کشف فرار مالیاتی از فعالیت ۷ صندوق قرض‌الحسنه آیا بازار بورس فردا چهارشنبه (۵ دی ۱۴۰۳) فعال است؟ نور نبوغ دانش‌بنیان‌ها بر تاریکی شهر| هفدهمین نمایشگاه تخصصی صنعت برق آغاز به‌کار کرد + ویدئو پیش بینی قیمت سکه و طلا (چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳) قیمت کارخانه محصولات سایپا اعلام شد+ جزئیات (۴ دی ۱۴۰۳) مبلغ یارانه‌، سال ۱۴۰۴ بیشتر می‌شود؟ فروش فوق العاده یک محصول سایپا با قیمت جدید پنجشنبه این هفته (۶ دی ۱۴۰۳) قیمت امروز موبایل‌های سامسونگ در مشهد (۴ دی ۱۴۰۳) ویدئو | افزایش قیمت مرغ در سال ۱۴۰۴، کاهش مصرف آن را درپی دارد بیش از نیمی از گوشت وارداتی با ارز توافقی وارد می‌شود مالیات بر ارزش‌ افزوده در هشت‌ماهه اول ۱۴۰۳ کجا خرج شد؟ کشف فرار مالیاتی از محل فعالیت ۷ صندوق قرض‌الحسنه در خراسان رضوی فتح قله‌های جدید در بورس، یکی پس از دیگری | شاخص کل، مقاومت ۲.۸ میلیونی را هم شکست (۴ دی ۱۴۰۳) افت قیمت در بازار خودرو‌های خارجی (۴ دی ۱۴۰۳) | فیدلیتی یک میلیارد و ۸۶۰ میلیون تومان شد مهلت تعریف حساب وکالتی ایران‌خودرو امشب (۴ دی ۱۴۰۳) به پایان می‌رسد رشد یک میلیونی قیمت سکه | طلا در مشهد رکورد شکست (۴ دی ۱۴۰۳) قیمت‌ خودرو‌های داخلی در سرازیری (۴ دی ۱۴۰۳) | کاهش ۸ میلیونی کوییک اتوماتیک پلمب واحد‌های صنفی شغل‌مزاحم و انبار‌های ضایعات متخلف در مشهد (۴ دی ۱۴۰۳) دلار از ۷۸ هزار تومان هم عبور کرد (۴ دی ۱۴۰۳) | طلا گرمی ۵ میلیون تومان شد! تأثیر نداشتن کاهش قیمت مسکن بر اجاره‌بها گزارشی از روند افزایشی اجاره مسکن از ابتدای سال ۱۴۰۳ | اجاره متورم‌تر از تورم واردات ۶۰هزار تن برنج تقلبی اطلاعیه شرکت ایران‌خودرو درباره مدل خودرو‌های برقی (۴ دی ۱۴۰۳) دلارحواله از ۶۴ هزار تومان عبور کرد (۴ دی ۱۴۰۳) قیمت طلا در بازار جهانی امروز (۴ دی ۱۴۰۳) چند؟ خبر مهم شورای عالی کار برای مزد ۱۴۰۴ | حقوق کارگران چقدر افزایش می‌یابد؟ شرایط فروش خودرو دنا پلاس ایران خودرو اعلام شد (۴ دی ۱۴۰۳) + جدول قیمت خودرو شماره‌گذاری رانا ایران خودرو کلید خورد (۴ دی ۱۴۰۳) جلسه غیرعلنی مجلس درباره ارز با حضور تیم اقتصادی دولت، امروز (۴ دی ۱۴۰۳) برگزار می‌شود
سرخط خبرها
گفتگو با بازرس اتاق بازرگانی ایران-ترکیه درباره تصمیمات جدید ارزی

چالش های بازگشت ارز صادراتی پیش روی بازرگانان

  • کد خبر: ۳۱۴۶۳
  • ۰۳ تير ۱۳۹۹ - ۱۰:۳۶
چالش های بازگشت ارز صادراتی پیش روی بازرگانان
مسعود سلطانی - بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت در ساعات پایانی دومین روز از هفته جاری اطلاعیه‌هایی را منتشر کردند که محتوای آن از تصمیمات سلبی برای کنترل بازار ارز حکایت داشت. در بخشی از اطلاعیه بانک مرکزی آمده است: «درصورت عدم برگشت ارز توسط صادرکنندگان، مطابق مقررات، اسامی متخلفان در رسانه‌ها انتشار می‌یابد.» همچنین در اطلاعیه وزارت صمت نیز آمده است: «کارت‌های بازرگانی آن دسته از صادرکنندگانی که هیچ‌گونه ارزی به کشور بازنگردانده‌اند و درصد بازگشت ارز آن‌ها صفر است، تعلیق خواهد شد.»
این اقدام هماهنگ میان ۲ دستگاه در حالی صورت گرفت که نرخ دلار بعد از قعطنامه شورای حکام علیه ایران در بازار‌های غیر رسمی به بیش از ۱۹ هزار تومان هم رسید و البته وعده‌های رئیس کل بانک مرکزی هم نتوانست بازار را آرام کنید.
اکنون سؤال اینجاست که آیا اقدامات ناگهانی و سلبی در مواجهه با بازار می‌تواند موفقیت‌آمیز باشد؟ هنوز به خاطر داریم که در انتهای سال ۹۶ معاون اول رئیس جمهور قیمت ارز را تک‌نرخی و ۴۲۰۰ تومان اعلام کرد، اما آن تصمیم جز خسارت برای کشور نتیجه‌ای در پی نداشت. هرچند که از آن زمان تاکنون دولت و به‌ویژه بانک مرکزی در کنترل بازار اقدامات مؤثر و موفقیت‌آمیزی داشته است، اما اکنون این ترس وجود دارد که مبادا در مسیر خطایی قرار بگیریم که پیش از این آزموده‌ایم.
در‌این‌باره با بازرس اتاق بازرگانی ایران-ترکیه گفتگو کردیم. ساناز میرهادی‌زاده معتقد است که مدیریت اقتصاد باید با دید ساختار انجام شود. به تعبیر او نظارت آکاردئونی نمی‌تواند به اقتصاد نا‌بسامان ایران نظم ببخشد. این تحلیلگر ارشد اقتصاد بین‌الملل می‌گوید: بعد از کاهش صادرات نفت، اکنون کشور دچار کمبود منابع ارزی است. اکنون استراتژی کلان بانک مرکزی و وزارت صمت این است که بتواند ارز حاصل از صادرات را برای نیاز‌های اساسی کشور استفاده کند و این تصمیم درستی است. بازرس اتاق ایران-ترکیه ادامه می‌دهد: با‌این‌حال باید برای تحلیل درست شرایط جمع جبری وضعیت کنونی را درون یک ظرف بررسی کنیم. از سمتی موانع زیادی برای بازگشت ارز وجود دارد. از سوی دیگر انگیزه‌های درونی صادرکنندگان گاهی مانع از بازگشت ارز می‌شود. واقعیت ماجرا این است که بازگرداندن ارز حاصل از صادرات اغلب کار بسیار دشواری است و در شرایط کنونی شاید صادرکننده ما دیگر مثل گذشته حاضر نباشد خود را برای بازگرداندن ارز به هزار مکافات بیندازد.
میرهادی‌زاده با اشاره به اینکه معاملات عمده صادر‌کننده‌ها ارزی است تصریح می‌کند: در این میان برخی از صادرکنندگان نیز کالای خود را به صورت ریالی به طرف‌های خارجی می‌فروشند. این مراودات اغلب درون منطقه است و با کشور‌هایی مثل عراق و افغانستان انجام می‌شود و در صورت ارائه مستندات از سوی بازرگانان قطعا سازوکار معافیت از بازگشت ارز در مورد آنان بررسی خواهد شد. وی با اشاره به صادرکنندگانی که درآمدشان ارزی است نیز می‌گوید: اینکه بخشی از سرمایه از کشور خارج شده است و می‌شود واقعیت است. اینکه فشار‌های خانوادگی برای سرمایه‌گذاری، تحصیل و اقامت در خارج از کشور وجود دارد نیز واقعیت است. با‌این‌حال اغلب صادرکنندگان با وجود این مشکلات و به‌خصوص چالش‌های نقل و انتقال ارز دوست دارند که ارز را به کشور برگردانند. بازرس اتاق بازرگانی ایران-ترکیه می‌افزاید: معتقدم مشکلات در عرصه اقتصادی باید به صورت ساختاری حل شود. تصمیمات سلبی و ناگهانی ممکن است در کوتاه‌مدت ثمر‌بخش باشد، اما در نهایت نتیجه لازم را نخواهد داشت.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->