به گزارش شهرآرانیوز، دکتر علی شعیبی با اشاره به اینکه بیماری آلزایمر شایعترین علت برای بیماری دمانس یا زوال عقل است افزود: در زوال عقل یک یا چند حیطه از فعالیتها و قوای شناختی، ازقبیل حافظه، توجه، تمرکز، قدرت دیداری- فضایی و مواردی از این قبیل دچار اختلال عملکرد میشوند و شایعترین علت زوال عقل یا دمانس تحت عنوان بیماری آلزایمر نامیده میشود.
عضو هیئت علمی گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تأکید بر اینکه بیماری آلزایمر در حال حاضر درمان قطعی ندارد گفت: بیماری آلزایمر یک بیمار استحالهای یا دژنراتیو و شایعترین بیماری استحالهای سیستم عصبی مرکزی به شمار میرود. بیماریهای استحالهای به این معنی هستند که گروهی از سلولهای مغزی با علتی که هنوز مشخص نیست، زودتر از آن زمانی که برای آنها پیش بینی شده از بین میروند و در بیماری آلزایمر سلولهای شناختی که در ابتدا مربوط به حافظه است شروع به از بین رفتن به شکل زودرس میکنند، چون علت این مرگ زودرس سلولها هنوز مشخص نیست، بنابراین در حال حاضر درمان قطعی هم برای آن وجود ندارد.
دکتر شعیبی اضافه کرد: خبر خوب برای بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر این است که در حال حاضر پنجرهای هر چند کوچک، مدت کوتاهی است به روی جهان و علم پزشکی برای درمان این بیماری باز شده است، اما تحقیقات در مورد میزان اثربخشی این گروه از داروها همچنان ادامه دارد و به عنوان مثال گروهی از داروها به نام منوکلونال آنتی بادی علیه آمیلوئید (پروتئینی که احتمالا یکی از عوامل اصلی بیماری آلزایمر است و در مغز رسوب میکند) اخیرا امیدهای تازهای را برای درمان این بیماری در دنیا ایجاد کرده است. این داروها به آمیلوئید رسوب کرده در مغز میچسبد و آن را از مغز جدا میکند. دیده شده که این گروه از داروها در درصدی از بیماران پیشرفت بیماری را تا حدودی کم میکند و ممکن است درمان بیماری آلزایمر را در پی داشته باشد.
وی در ادامه افزود: برخی از این داروها توسط سازمان غذا و دارو ایالات متحده نیز تأیید شده است، اما درحال حاضر این داروها نه تنها در ایران و خاورمیانه، بلکه در قسمتهای بسیار زیادی از دنیا قابل دسترسی نیست. از معایب این گروه از داروهای نوظهور بیماری آلزایمر، اثربخشی نسبتا کم آنها به میزان ۲۰ تا ۳۰ درصد، هزینههای فوق العاده زیاد آنها و عوارضی از جمله خونریزی مغزی و ورم مغزی میباشد.
عضو هیئت علمی گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه با بیان این نکته، که تحقیقات بر روی این گروه از داروهای نوظهور در چندین مرکز درمانی دنیا که عمدتا، در نیمکره غربی بوده همچنان در حال انجام است افزود: یقینا، چنانچه این داروها تأیید اثربخشی بیشتر و عوارض کمتر را دریافت کنند، در دسترس تمام دنیا قرار خواهند گرفت.
وی همچنین گفت: امیدواریم در آیندهای نه چندان دور، بتوانیم این داروها را با اثربخشی بالاتری برای درمان بیماران مبتلا به آلزایمر استفاده کنیم افزود: تا آن زمان باید رژیم غذایی مناسب، تغذیه و فعالیت بدنی مناسب را در برنامه روزانه خود بگنجانیم و سعی کنیم تا حد امکان از ریسک فاکتورهای ابتلا به بیماری آلزایمر دوری کنیم تا زندگی سالم تری داشته باشیم.