شهرآرانیوز، ابوالفضل زهرهوند این روزها به عنوان نماینده مردم تهران در مجلس حضور دارد و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی است. زهرهوند در سال ۱۳۹۱ و در دولت محمود احمدینژاد سفیر ایران در کابل بوده است. در گفتوگو با او سفر احتمالی مسعود پزشکیان به کابل، بهرسمیتشناختهشدن طالبان از سوی روسیه را بررسی کردیم.
وقتی رئیسجمهور به افغانستان میرود، این بهمعنای رسمیتدادن است. این خودش یک خطای استراتژیک است و به رسمیتدادن به آنها (طالبان) کمک میکند. البته به طالبانی که در قندهار هستند، یعنی جریان طالبان قندهار که با اماراتیها کار میکنند و اینها در آنجا ظرفیت آمریکاییها هستند. سفر رئیسجمهور به افغانستان یک خطای راهبردی است؛ درحالیکه آنها دارند ژئوپلوتیک منطقه را به هم میریزند.
من تصور میکنم مسئله بهرسمیتشناختهشدن بخشی از طالبان که طالبان قندهار باشد از سوی روسیه، یک خطای راهبردی از طرف روسیه است. چرا که اساساً طالبان چه حالا به رسمیت شناخته شود و چه نشود، مأموریتی را دنبال میکنند که درراستای استراتژی آمریکاست.
ما دیدیم که چند سال است (آمریکا) ایستاده و پشتیبانی لوژستیکی (از طالبان) انجام میدهد، پرداخت هفتهای ۴۰ میلیون دلار (به طالبان) سندی بر این ادعاست. این خطای راهبردی را آقای کابلوف (نماینده ویژه روسیه برای افغانستان) انجام داده و تصورش این است که آمریکاییها به دنبال این هستند که بخشهای دیگری از طالبان را برای نفوذ به داخل آسیای میانه و به هم ریختگی منطقه ساماندهی کنند. آنها از این منظر تصورشان این بود که میتوانند با بهرسمیتشناختن طالبان قندهار آنها را متعهد نگه دارند یا از شبکه طالبانِ بهاصطلاح کابل که گروه حقانی هستند، جدا کنند.
ما میبینیم که چینیهایی که امروز به افغانستان آمدند و با طالبان کابل کارهایی را در حوزه معادن انجام میدهند، اما بعد از بستن قرارداد طلا همان چهار کارشناس چینی در مناطق شمال شرقی افغانستان کشته میشوند.
این روزها آمریکاییها در صفحات شمال افغانستان و در کنار کانال قوشتپه نیروهای انتقالی خود را از داخل پاکستان به آنجا میآورند، پاکستانیها هم در این پروژه با آمریکاییها همکاری دارند. این یک واقعیت است که متأسفانه چینیها و روسها از این موضوع غافلاند که عملیاتهایی برای به هم ریختگی منطقه از یک طرف در قفقاز و از طرف دیگر در شمال افغانستان درحال شکلگرفتن است. این معادلات را دارند به هم میریزند با این تصور که شاید بتوانند با طالبان قندهار کار جدی انجام دهند که آنها هم به راحتی حذف میشوند. یعنی ملا هبتالله که معلوم نیست وجود دارد یا ندارد، راحت از صحنه حذفش میکنند.
امروز طالبان در کابل توسط امارات پشتیبانی میشود نه عربستان، در گذشته عربستان و ترکیه در افغانستان حضور فعال داشتند و اماراتیها امروز بخش عمدهای از ظرفیت خود را در مزارشریف متمرکز کردهاند. من میخواهم بگویم امروز زمان خوبی برای سفر آقای پزشکیان به افغانستان نیست. آقای پزشکیان اگر میخواست سفر کند، بهتر بود برای حضور در بریکس به برزیل میرفت.
چینیها تحولات منطقه را درست نمیدانند و آشنا نیستند، شما میبینید که آنها در قبال پاکستان سودآوری لازم را نداشتند و سرمایهگذاری میلیوندلاری آنها در گوادر سودآوری لازم را نداشت. امروز هم دارند در معدن مس عینک سرمایهگذاری میکنند. چیزی به دست نیاوردند.
ایران، روسیه و چین به عنوان سه کشوری که با هم توافقنامه استراتژیک دارند، قطعاً میبایست به طور مستمر با هم رایزنی سیاسی داشته باشند و تحولات منطقه را چه از منظر مؤلفههای داخل منطقه و چه مؤلفههای دیگر که شامل رژیم صهیونیستی و آمریکاست، بررسی کنند و بیجهت و بُریده از هم سیاستهای متناقض را اجرایی و عملیاتی نکنند. این خطای راهبردی و به نفع آمریکاست که مترصد بههمریختگی ژئوپلیتیک منطقه هستند.