۵ میلیون تومان شد
سرخط خبرها

اجبار در خرید یا حمایت از تولید داخل؟

  • کد خبر: ۲۱۳۳۰۳
  • ۱۹ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۵
اجبار در خرید یا حمایت از تولید داخل؟
اربعین هر سال که به عراق می‌رویم با خیل عظیمی از خودرو‌های خارجی در خیابان‌ها روبه‌رو می‌شویم که بیشتر آن‌ها را شاید از نزدیک و در کشور خودمان نیز ندیده باشیم.

در این بین گاه‌گداری خودرو‌های شرکت‌های خودروساز ایرانی نیز دیده می‌شود که در ترافیک جمعیت زائران پیاده و خودروها، خراب شدنشان مکافاتی است که خون رانندگان عراقی را به جوش می‌آورد. آن‌ها در حالی که تلاش می‌کنند فارسی صحبت کنند با لهجه‌ای که تتمه غلظت حروف عربی را از بین کلماتشان می‌توان متوجه شد، می‌گویند: «پراید ایرانی خراب».

عراقی‌ها خیلی مهمان‌نوازند به خصوص در ایام اربعین، زائران ایرانی بسیاری را هم برای استراحت به بیت‌های خود یا همان خانه‌هایشان دعوت می‌کنند. البته که ایرانی‌ها در برابر موکب‌های شلوغ و پرازدحام، از مهمان‌نوازی عراقی‌ها در خانه‌هایشان بسیار استقبال هم می‌کنند.

نکته جالبی که در این یادداشت می‌خواهم به آن بپردازم مربوط به لوازم به‌خصوص لوازم‌خانگی است که در خانه عراقی‌ها دیده می‌شود. طی سال‌های زیادی که پس از سقوط صدام، مسیر اربعین برای زائران دیگر کشور‌ها به‌خصوص برای ایرانیان گشوده شده، روابط ایران و عراق به‌ویژه در حوزه صادرات حسنه شده است.

شاید به جرئت بتوان گفت در هیچ یا کمتر خانه‌ای از عراقی‌ها می‌توان لوازم‌خانگی تولیدات داخل را مشاهده کرد. در واقع باز بودن مرز‌های عراق به روی تولیدات دیگر کشور‌ها باعث شده بازاری رقابتی از تولیدات محصولات دیگر کشور‌ها در عراق به وجود آید و مردم این کشور نیز همان‌طور که از خودرو‌های باکیفیت اروپایی، آمریکایی، کره‌ای و ژاپنی استقبال می‌کنند، در خرید لوازم‌خانگی نیز چندان تولیدات ایرانی مورد توجهشان نیست.

حالا این موضوع را مقایسه کنیم با کشور خودمان. در کشور ما سال‌هاست که مرز‌های ایران در راستای حمایت از لوازم‌خانگی داخلی به روی لوازم‌خانگی خارجی بسته شده است.

حمایت از تولید داخل امری کاملا منطقی است و برای افزایش آمار اشتغال و اشتغال‌زایی در داخل راهکاری لازم و ضروری است. اما چه چیزی باعث شده تا نظر مردم همچنان روی لوازم‌خانگی خارجی مثبت باشد؟

نتایج یک نظرسنجی نشان می‌دهد بیش از ۸۰ درصد شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی در صورت آزادبودن واردات لوازم‌خانگی به کشور، ترجیحشان خرید لوازم‌خانگی خارجی است تا ایرانی.

اما اکنون که مرز‌ها به روی این کالا‌ها بسته شده، همچنان ۳۷ درصد از شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی معتقدند خرید لوازم‌خانگی قاچاق و خارجی بیشتر به نفعشان است تا ایرانی و بیش از ۴۰ درصد نیز اعلام کرده‌اند که در این شرایط ناچار به خرید لوازم‌خانگی داخلی هستند.

هرچند مدیران صنعتی کشور معتقدند کیفیت لوازم‌خانگی داخلی افزایش یافته و مردم رغبت بسیاری به خرید این لوازم دارند، اما با نشستن پای صحبت‌های تازه عروسان یا مادرانی که قرار است جهیزیه آماده کنند یا سایر هم‌وطنان متوجه می‌شویم اغلب نظر چندان موافقی با نظر مدیران کشور ندارند.

همه می‌دانیم که نبود رقابت، منجر به انحصار می‌شود و در بازار انحصاری نیز تولیدکننده دست برتر را دارد. اما در بازار رقابتی تولیدکننده برای جلب نظر انبوهی از مشتریان، ناچار به افزایش کیفیت کالای خود است.

اغلب مردم ما نیز بر حمایت از تولید داخل و خودکفایی اقتصادی تاکید دارند، اما به نظر می‌رسد در شرایطی که تولیدکنندگان چندان به رقابت و افزایش کیفیت کالا‌های خود اهمیتی نمی‌دهند، دستگاه‌های نظارتی و مدیریتی سازوکار‌های قوی‌تری در حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان فراهم آورند تا حتی اگر مرز‌های کشور به روی واردات لوازم‌خانگی نیز گشوده شد، ترجیح مردم خرید لوازم‌خانگی تولید خودمان باشد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->