رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های مزمن و صعب‌العلاج: بیش از ۲ میلیون نفر از سالمندان سارکوپنی دارند ۸ شهر ایران در جمع گرمترین‌های جهان (یکم مرداد ۱۴۰۴) دستگیری سارق خودرو در شهرری آتش زدن مامور پلیس راه در ورودی مشهد جملات عربی پرکاربرد برای زائران اربعین ۱۴۰۴ درخواست اولیا به وزارتخانه رسید نارضایتی بیماران از ویزیت آزاد و زیر بار نرفتن برخی پزشکان برای نوشتن نسخه الکترونیک | پزشک راضی، بیمار ناراضی آیا ادعای خریدوفروش سابقه بیمه تأمین‌اجتماعی صحت دارد؟ آب دریای عمان، ۱۴۰۷ به مشهد می‌رسد | آخرین جزئیات و زمان بندی طرح عظیم انتقال آب دریای عمان به استان‌های شرقی توصیه‌های تغذیه‌ای وزارت بهداشت به زائرین اربعین عامل انسانی، حلقه‌گم‌شده در امنیت جاده‌ای هوش مصنوعی پاسخ داد: آب تهران در حال تمام شدن است؟ کاهش وزن صنعتی؛ از وابستگی تا  افسردگی آیا مکمل‌ها و قرص‌های حافظه واقعاً تأثیرگذار هستند؟ درباره مصرف قرص های لاغری که سلامتی جسم و  روان افراد را  تهدید می کنند | لاغری با طعم روان‌گردان قتل مسلحانه مدیرعامل به دست کارمند | قاتل پس از جنایت خودکشی کرد توقیف ۵۶ هزار خودرو متخلف در تهران از ابتدای سال ۱۴۰۴ هموفیلی را بیشتر بشناسیم؛ از علائم تا کنترل بیماری آیا حقوق مستمری‌بگیران و بازنشستگانی که مهاجرت کرده‌اند، واریز می‌شود؟ بیمه سلامت خراسان‌ رضوی ۸ درصد بیماران هموفیلی کشور را زیر پوشش دارد برگزاری جلسه بین‌المللی برای حفاظت از لایه اوزون (یکم مرداد ۱۴۰۴) زمان برگزاری آزمون استخدامی وزارت بهداشت اعلام شد + تعداد داوطلبان کشف ۵ هزار میلیارد تومان کالای قاچاق با همکاری مردم انفجار در معدن زغال سنگ در شمال افغانستان ۶ کشته و ۱۲ زخمی برجای گذاشت برای احیای گردشگری در کشور چه کارهایی می‌توان انجام داد؟ آزمون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی جمعه (۳ مرداد ۱۴۰۴) برگزار می‌شود | رقابت ۱۵ هزار شرکت‌کننده تب آنفلوانزا و کرونا در مشهد فروکش کرد اجرای دقیق متناسب‌سازی و پرداخت معوقات حقوق فروردین‌ماه از مطالبات جدی بازنشستگان تأمین‌اجتماعی است درخواست هلال احمر ایران از صلیب سرخ برای واکنش فوری جهت توقف فاجعه انسانی در غزه
سرخط خبرها

آیا کم‌خونی فقط با خوردن غذا و مصرف دارو درمان می‌شود؟

  • کد خبر: ۳۴۲۴۳۵
  • ۱۰ تير ۱۴۰۴ - ۰۹:۱۹
آیا کم‌خونی فقط با خوردن غذا و مصرف دارو درمان می‌شود؟
کم‌خونی یعنی کاهش تعداد گلبول‌های قرمز یا کمبود هموگلوبین در خون، و خستگی، ضعف، رنگ‌پریدگی، سردی دست‌وپا، سرگیجه، تپش قلب و تنگی نفس مهم‌ترین علائم آن هستند.

به گزارش شهرآرانیوز، وقتی صحبت از کم‌خونی می‌شود، بیشتر افراد به مصرف قرص آهن و خوراکی‌های حاوی ویتامین B۱۲ یا مکمل‌های اسیدفولیک و رفتن به جگرکی و... فکر می‌کنند و حتی بعضی‌ها خودسرانه و قبل از انجام آزمایش‌های لازم به دارودرمانی رو می‌آورند؛ اما آیا درمان کم‌خونی فقط با غذا و دارو ممکن است یا روش‌های دیگری هم برای درمان آن وجود دارد؟

متخصصان می‌گویند درمان کم‌خونی بسته به علت، نوع و شدت آن متفاوت است و تا دلیل آن شناخته نشود، نمی‌توان گفت بدون دارو هم درمان می‌شود یا نه. اما هرچند دارو و تغذیه، پایه‌های اصلی درمان هستند، اما در برخی شرایط، روش‌هایی غیر از دارو‌های خوراکی هم برای درمان این عارضه استفاده می‌شود.

دکتر ایرج خسرونیا، فوق تخصص گوارش می‌گوید: برای درمان کم‌خونی اول باید علت یا علت‌های کم‌خونی مشخص شود. ممکن است علت آن زخم معده، زخم روده، خون‌ریزی بواسیر، خون‌ریزی دستگاه گوارش، بیماری‌های خونی مثل تالاسمی، حتی نارسایی کبد و مشکلات تیروئید (کم کاری و پرکاری تیروئید) باشد.

این فوق تخصص گوارش ادامه می‌دهد: گاهی هم کم‌خونی به دلیل مشکلاتی مثل نارسایی کلیه، سرطان و شیمی‌درمانی یا بیماری‌های خودایمنی ایجاد می‌شود و درمان علت اصلی، خودبه‌خود باعث بهبود کم‌خونی خواهد شد؛ بنابراین پزشک در ابتدا دلیل اصلی این عارضه را تشخیص می‌دهد، آن علت را درمان می‌کند و بعد، کم‌خونی خود به خود درمان می‌شود.

دکتر خسرونیا درباره درمان کم‌خونی ژنتیکی هم توضیح می‌دهد: کم‌خونی ژنتیکی، ارثی است که قابل درمان نیست. فقط می‌توان آن را کنترل کرد.

کم خونی کودکان چه علائمی دارد؟

اما کم‌خونی دقیقا چه نوع عارضه‌ای است؟ کم‌خونی یعنی کاهش تعداد گلبول‌های قرمز یا کمبود هموگلوبین در خون و علائم آن به خفیف یا حاد بودنش بستگی دارد، اما درمجموع علائمش شامل خستگی، ضعف، رنگ‌پریدگی، سردی دست و پا، سرگیجه، تپش قلب و تنگی نفس است.

در کنار درمان‌های اصلی، برخی روش‌های غیردارویی و مکمل هم وجود دارند که اگرچه جایگزین درمان پزشکی نمی‌شوند، اما می‌توانند روند بهبودی را تسهیل یا تقویت کنند. این روش‌ها شامل اصلاح سبک زندگی، مراقبت‌های تغذیه‌ای و حتی طب مکمل هستند:

۱. بهبود عملکرد گوارش: برای جذب بهتر آهن و B ۱۲لازم است که دستگاه گوارش سالم باشد. درمان یبوست، رفلاکس یا عفونت‌های معده مثل هلیکوباکتر می‌تواند به جذب بهتر کمک کند.

۲. فعالیت بدنی: ورزش سبک مانند پیاده‌روی یا یوگا باعث بهبود گردش خون و در بعضی موارد تحریک خفیف مغز استخوان می‌شود. البته در موارد کم‌خونی شدید باید با نظر پزشک انجام شود.

۳. طب سنتی (با احتیاط): دمنوش‌هایی مثل گزنه، شنبلیله یا قاصدک در طب سنتی ایرانی برای تقویت خون توصیه شده‌اند، ولی شواهد علمی درباره تأثیر قطعی آنها محدود است. استفاده از این روش‌ها باید با مشورت پزشک باشد.

۴. مدیریت استرس و بهبود خواب: استرس مزمن و کم‌خوابی می‌توانند اشتها را کاهش دهند و فرآیند جذب یا تولید گلبول قرمز را مختل کنند. آرام‌سازی ذهن و بهبود کیفیت خواب در روند درمان بسیار مؤثر است. البته دکتر خسرونیا می‌گوید: این که گفته می‌شود در درمان کم‌خونی موثر است، حرف درستی نیست و تاثیری در درمان کم‌خونی ندارد. خواب کافی و مدیریت استرس و مواردی از این دست تنها از این نظر که به جذب مواد معدنی و ویتامین‌ها کمک می‌کنند، می‌توانند به درمان کم‌خونی کمک کنند.

۵. نور خورشید: کمبود ویتامین D در ایران بسیار شایع است و می‌تواند به طور غیرمستقیم بر سلامت خون‌سازی اثر بگذارد. به گفته کارشناسان، روزانه ۱۵–۲۰ دقیقه نور آفتاب صبحگاهی برای تأمین این ویتامین کافی است. هرچند متخصصان می‌گویند نور خورشید به تنهایی نمی‌تواند کمبود این ویتامین را برطرف کند و توصیه می‌کنند که افراد حتما روزانه یا ماهانه مکمل ویتامین D مصرف کنند. البته بعد از انجام آزمایش خون و با نظر پزشک.

منبع: همشهری

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->