لاله سادات کوثری/شهرآرانیوز- ۲۷ اردیبهشت، خبرگزاری مهر به نقل از ستاد ملی کرونا خبر تصویب بازگشایی صحنهای روباز حرم مطهر امام رضا (ع) و دیگر اماکن مقدس از ابتدای ماه شوال را منتشر کرد. در آن خبر اعلام شد از ابتدای ماه شوال صحنهای روباز حرم مطهر رضوی ۳ ساعت صبح و ۳ ساعت عصر به روی مشتاقان زیارت حضرت بازگشایی شده و تا اطلاع ثانوی امکان برگزاری نماز جماعت در حرم مطهر رضوی فراهم نیست. بعد از انتشار این خبر، روز بعد یعنی ۲۸ اردیبهشتماه نیز خبرگزاری ایرنا به نقل از مدیر امور خدمه آستان قدس رضوی خبری مبنی بر اینکه ابلاغیه بازگشایی صحنهای حرم مطهر هنوز به آستان قدس نرسیده است را در صفحه رسمی خود منتشر کرد.
محمد توکلی در ادامه آن خبر گفت: تاکنون هیچ ابلاغ رسمی از سوی ستاد ملی مبارزه و مدیریت بیماری کرونا پیرامون بازگشایی صحنهای حرم مطهر رضوی به آستان قدس ارسال نشده است، اما در صورت صدور این ابلاغیه، بازگشایی صحنهای حرم مطهر پس از ماه مبارک رمضان با رعایت کامل و دقیق پروتکلهای بهداشتی انجام خواهد شد.
به دنبال انتشار این اخبار در شهر گشتیم و نظر کاسبان و شهروندان را درباره بازگشایی درهای حرم مطهر رضوی جویا شدیم.
عزیزی، از کسبه اطراف حرم مطهر دراینباره گفت: هر روز ظهر و مغرب در حرم مطهر نماز را اقامه میکردم و تعطیلی حرم برایم خیلی ناراحت کننده است، اما معتقدم اینکه فقط سه ساعت دربهای حرم بازگشایی شود صحیح نیست.
وی افزود: حرم در شرایط عادی مملو از زائر بود. الان همه مردم شوق زیارت دارند و شاید در اولین روز بازگشایی شاهد حضور میلیونی مردم باشیم. چطور میخواهند این خیل مشتاقان زیارت را کنترل کنند. اگر بازگشایی طبق روال گذشته باشد بهتر است، چون مردم برای رفتن به حرم برنامهریزی میکنند.
رمضانی از دیگر از کسبه اطراف حرم نیز دراینباره گفت: اینکه درهای حرم مطهر باید باز شود بر هیچ کس پوشیده نیست.
وی با بیان اینکه امام رضا (ع)، ولی نعمت همه ماست، افزود: در شرایطی که پاساژها، دیگر اماکن و محلهای پر رفتوآمد بازگشایی شدهاند، چرا نباید درهای حرم رضوی باز شود؟
وی با بیان اینکه علاوه بر مسائل معنوی، اقتصاد کسبه نیز یکی دیگر از دلایل بازگشایی درهای حرم است، افزود: بیشتر درآمد کسبه اطراف حرم از رفتوآمد زوار است. در این مدت تعطیلی بیشتر کسبه به مشکل اقتصادی برخوردند.
وی گفت: اینکه ۳ ساعت صبح و ۳ ساعت عصر درهای حرم باز شود درست نیست، زیرا بیشتر باعث تجمع میشود. در شرایط فعلی همه مردم تشنه زیارت هستند. اگر این اتفاق بیفتد، مردم و زوار یکباره هجوم میآورند و اتفاقا برعکس نتیجه میدهد.
وی افزود: بهنظر بنده باید درهای حرم طبق روال قبل کامل باز شود که جمعیت زیارتکننده در میان ساعات روز پخش شوند.
آدینه، از شهروندان مشهدی نیز دراینباره گفت: اینکه درهای حرم ساعتی باز شود، نه به مذاق زائر خوش میآید نه مجاور. کسبه هم نمیتوانند برنامهریزی داشته باشد.
او با بیان اینکه خسارات اقتصادی زیادی به مجاوران حریم رضوی وارد آمده است گفت: از مسئولان درخواست میکنم درهای حرم را باز کنند.
وی اضافه میکند: تعطیلی حرم و نبود زائر برکت و معنویت را از کار ما برده است.
شهروند دیگری دراینباره افزود: اگر همه دستگاهها مانند شهرداری به کمک آستان قدس بیایند، میتوان با برنامهریزی درست درهای حرم را کامل باز کرد.
سروش ادامه داد: وقتی دستگاهها همه پای کار باشند، میتوان پروتکلهای بهداشتی، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و داشتن ماسک و دستکش را در میان زیارتکنندگان بررسی کرد.
احمد صفاری، متخصص داخلی، دراینباره گفت: در شرایط کنونی همه مردم باید به طور ویژه پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند.
وی گفت: در صورت بازگشایی حرم مطهر باید زائران را آگاه کرد تا با رعایت کامل مسائل بهداشتی به زیارت بپردازند. پروتکلهای بهداشتی در اماکن پرازدحام باید به طور ویژهتری رعایت شود.
در انتظار ابلاغیه ستاد ملی کرونا
این گفتهها در حالی است که متولیان آستان قدس رضوی بیان میکنند برای بازگشایی درهای حرم همچنان منتظر ابلاغیه ستاد ملی کرونا هستند. شنیدهها حاکی است که ابلاغیه رسمی آستان قدس رضوی دراینباره امروز و فردا منتشر میشود.
متولیان دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز با بیان اینکه دراینباره تابع تصمیمات ستاد ملی کرونا هستند، بازشدن یا بازنشدن درهای حرم را منوط به تصمیم نهایی این ستاد و صدور ابلاغیه آن میکنند.