کمک بیمارستان‌های خصوصی مشهد به دولتی‌ها برای پذیرش بیماران اورژانسی صرفه‌جویی روزانه ۲.۵ میلیون مترمکعب گاز در خراسان رضوی با تعطیلی ادارات و مدارس انسداد محور‌های هراز و چالوس تا پنجشنبه شب (۲۵ بهمن ۱۴۰۳) تجهیزات پزشکی دست دوم باید از لحاظ ضوابط ایمنی تایید شود تراموا چقدر در کاهش ترافیک تهران موثر خواهد بود؟ پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (چهارشنبه، ۲۴ بهمن ۱۴۰۳) | بارش پراکنده باران از فردا دستگیری ۲۲ دندان‌پزشک تقلبی در مشهد از ابتدای ۱۴۰۳ افزایش دوبرابری پذیرش گردشگران سلامت در حوزه پیوند اعضا در مشهد نسبت به سال گذشته (۲۴ بهمن ۱۴۰۳) شایع‌ترین سرطان‌ها در ایران کدام‌اند؟ بیش از ۴۰ درصد اموال و دارایی‌های صندوق‌های بازنشستگی سند رسمی ندارند سازمان انتقال خون خراسان‌رضوی نیازمند دریافت فوری همه گروه‌های خونی است ماهیانه ۲۲ کودک در خراسان رضوی به سرطان مبتلا می‌شوند | ۴۰ درصد کودکان سرطانی به‌طور کامل درمان می‌شوند افزایش ساعات کاری دفاتر ثبت ازدواج هم‌زمان با سالروز ولادت امام‌عصر(عج) کناره‌گیری مدیر آموزش و پرورش کرمان پس از حادثه واژگونی اتوبوس دانش‌آموزان ابتلای ۱۱۹۷ نفر به کیست هیداتید | مدفوع سگ عامل انتقال بیماری علائم بیماری‌های کبدی در کودکان کدام‌اند؟ زمان پرداخت عیدی مستمری بگیران و بازنشستگان تأمین اجتماعی مشخص شد + مبلغ عیدی جسم و روحتان را با این نوشیدنی جَلا دهید در مورد سنگ لوزه و دردسرهایش چه می دانید؟ علل سردی مداوم پا‌ها و روش‌های بهبود آن آیا افسردگی اشتها را باز می‌کند؟ قیمت بیش از ۴۰۰ قلم داروی تحت پوشش تأمین اجتماعی افزایش پیدا کرد گازگرفتگی در نیشابور ۶ نفر را راهی بیمارستان کرد (۲۳ بهمن ۱۴۰۳) قطعی برق بدون برنامه به مشهد هم رسید| فرماندار مشهد: قطعی برق در کلانشهرها تصمیم مرکزی است اطلاعیه توانیر درباره قطع برق برخی مناطق شهر تهران (۲۳ بهمن ۱۴۰۳) اجرای طرح ترخیص فوق‌العاده وسایل نقلیه توقیفی از فردا (۲۴ بهمن ۱۴۰۳) + جزئیات تشکیل کارگروه رسیدگی به حادثه اتوبوس دانش‌آموزان، در استانداری کرمان مدارس، ادارات و بانک‌های کدام استان‌ها فردا (چهارشنبه ۲۴ بهمن ۱۴۰۳) تعطیل است؟ تصادف پراید‌ها در خواف پنج مصدوم بر جای گذاشت (۲۳ بهمن ۱۴۰۳) حفظ سلامت دندان در بارداری، عاملی کلیدی در پیشگیری از زایمان زودرس است صالحی‌امیری: بخش خصوصی موتور محرکه توسعه گردشگری است
سرخط خبرها

کلمات ممنوعه

  • کد خبر: ۲۹۹۳۲۹
  • ۲۰ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۳۱
کلمات ممنوعه
به راستی چرا برخی از ما در مجادلات کلامی و به خصوص مواردی که تعلقی به موضوعی داریم، سریع و بدون وسواس به سراغ کلمات تحقیرآمیز می‌رویم؟

سرکلاس بودم و استاد درحال تدریس بود. درباره یکی از نظر‌های فارابی با حرارت وصف ناپذیری حرف می‌زد. از همان اول همه می‌دانستیم که استاد تعلق خاصی به این اندیشمند دارد. در میان کلامش از او اجازه خواستم و به آرامی گفتم، نسبت به یکی از نظرات فارابی نقد‌هایی دارم که اگر اجازه بدهید، بیان کنم. علاقه استاد به فارابی از مهر و محبت گذشته و به تعصب رسیده بود.

برای همین خیلی تند و مقابل همه دانشجویان به من گفت، شما کی باشید که بخواهید فارابی را نقد کنید؟ در آن لحظه احساس سرگیجه کردم. چرا این حرف را گفت؟ آن هم جلو سایر دانشجوها؟ آن لحظه فقط یک چیز آرامم می‌کرد. بروم جلو و محکم یک مشت توی صورت استاد بزنم و کلاس را ترک کنم، اما طبیعتا سکوت کردم، رنج و ناراحتی چنین حرکت تحقیرآمیزی که درونم را مانند آتش فشانی متلاطم کرده بود در خود چال کردم. 

از آن زمان سال‌ها می‌گذرد و هنوز رفتار آن استاد در ذهنم مانده است، اما به راستی چرا برخی از ما در مجادلات کلامی و به خصوص مواردی که تعلقی به موضوعی داریم، سریع و بدون وسواس به سراغ کلمات تحقیرآمیز می‌رویم؟ وجود عقاید مختلف در جامعه، خانواده، دوستان و محل کار امری بدیهی است. برخی در دفاع از عقیده خود تعصب بیشتری دارند و حاضر نیستند، برای لحظه‌ای استدلال طرف مقابل را بشنوند.

برخی تساهل بیشتری دارند و در نهایت آنجا که گفتگو به بن بست کشیده می‌شود، ترجیح می‌دهند بحث را برای حفظ حرمت‌ها خاتمه دهند. با این حال گروهی هم هستند که وقتی اندکی اندیشه یا چیزی که به آن تعلق خاطر دارند، مورد پرسش قرار می‌گیرد، عنان از کف می‌دهند و بی اختیار طرف مقابل را با واژه‌های تحقیرآمیز در حوزه‌های شخصیت، تفکر، جنسیت، نژاد و... می‌نوازند.

 البته برخلاف تصوری که وجود دارد، این‌ها نه فقط افراد کوچه و بازاری؛ بلکه در میانشان اقشار فرهیخته هم وجود دارند، اما چرا افراد به خود اجازه می‌دهند که چنین دست و دلبازانه از کلمات تحقیرآمیز برای دفاع از طرز فکر و برخورد با طرف مقابل استفاده کنند؟ برخی این مسئله را به حوزه روان شناسی فردی تقلیل می‌دهند و ریشه این مسئله را در ناکامی‌های شخصی جست وجو می‌کنند. راه حلشان هم خواندن و دیدن کلیپ‌های روان شناسی است، اما تأمل بیشتر نشان می‌دهد که مشکل بیشتر از روان شناسی فردی است. جست وجو در تمایل افراد برای نواختن دیگران با واژه‌های تحقیرآمیز نشان از مشکل زبانی دارد.

زبانی که آغشته به صد‌ها پیش داوری بوده و به خود اجازه می‌دهد در تأملات و ارتباطات کلامی سطح و منزلت دیگری را از انسان بودن خالی و او را در حد شیء فرو بکاهد. بضاعت اندک زبانی همان کاری را با افرادی می‌کند که جعبه ابزار خالی با یک فرد تکنیسین. تکنیسینی که در جعبه ابزارش فقط چند وسیله ابتدایی و کهنه باشد، مجبور می‌شود تا در زمان کار از آن‌ها استفاده کند. 

حالا می‌توان با گفتن چند کلام انگیزشی مشکل این فرد را حل کرد؟ خیر. دقیقا این همان کار مدافعان روان شناسی زرد برای حل به کارگیری واژگان تحقیرآمیز است. در جامعه چندی است که برای رهایی افراد از فقر و مشکلات اجتماعی از کلمه توانمندسازی استفاده می‌شود. این کلمه را می‌توان درباره به کارگیری واژگان تحقیرآمیز هم استفاده می‌کرد. 

به نظر می‌رسد بخشی از جامعه نیازمند توانمندسازی واژگانشان هستند. شاید اگر دایره واژگان آن‌ها که کلمات اندکی در انبان خود دارند وسعت پیدا کند، دیگر در اسارت واژگانشان نباشند تا دست و دلبازانه و حتی ناخودآگاه دیگران را با واژگان محدودشان تحقیر کنند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->