شهرآرانیوز؛ میرزا مهدی غروی اصفهانی (۱۳۰۳-۱۳۶۵ هـ. ق.)، فقیه نامی، پس از مهاجرت به مشهد و حضور در مدرسهٔ «پریزاد»، بهتدریج، منظومهٔ شناختی خاصی را بنیاد نهاد که امروز آن را به نام «مکتب تفکیک» میشناسیم. در این نظام اندیشگانی، مشخصاً، دین در برابر فلسفه و عرفان قرار میگیرد. بنا بر اصول مکتب تفکیک، در کار شناخت، راه دین از راه ایندو جداست، و شناختی که از دین، و با استناد به ظاهر قرآن و احادیث، حاصل میشود برتر از شناختی است که فلسفه و عرفان بهدست میدهند.
این مکتب فکری تا به امروز، یعنی بهمدت حدود ۱۰۰ سال، در مشهد دوام آورده است و، بنابراین، بررسی آن در شناخت فضای معنوی این شهر بسیار مؤثر است. خوشبختانه، تا کنون، نوشتههای بسیاری در این باره چاپ و منتشر کردهاند که از جملهٔ آنها میتوان به کتابهای مکتب تفکیک، اثر محمدرضا حکیمی (یکی از نمایندگان مهم این نحله)، و سودای تفکیک، اثر سیدحسن اسلامی اردکانی (از منتقدان این روش) اشاره کرد. اما تازهترین کتاب در این زمینه اثری است از حسن انصاری، پژوهشگر باسابقهٔ فلسفه و کلام اسلامی.
ناشر کتاب در معرفی آن، که مکتب تفکیک: تاریخ و گفتمان نام دارد، چنین آورده است:
مکتب معارفی خراسان که در چند دههٔ اخیر بیشتر تحت عنوان «مکتب تفکیک» شناخته میشود، با وجود آنکه از عمرش حدود هشتاد سال بیشتر نمیگذرد، اما یکی از مؤثرترین مکاتب فکری و اعتقادی شیعهٔ امامیه بهشمار میآید و ادبیات و بحثهای گسترده و پرشماری را تولید کرده و یا دامن زده است. در دفتر حاضر، پیشینهٔ تاریخی، مبانی مذهبی و فکری و همچنین گرایش فلسفهستیزی این مکتب و نتایج آن در سپهر اندیشگی و دینی تشیع امامی بهبحث گذاشته شده است.
کتاب مکتب تفکیک: تاریخ و گفتمان، نوشتهٔ حسن انصاری، را انتشارات «علمی» در ۲۷۲ صفحه و بهقیمت ۳۵۰هزار تومان چاپ و منتشر کرده است.