سرمایه‌گذاری ۴۰ هزار میلیارد تومانی در دوره ششم شورای مشهد شناسایی ۲۰ هزار کودک بازمانده از تحصیل در خراسان رضوی| ساماندهی سالمندان متکدی در دستورکار قرارگاه اجتماعی مشهد رضایت مندی زائران و مجاوران بارگاه منور رضوی از خدمات نوروزی شهرداری مشهد حسامی: حل مسائل اساسی شهری باید ازجمله اهداف زیست‌بوم نوآوری باشد مدیریت شهری مشهد از برنامه‌های خلاقانه و نوآورانه حمایت می‌کند اعزام کاروان ۳۰۰ نفره راهیان نور شهرداری مشهد به مناطق عملیاتی غرب کشور نگرانی از حمله ملخ‌ها به روستا‌های مشهد، بی‌اساس است | اعلام آخرین وضعیت از مناطق درگیر رونمایی از مدل بهینه زیست‌بوم نوآوری مدیریت شهری مشهد + فیلم طراحی و اجرای مدرن‌ترین زمین بازی کودکان در مشهد | تلفیق بازی، یادگیری و خلاقیت راه‌اندازی زیپ لاین، کابل گلایدر، دوچرخه کابلی و پل ماجراجویی در چهار بوستان بزرگ مشهد قصه ناتمام دیوارهای شهرک شهید بهشتی مشهد | ماجرای دیواری که مسیر اصلی خیابان را مسدود کرده است شهردار مشهد مقدس: اگر روش‌های نوین به کمک مدیریت شهری نیاید، امکان اداره شهر را نخواهیم داشت ویدئو | آغاز مسافرگیری فاز اول خط ۳ متروی مشهد از ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ رئیس شورای عالی استان‌ها: دو فوریت طرح اصلاح جزء (۳) بند (ب) ماده (۱۰۶) قانون برنامه پنج‌ساله هفتم، برای برقراری فوق‌العاده خاص کارکنان و کارگران شهرداری‌ها تصویب شد شورای اسلامی شهر مشهد تصویب کرد: نام‌گذاری ۴ سالن ورزشی به نام شهدا | نوسازی ناوگان ون فرسوده و واگذاری ۱۳۰ دستگاه ون «وانا» + فیلم سرویس‌دهی رایگان خط دو متروی مشهد در سالروز شهادت امام‌جعفرصادق(ع) (۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) کیفیت هوای کلانشهر مشهد، در مرز آلودگی (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) نوآوری، ضرورت و فرصت پیش‌روی مدیریت شهر نایب‌رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: در دوره ششم، باید گره‌های چندده‌ساله شهر مشهد باز شود ساختمان ستاد و فرماندهی آتش‌نشانی مشهد در آستانه بهره‌برداری حاشیه هایی از ترافیک پل شهید عباسپور مشهد
سرخط خبرها

قدمت تونل تاریخی میدان ده دی تقریبا ۱۰۰ سال است

  • کد خبر: ۲۹۱۷۹۱
  • ۱۰ مهر ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۸
قدمت تونل تاریخی میدان ده دی تقریبا ۱۰۰ سال است
سرپرست بافت‌های تاریخی سازمان بازآفرینی فضا‌های شهری مشهد گفت: قدمت تونل تقریبا ۱۰۰ سال است اما در ۸۰ سال اخیر کاربری نداشته است.
نگار مقدسی
خبرنگار نگار مقدسی

به گزارش شهرآرانیوز؛ بهزاد چوپانکاره امروز، ۱۰ مهرماه، در جریان بازدید از روند احیاء تونل تاریخی میدان ده دی مشهد اظهار کرد: سال ۵۲ زمانی که میدان ۱۰ دی را می‌سازند گزارشی در خصوص این میدان مطرح می‌شود، گزارش دوم در سال ۶۸ است.

وی افزود: سال ۹۲ طی اقدامات شهری تونل از کنار تخریب می‌شود که با سازمان میراث فرهنگی تماس می‌گیرند. در این زمان فضای محدودی حدود ۱۰ متر باز بوده و گزارش مختصری نوشته می‌شود تا سال ۹۵ که در گزارش بعدی عنوان می‌شود آب انبار هم رویت شده است.

چوپانکاره با اشاره به اینکه در سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ به همت سازمان بازآفرینی وارد جریان تونل شدیم، تصریح کرد: ابتدا با میراث فرهنگی گفتگو کردیم و میراث نیز سه دوره از تونل بازدید کرد که مطالعات آن ادامه خواهد داشت. میراث فرهنگی اجازه خاکبرداری را داد که این کار را انجام دادیم. ۷۰ متر تونل باز شده، پهنای تونل ۹.۵ و ارتفاع آن ۴.۵ متر است.

سرپرست بافت‌های تاریخی سازمان بازآفرینی فضا‌های شهری مشهد بیان کرد: نکته مهم در ساخت این تونل این است که از زیر کار کردند، یعنی شالوده بغل را احداث کرده، پی را بنا کردند، مخروطی بالا آمدند و بعد دیوار ۸۰ سانتی را روی آن احداث کردند. در حال حاضر سعی می‌کنیم خاکبردرای را تمام کنیم و وارد فاز مطالعه شویم. باید گمانه جدید بزنیم که در نتیجه آن بخش‌های جدید تونل باز می‌شود.

وی ادامه داد: از سنگ قبر‌هایی که در کنار گورستان کهنه این منطقه بوده، استفاده شده است. از ۱۳ سنگ در ورودی بازگشایی پایه استفاده کردند که تعداد زیادی از آنها رو به ما نیست، اما یکی از سنگ‌ها را به رو گذاشتند که این سنگ قبر مربوط به دوره صفوی است.

چوپانکاره گفت: قدمت تونل تقریبا ۱۰۰ سال است اما ۸۰ سال کاربری نداشته است. این تونل تا ۸۰ سال پیش، یعنی حدود سال ۱۳۳۰ استفاده می‌شده، اما به تدریج فراموش شده است. تمام تلاش ما در سازمان بازآفرینی این است که این تونل را بازآفرینی، مرمت و آماده‌سازی کنیم و در اختیار مردم قرار دهیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->