میان وعده مناسب برای زنگ تفریح دانش آموزان چیست؟ کانون بازنشستگان: بازنشستگان را شرمنده خانواده نکنید | برای درمان بیماریِ صعب‌العلاج وام می‌خواهند و ما شرمنده‌ایم! پسر معتاد به شیشه، پدر و مادرش در اراک را به قتل رساند ابعاد جدیدی از قتل یاسمین رحمتی، استاد موسیقی دانشگاه تهران از زبان یکی از اقوامش مرد معتاد قتل پسر ۴ ساله همسر موقت خود را انکار کرد + عکس استفاده از ترکیبات گوگردی در تولید قند و نبات اظهارات وزیر کار درباره متناسب‌سازی حقوق، بازنشستگان تأمین‌اجتماعی را نگران کرده است تامین بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار واکسن آنفلوآنزا از تب خرید تا نبود واکسن آنفلوانزا در مشهد | قول رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی برای تامین واکسن مورد نیاز مردم تعیین تکلیف بیمار در اورژانس‌های کشور باید کمتر از ۶ ساعت باشد | افزایش حجم بیماران گوارشی و عفونی در اورژانس عدالتیان مشهد طی تابستان ۱۴۰۳ بررسی واکنش مغزی نوزادان با دستگاه پوشیدنی تصویربرداری مغز ۴۰۰ قلم انواع تجهیزات پزشکی در مشهد مورد بازچرخانی قرار گرفته است مسئولان لاهه، تبلیغات با انتشار کربن بالا و سوخت فسیلی را از طریق قانون محلی ممنوع کردند پیش بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (شنبه ۲۴ شهریور ۱۴۰۳) | هشدار نارنجی بارش‌های رگباری و سیلاب دستگیری ۳ جوان کلاهبردار توسط پلیس مشهد | اجرای شگرد قدیمی توسط کلاهبرداران نسل جدید کمبود آمبولانس و استرس همراهان؛ دلایل اصلی درگیری با تکنسین‌های اورژانس سخنگوی وزارت آموزش و پرورش: خراسان رضوی جزو استان‌هایی با تنش مهاجرتی بالا است چه خوراکی های برای تقویت بدن در فصل پاییز مفید است؟ پیش بینی حذف هپاتیت C تا سال ۲۰۳۰ بیش از ۴۰ درصد دشت‌ها در خراسان رضوی همچنان با پدیده فرونشست زمین روبه‌رو هستند هوای کلانشهر مشهد امروز سالم است (۲۴ شهریور ۱۴۰۳) واژگونی خودرو پژو ۴۰۵ در محور عسلویه به کنگان با ۹ فوتی و ۳ مصدوم تامین و توزیع واکسن آنفلوانزا در سراسر کشور
سرخط خبرها

بیش از ۴۰ درصد دشت‌ها در خراسان رضوی همچنان با پدیده فرونشست زمین روبه‌رو هستند

  • کد خبر: ۲۵۰۶۱۹
  • ۲۴ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۰:۲۰
بیش از ۴۰ درصد دشت‌ها در خراسان رضوی همچنان با پدیده فرونشست زمین روبه‌رو هستند
فرونشست زمین پدیده‌ای با قدمتی طولانی است که هر چه خشکسالی ادامه می‌یابد و برداشت‌های بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی هم افرایش دارد، فرونشست زمین هم مانند سریالی تکراری ادامه دارد.

مهدیه قمری| شهرآرانیوز؛ پدیده فرونشست زمین تهدیدی برای حیات انسان و تخریب شهر‌ها و روستا‌های در سطح کشور و به‌طور ویژه در خراسان رضوی است، این جمله را محمود ارجمند شریف مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی در حالی در گفتگو با خبرنگار شهرآرانیوز اعلام می‌کند که نشست‌ها و جلسات مختلفی برای یافتن و شناسایی راهکار‌های جلوگیری از فرونشست زمین برگزار شده و فقط یک اراده جمعی می‌خواهد تا این راهکار‌ها اجرایی شوند.

لزوم کنترل برداشت بی‌رویه آب از چاه‌های مجاز و غیرمجاز در خراسان رضوی

مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی با اشاره به اینکه برداشت آب زیرزمینی از آبخوان‌های آبرفتی، مهمترین عامل تشدید پدیده فرونشست زمین است، اظهار می‌کند: بیش از ۴۰ درصد دشت‌ها در استان کماکمان با پدیده فرونشست زمین روبه‌رو هستند و روز‌به‌روز بر تعداد آنها و وسعت پهنه‌های درگیر افزوده می‌شود.

ارجمند شریف با اشاره به اینکه خراسان رضوی علیرغم اینکه دارای اقلیم خشک و نیمه‌خشک است و منابع آب سطحی و زیرزمینی آن نیز با محدودیت‌های ذاتی بسیار زیادی روبه‌رو است، اما کماکان و بی‌توجه به این واقعیت با شتاب باورنکردنی، بیشتر از توان آبخوان و بیشتر از مقدار آب تجدیدپذیر سالانه، از منابع آب زیرزمینی برداشت می‌شود، یادآوری می‌کند: تنها راه نجات و رمز ماندگاری، کاهش میزان برداشت‌ها از منابع آب زیرزمینی، متناسب با مقدار آب تجدیدپذیر سالانه است.

او متذکر می‌شود: آمار و اطلاعات نشان می‌دهند، در حال حاضر حدود ۹۰ درصد از برداشت از منابع آب زیرزمینی و حدود ۱۰ درصد نیز از منابع آب سطحی صورت می‌گیرد. بر این اساس، توسعه استان در بخش کشاورزی، صنعت و شرب به‌شدت وابسته به منابع آب زیرزمینی است. الگوی مصرف در بخش آب زیرزمینی، حاکی از برداشت حدود ۸۱ درصدی منابع برای کشاورزی، ۱۴ درصد برای شرب و بهداشت در شهر‌ها و روستاها، ۳ درصد در بخش صنعت و ۳ درصد باقیمانده نیز در بخش خدمات است.

بر این اساس، مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی معتقد است اگرچه استفاده از آب برای کشاورزی، تأمین غذا و امنیت غذایی جامعه مهم است و نمی‌توان این موضوع را نادیده گرفت، اما زمانی که ابرچالشی به نام فرونشست خودنمایی می‌کند و زیرساخت‌های استان و امنیت روانی جامعه را به شدت تهدید می‌کند، لازم است در نگاه به موضوع تجدیدنظر شود و با درنظر گرفتن این وضعیت چندوجهی، در راستای راه‌حل‌های پیشنهادی، که مهمترین آنها، کاهش برداشت از آبخوان‌ها است، گام برداشت. 

پدیده پیش‌رونده فرونشست و عدم توان زمین برای تحمل این پدیده

فرونشست پدیده‌ای پیش‌رونده است و به مرور زمان عوارض آن مانند سرطان خودنمایی می‌کند، ارجمند شریف با اشاره به این نکته، تصریح می‌کند: اگر چه پدیده فرونشست به مرور زمان و در انتهای چرخه تکاملی خود، کاهش می‌یابد، اما این نه‌تن‌ها به معنای کاهش یا برطرف شدن بحران نیست، بلکه حاکی از فرارسیدن مرگ آبخوان‌ها است. در این زمان، دیگر آبخوان‌ها ظرفیت لازم را برای ذخیره آب ندارند و عوارض آن، از جمله ایجاد درز و شکاف، ترک‌ها و ریزش و ... در سطح وسیعی از دشت‌ها خودنمایی خواهند کرد.

ریزش یا فرونشست؛ مسئله این است

چندی قبل خبر‌هایی درخصوص ریزش بخش‌هایی از خیابان‌های مشهد به گوش رسید، ارجمند شریف در این خصوص می‌گوید: حدود ۱۰۰ رشته قنات در مشهد از گذشته وجود داشته که در حال حاضر، به دلیل افت سطح آب زیرزمینی و عدم تغذیه، غیرقابل استفاده شده‌اند. بیشتر این قنات، در زیر معابر شهری قرار دارند و دلیل گاه و بی‌گاه ریزش آسفالت در برخی خیابان‌ها هستند. 

به باور مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی، این ریزش‌ها در مقایسه با آسیب‌های فرونشست که سطح بسیار وسیعی را متاثر می‌کنند، خیلی نگران‌کننده نیستند و در صورت شناسایی مسیر عبور قنات‌ها و رعایت الزامات فنی و مهندسی در زمان ساخت‌وسازها، قابل کنترل هستند.

او با اشاره به اینکه، بر اساس بررسی‌های انجام شده در محدوده شهر مشهد، فرونشست در بخش‌هایی از محدوده شهری وجود دارد و بر ضرورت کنترل برداشت‌ها در محدوده شهری تأکید می‌کند.

ارجمند شریف می‌افزاید: بر اساس نتایج یک مدل‌سازی، اگر برداشت آب را کنترل کرده و میزان برداشت‌های فعلی را به کمتر از یک سوم برسانیم، می‌توانیم از روند پیش‌رونده فرونشست جلوگیری کنیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->