پیش بینی قیمت طلا و سکه (پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) پیش بینی قیمت ارز و دلار (پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) احتمال سقوط قیمت طلا در پی مذاکرات آمریکا و چین زمان عرضه بنزین سوپر اعلام شد (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) هشدار بانک مرکزی | واریز وجه در معاملات به حساب نفر سوم پولشویی است بهره‌برداری از ۲۹۶ مگاوات نیروگاه برق خورشیدی در خراسان رضوی | چشم‌انداز تولید ۳۰۰۰ مگاوات برق تجدیدپذیر در استان+ویدئو بررسی شرایط خرید ملک با موجودی ۳ تا ۵ میلیارد تومان در مشهد (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) + جدول تفویض حداکثری اختیارات «ساتبا» به خراسان رضوی وصول بیش از یک هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال عوارض آلایندگی از محل درآمد‌های مالیات بر ارزش افزوده در خراسان رضوی معاون عمرانی استاندار خراسان رضوی خبر داد: وجود ۱۴۰۰ طرح نیمه‌تمام در خراسان رضوی توقف فروش آرد به نانوایان آزادپز بورس وارد فاز احتیاط شد | گزارش وضعیت بازار سهام (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) سهمیه کالای همراه مسافر تا پایان فصل بهار ۱۴۰۴ تعیین شد صدور پروانه بهره‌برداری از ۶ معدن در غرب خراسان رضوی نرخ طلا در مشهد یک میلیون تومان ریزش کرد | افت ۱.۶ میلیونی قیمت سکه (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) خراسان رضوی، قطب تولید انرژی پاک در کشور | ۳ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر جدید در استان ساخته می‌شود عشایر، ستون فقرات اقتصاد و امنیت خراسان رضوی تأکید استاندار خراسان رضوی و مشاور رئیس‌جمهور بر نقش‌آفرینی استان در پروژه‌های ملی قیمت امروز ارز، طلا، سکه و بیت‌کوین (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | ریزش نرخ دلار و طلا تورم فروردین ۱۴۰۴ رکورد ۱۷ ماه اخیر را شکست شرایط بخشودگی جرائم مالیات بر ارزش افزوده ابلاغ شد تأمین بیش از ۳ هزار و ۸۴۰ میلیارد ریال سهم ورزش‌های همگانی خراسان رضوی از محل درآمد‌های مالیات بر ارزش افزوده تهران- مشهد؛ دارای بالاترین آمار جابه‌جایی مسافر در فرودگاه‌های کشور طی اسفند ۱۴۰۳ آغاز اجرای برنامه‌های مدیریت مصرف برق در خراسان رضوی (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت بیت‌کوین در اوج ۶ هفته اخیر (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) توزیع ۳ هزار و ۶۲۳ تن فراورده‌های دامی تنظیم بازار در خراسان رضوی تأثیر اجرای قانون «تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها» بر خراسان رضوی | سایه‌روشن یک قانون تازه‌نفس قیمت جهانی طلا امروز (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) اعلام شد قیمت امروز میوه و تره‌بار در مشهد (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | کاهش نرخ پیاز و سیب‌زمینی
سرخط خبرها

سرانه مصرف لبنیات همچنان پایین | گزارش شهرآرانیوز از راهکار‌های جبران کمبود مصرف لبنیات در سفره‌های مردم

  • کد خبر: ۳۲۸۲۵۷
  • ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۸:۳۵
سرانه مصرف لبنیات همچنان پایین | گزارش شهرآرانیوز از راهکار‌های جبران کمبود مصرف لبنیات در سفره‌های مردم
در شرایطی که در سال‌های اخیر، آمار ابتلا به پوکی استخوان در کشور رشد ۱۰۰ درصدی داشته، بنابر اعلام رسمی وزارت بهداشت، سرانه مصرف لبنیات در ایران به کمتر از یک‌چهارم متوسط جهانی رسیده است. در این گزارش، به بررسی دلایل بروز این چالش و راهکار‌های پیشنهادی کارشناسان برای جبران این کمبود می‌پردازیم.

به گزارش شهرآرانیوز، «براساس اعلام وزارت بهداشت، در شرایطی که سرانه مصرف سالیانه لبنیات در کشور‌های توسعه‌یافته حدود ۴۰۰ کیلوگرم و میانگین مصرف سالیانه لبنیات بیش از ۲۵۰ کیلوگرم به ازای هر نفر است، سرانه مصرف لبنیات در ایران به حدود ۷۰ کیلوگرم در سال کاهش یافته است». این جمله را سه روز قبل، علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در نشست خبری با اصحاب رسانه مطرح کرده و گفته است: در شرایطی که آمار ابتلا به پوکی استخوان در کشور به شکل فزاینده‌ای میان مردان و زنان ایرانی بالا می‌رود، مردم همچنان در تهیه لبنیات با مشکل مواجه هستند که دلیل اصلی آن نیز به ذائقه مردم و البته قیمت محصولات موجود در بازار مربوط است. در این گزارش، به بررسی دلایل بروز این چالش و راهکار‌های پیشنهادی کارشناسان برای جبران این کمبود می‌پردازیم.

چرا لبنیات، دست‌نیافتنی شد؟

آمار‌های رسمی از افزایش حدود ۱۰۰ درصدی آمار ابتلا به پوکی استخوان در ایران در دو دهه گذشته حکایت دارد. براساس اعلام وزارت بهداشت، در شرایطی که سال ۱۳۸۰ حدود ۱۵ درصد از جمعیت افراد مستعد در کشور مبتلا به پوکی استخوان بوده‌اند، این آمار در سال ۱۳۹۰ به ۳۴ درصد افزایش یافته است. حالا همین فرمان را بگیرید تا برسید به امسال که قطعاً وضعیت وخیم‌تر شده است.

خبر نگران‌کننده است و تقریباً همه دلایل بروز این مشکل را می‌دانیم. افزایش قیمت لبنیات در دو دهه گذشته، متهم ردیف اول این مشکل بوده و رشد ۵۰برابری قیمت هر کیلو شیر خام از حدود ۴۰۰ تومان به ۲۰ هزار تومان، رشد ۲۰برابری قیمت هر کیلو پنیر از دو هزار تومان به ۴۰ هزار تومان و افزایش ۳۰برابری قیمت هر کیلو ماست از هزار تومان به ۳۰ هزار تومان آن‌هم فقط در بازه زمانی سال‌های ۱۳۸۴ تا ۱۴۰۴، به‌روشنی ثابت می‌کند که چرا لبنیات هر روز از سفره‌های مردم دور و دورتر می‌شود. علاوه بر این، دلایل متعدد دیگری هم در این حوزه نقش دارند؛ از کم‌توجهی به فرهنگ‌سازی و آموزش گرفته تا فراگیرشدن تنقلات و نوشیدنی‌های ناسالم و البته انتشار اخبار منفی از سرطان‌زابودن مواد نگهدارنده و افزودنی‌ها و نیز سلامت شیر خام که ما را نسبت‌به مصرف مستمر لبنیات بدبین کرده است.

تولیدکنندگان بی‌تقصیرند

مهدی هدایت‌نیا، دبیر اتحادیه تولید‌کنندگان و صادرکنندگان محصولات لبنی خراسان رضوی، در گفت‌و‌گو با شهرآرانیوز، با قطعیت از بی‌تقصیربودن شرکت‌ها و صنایع لبنی گفت و تصریح کرد: ما هیچ مشکلی نداریم که عرضه را افزایش بدهیم. ظرفیت تولید هم داریم. فقط می‌ماند بحث قیمت که کاهش آن واقعاً غیرممکن است. در سال‌های اخیر هم‌زمان با اینکه هزینه‌های تولید همچون خوراک دام، دستمزد کارگر، هزینه حمل‌ونقل و بسته‌بندی افزایش پیدا کرده، دولت هم یارانه‌های خود را در برخی کالا‌های اساسی از جمله انرژی به‌شدت کاهش داده است. حالا این را بگذارید کنار نوسانات ارزی و کمبود‌های متعدد مواد اولیه که حداقل قیمت معقول لبنیات را به این حد رسانده است.

وی تأکید کرد: کاهش سرانه مصرف لبنیات به‌عنوان یک مشکل، راه‌حل‌های روشن دارد. برنامه هفتم توسعه به‌صراحت از توزیع شیر در مدارس گفته است، اما چرا اجرا نمی‌شود؟ آموزش‌وپرورش و صداوسیما می‌توانند درباره مصرف لبنیات فرهنگ‌سازی کنند؛ چرا نمی‌کنند؟ شما ببینید همین الان دو محصول لبنی شامل پنیر پیتزای پروسس و تاپینگ پیتزا جزو اقلام زیان‌بار برای سلامتی اعلام شده درحالی‌که تاپینگ پیتزا ۲.۵ برابر پنیر عادی کلسیم دارد و حتی بدون چربی تولید می‌شود. چرا این اقلام، زیان‌بار تلقی می‌شوند؟ وقتی سازمان‌ها خودشان برای مردم مشکل درست می‌کنند، دیگر نمی‌توانند گلایه به تولیدکننده ببرند.

کالابرگ، لشکر یک‌نفره در مقابل گرانی

در امتداد بررسی راهکار‌های جبران مصرف لبنیات و رفع سوءتغذیه احتمالی در حوزه کلسیم، به‌سراغ رئیس سازمان غذا و داروی کشور رفتیم. مهدی پیرصالحی در گفت‌و‌گو با شهرآرانیوز از تمرکز جدی دولت بر استمرار اجرای طرح کالابرگ با تکیه بر محصولات لبنی خبر داد و تأکید کرد: در شرایط فعلی که بسیاری از خانوار‌ها با مشکلات اقتصادی مواجه هستند، یکی از راهکار‌های مؤثر برای جبران کاهش سرانه مصرف لبنیات، افزایش ارزش غذایی محصولات موجود در بازار است؛ بدون اینکه به قیمت آن‌ها افزوده شود.

وی تصریح کرد که در سال‌های اخیر محصولات متنوعی مانند لبنیات پروبیوتیک، غنی‌شده با ویتامینD و کلسیم به بازار آمده‌اند و این محصولات می‌توانند تا حدی نقش مکمل ایفا کرده و بخشی از خلأ تغذیه‌ای مربوط به کمبود ویتامین‌ها و غذا‌های فراسودمند ناشی از کاهش مصرف سرانه را جبران کنند.

رئیس سازمان غذا و دارو گفت: از آنجا که به‌ویژه در گروه‌های حساس مانند سالمندان، کودکان و زنان باردار، مصرف چنین‌فراورده‌هایی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، دولت در اجرای طرح کالابرگ مکلف شده تا تمرکز ویژه بر محصولات و فراورده‌های لبنی داشته باشد و بر همین اساس، ۳ لیتر شیر، ۲.۵ کیلوگرم ماست و ۴۰۰ گرم پنیر به ازای هر نفر در این سبد کالایی لحاظ شده که در آینده نیز ادامه خواهد داشت.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->