به گزارش شهرآرانیوز، بنابر آمار سالانه یک میلیون تا یک میلیون و ۱۰۰ هزارتن گوشت قرمز مورد نیاز کشور است که در شرایط کنونی ۱۰ درصد کسری نیاز کشور از طریق واردات تامین میشود که بسیاری از مسئولان بدنبال آن هستند تا ظرف سالهای آتی با رسیدن به خودکفایی ۱۰۰ درصد، واردات را متوقف کنند.
طاهری یگانه مشاور وزیر جهاد در امور پرورش دام و تولیدات دامی با اشاره به اولویت وزارت جهاد در خودکفایی تولید گوشت قرمز گفت: کشور ایران در تولید ۹۰ تا ۹۵ درصد گوشت قرمز خودکفاست و حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد بسته به شرایط سال نگرانیهایی برای تولید داریم که با برنامه ریزی مناسب طی ۳ تا ۴ سال آینده کسری در داخل تولید و تامین میشود.
به گفته وی، اکنون ۴۳ تا ۴۴ درصد گوشت قرمز کشور از گوسفند و بز و ۵۴ تا ۵۶ درصد از بخش دام سنگین تامین میشود که براین اساس ۵۴۰ هزارتن گوشت گوساله تولید میشود که سالانه ۱۰ تا ۱۵ هزارتن افزایش تولید اتفاق میافتد و در ارتباط با بخش گوسفند و بز ظرفیت ۴۰۰ تا ۴۱۰ هزارتن در سال دارد که این ظرفیت تا ۴ سال آینده به بیش از ۱۲۰ هزارتن افزایش تولید منجر میشود.
یگانه ادامه داد: کشور ما بیش از ۷۵ درصد سطح کشور تحت تاثیر اقلیم خشک و تنشهای آبی است که گوشت تولیدی در حوزه دام سبک بدلیل دوره خشکسالی در برخی سالها دچاد مشکلاتی خواهد بود که برنامه ریزیهای لازم انجام شده، اما سرعت برنامه ریزیها برای اینکه دام به مرحله زاد و ولد برسد دوره ۱.۵ تا ۲ ساله است که زمان براست، اما استمرار این برنامه منجر به تامین یک میلیون و ۱۵۰ هزارتن گوشت مورد نیاز طی ۴ تا ۵ سال اینده به طور کامل به خودکفایی میرسیم.
مشاور وزیر جهاد در امور تولیدات دامی گفت: تمرکز برنامه وزارت جهاد بر حمایت از واحدهای خرد و تامین سرمایه در گردش، نهاده مورد نیاز و برطرف کردن مسائل و مشکلات آنهاست و واحدهای خرد برای تولید اقتصادی باید دام مورد نیاز در اختیار داشته باشند که با برنامههای اصلاح نژادی که در طول ۱۰ تا ۱۵ سال گذشته اساس آنچیده شد، به جمعیت میرسیم که با افزایش راندمان تولید مثل بالاتر از لحاظ بره گیری و تولید شیر روبهرو هستیم. گفتنی است نزدیک یک میلیون و ۵۰۰ هزار راس دام پرتولید ایجاد شد که به سقف ۴ تا ۵ میلیون راس باید برسد.
اخیرا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی خودکفایی در تولید و تامین ۱۰۰ درصد گوشت مورد نیاز کشور را از جمله برنامههای آتی وزارت جهاد عنوان و بر نقش مهم مرکز اصلاح نژاد دام در تحقق تولید اهداف تاکید کرد.
البته این پایان ماجرا نیست چراکه برخی کارشناسان تحقق خودکفایی گوشت قرمز را بیش از آنکه ناشی از افزایش تولید و بهرهوری باشد، ناشی از کاهش سرانه مصرف در سالهای اخیر و معلول عدم امکان خرید عامه مردم و تقاضای اقشار ثروتمند و دهکهای بالایی جامعه به عنوان یک کالای لوکس و نه مهمترین منبع پروتئین افراد میدانند، درحالیکه برخی مسئولان اتحادیه و تشکلهای تولیدی اذعان میکنند که خودکفایی گوشت قرمز با سرانه مصرف قبل برای سالهای آتی برنامه ریزی شده است.
افشین صدردادرس مدیرعامل اتحادیه دام سبک گفت: خودکفایی گوشت قرمز از این جهت که مصرف گوشت قرمز را به سنوات قبل برسانیم، امکان پذیر است، اما الزاماتی دارد که تنها مشمول برنامههای فنی معاونت امور دام نیست.
به گفته وی، خودکفایی گوشت قرمز ۲ بخش دارد که یک بخش آن مشمول دستورالعملهای فنی روش تغذیه، افزایش بهبود تولید راندمان مثل، مدیریت تولید مثل، مدیریت تغذیه و بهبود مدیریت بهداشت در گله هاست که معاونت امور دام اقدامات و دستورالعملهای لازم در این خصوص را انجام میدهد، اما شرط لازم دیگر این است که از این دستورالعملهای فنی پشتیبانی شود که براین اساس یکی از الزامات تامین نهادههای دامی مورد نیاز است.
صدردادرس ادامه داد: اگر نهادههای مورد نیاز تامین نشود، مسلما خودکفایی امکان پذیر نیست و دستورالعملهای فنی معاونت امور دام به نتیجه نمیرسد. دامدار وقتی دستورالعملها را رعایت میکند و دام ۲ یا چندقلو میشود، اما سپس نهاده مورد نیاز ندارد، بی تردید تمام سرمایه گذاری از بین میرود.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک با بیان اینکه خودکفایی تولید گوشت قرمز مستلزم استفاده از علوفه است، افزود: با توجه به شرایط خشک و نیمه خشک کشور، علوفه رایج مورد استفاده یونجه است که مصرف آب بالایی دارد، از این رو علوفههای کم آب شناسایی شد که معاونت بازرگانی وزارت جهاد باید همکاری کند و در خصوص تامین علوفه کم آب بر معاونت امور زراعت متناسب با اقلیم هر استان باید شناسایی و کشت این علوفهها ترویج شود. گفتنی است سازمان تحقیقات و آموزش علوفههای کم آب بین کشاورزان را ترویج کنند.
به گفته وی، رسیدن به خودکفایی گوشت قرمز امکان پذیر است، اما دیگر معاونتها باید به کمک معاونت امور دام بیاید، در غیراین صورت به نتیجهای نخواهد رسید.
گفتنی است طبق آمار گمرک سال گذشته ۲۲۸ هزارتن گوشت با ارزش یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار به منظور تنظیم بازار وارد شد که متاسفانه در طول سال شاهد نابه سامانی و التهاب بازار بودیم، درحالیکه بسیاری از کارشناسان صنعت دامپروری اذعان میکنند که اگر همین میزان ارزی که به واردات گوشت و حمایت از دامدار خارجی میدهند، به تولید داخل اختصاص دهند، قادریم علاوه بر تامین ۱۰۰ درصدی گوشت قرمز مورد نیاز کشور به صادرکننده دام به بازارهای هدف تبدیل شویم.
در ادامه جواد آزاد نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون گفت: بنابر آمار سال گذشته ۹۲۳ هزارتن گوشت قرمز در کشور تولید شد که براین اساس ۱۰ درصد کسری نیاز کشور از طریق واردات تامین میشود.
وی با بیان اینکه نیازی به واردات گوشت قرمز نداریم، افزود: با حمایت از تولید داخل و اجرای تولید قراردادی، ظرف چند سال نه تنها امکان تامین ۱۰ تا ۱۵ درصد کسری نیاز کشور وجود دارد، بلکه میتوان صادرکننده بود.
آزاد با بیان اینکه مافیای واردات بدنبال واردات گوشت هستند، گفت: اگر دولت برای تنظیم بازار بدنبال واردات است در مقابل باید اجازه صادرات بدهد، کمااینکه در شرایط کنونی با انباشتگی دام سنگین، صادرکننده خواهیم بود و با حمایت و پشتیبانی صادرکننده دام سبک خواهیم شد.
وی با بیان اینکه پتانسیل خودکفایی گوشت قرمز در کشور وجود دارد، تصریح کرد: با حمایت دولت از تولید داخل، امکان تامین ۱۰ درصد کسری نیاز کشور وجود دارد.
رصد قیمتهای بازار در دو ماه گذشته حکایت از افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی گوشت قرمز دارد که این امر نگرانیهای در خصوص کاهش یا حذف کلی گوشت از سبد غذایی دهکهای پایین جامعه را به همراه دارد، از این رو دستیابی به خودکفایی گوشت قرمز و حمایت دولت برای تولید گوشت ارزان و اتخاذ برخی سیاستهای حمایتی میتواند به افزایش سرانه مصرف کمک کند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان