محمدناصر حقخواه | شهرآرانیوز؛ ۲ روز پیش خبری در رسانهها منتشر شد که طبق آن سرانجام پس از چندبار لغو بهعلت شرایط بد آبوهوایی، اولین فضاپیمای بینسیارهای امارات متحده عربی و البته اولین نمونه از ایندست فضاپیماها در جهان عرب به فضا پرتاب شده است. البته باید در متن خبر دقت کرد که این اولین فضاپیمای بینسیارهای با مأموریت تخصصی در کرهمریخ است. امارات پیش از این فضاپیمایی در مدار زمین داشته است، اما این اولینباری است که کشوری عربی به کرهمریخ فضاپیما میفرستد.
اهمیت این خبر، اما بیش از اینهاست، این فضاپیما با اینکه از جزیره کوچکی در ژاپن پرتاب شده است، امارات فقط سرمایهگذار آن نبوده است و گروهی از دانشمندان اماراتی در فرایند ساخت و پرتاب و البته مأموریت پس از آن حضور دارند، مأموریتی که تحقیقی درباره تغییر شرایط جوی در نقاط مختلف کره مریخ است که قرار است بلافاصله پس از بهدستآمدن نتایج و بدون قرنطینهکردن، کاری که در این دانش رایج است، همه اطلاعات در اختیار دانشمندان دنیا قرار داده شود.
مریخنورد اماراتی که امید نام دارد، قرار است ۷ ماه دیگر همزمان با جشنهای ملی امارت در مدار قرار بگیرد و اطلاعاتش را به زمین بفرستد. نکته جالب برای ما، اما میتواند این باشد که رئیس عملیات علمی و معاون پروژه تحقیقات فضایی در مریخ، در پروژه امید خانمی ایرانیالاصل است.
خانم ساره امیری برای این پروژه و البته در دنیا آنقدر مهم است که نشریه نیویورکتایمز درباره او گزارشی مینویسد و در این گزارش از او اینطور یاد میکند: «ساره امیری درحالیکه بهعنوان دختری در دوبی درحال قدکشیدن بود، مدام سرش در کتابی بود که عکسهایی از سیارات کهکشان راه شیری محتوایش بود. وقتی او به سن دانشگاه رسید، چندین فرصت مطالعاتی در خاورمیانه برای او وجود داشت، اما وی ترجیح داد که علوم رایانه را دنبال کند. او فقط ۳۳سال دارد.»
این خانم سیوسهساله ایرانی الاصل در دانشگاه آمریکایی شارجه تحصیل کرده است و افزون بر پست وزیر علوم پیشرفته، رئیس تیم اکتشاف مریخ و رئیس شورای نخبگان علمی امارات نیز هست. او در سال۲۰۱۵ از سوی انجمن جهانی اقتصاد بهعنوان یکی از ۵۰دانشمند برتر جوان دنیا انتخاب شده است.
خانم امیری که امید سازمان فضایی امارات است، البته تنها زن حاضر در پروژه امید نیست، بهعبارت بهتر او نهتنها، تنها زن نیست، بلکه در این پروژه ۳۴ درصد افرادی که نقش ایفا میکنند خانمها هستند و ۸۰ درصد کار علمی این پروژه را هم همین خانمها پیش بردهاند و به آینده فضایی کشورشان دل بستهاند.
سارهامیری خود در مصاحبه با مجله علمی نیچر چنین گفته است: «ما کشور جوانی هستیم که طبق معیارهای جهانی، بسیار دیر وارد چنین رقابتی شدهایم.»
حالا خانم امیری در اوج جوانی و ایستاده بر دامنه قله موفقیت، چشم به امیدی بسته که در راه رسیدن به مریخ است، زنی که میتواند خود امید و البته الگوی خیلی از خانمهای ایرانی در داخل کشور باشد.