بزرگ‌ترین قطعه‌ساز ایران از تأمین قطعات سایپا امتناع کرد

  • کد خبر: ۳۹۵۰۳۳
  • ۰۵ اسفند ۱۴۰۴ - ۲۳:۳۵
بزرگ‌ترین قطعه‌ساز ایران از تأمین قطعات سایپا امتناع کرد
سایپا به‌دلیل کمبود قطعه قادر به تجاری‌سازی و تحویل خودرو‌ها به مشتریان نیست. گفته می‌شود که شرکت قطعه‌سازی کروز از تأمین قطعات برای سایپا خودداری کرده است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ شرکت سایپا این روز‌ها با مشکلات جدی در تأمین قطعات خودرو روبه‌رو است. به‌طوری‌که پارکینگ این خودروساز پر از خودرو‌هایی است که بدنه اصلی آنها تکمیل شده، اما به دلیل کمبود قطعات هزاران خودرو نیمه‌کاره باقی مانده‌اند.

خودرو‌های نیمه‌کاره در انتظار تامین قطعه

براساس اطلاعات موجود، خودرو‌های مدل شاهین، ساینا، اطلس، وانت ۱۵۱ و ... در این وضعیت قرار دارند، به‌طوری‌که فضای پارکینگ شرکت حتی برای نگهداری این خودرو‌ها که در معرض آفتاب و شرایط جوی نامناسب قرار دارند، به شدت محدود شده است. این بحران از ماه گذشته شدت گرفته و تاکنون تمام خودرو‌های تولیدی سایپا به دلیل نقص قطعات، امکان تجاری‌سازی و تحویل به مشتریان را نداشته‌اند.

تصویر خودرو‌های نیمه‌تمام سایپا در انتظار تأمین قطعه

این مشکلات زمانی پیچیده‌تر می‌شود که سایپا باید به تعهدات معوق خود در قبال خودروهایی، چون شاهین و اطلس پاسخ دهد، اما با توجه به نبود قطعات تکمیلی، این تعهدات همچنان به تعویق افتاده است.

نقش کروز در تولید نیمه کاره خودرو

یک منبع آگاه در شرکت سایپا اعلام کرده است که شرکت قطعه‌سازی کروز و شرکت‌های وابسته به آن از یک ماه پیش از تأمین قطعات برای سایپا خودداری می‌کنند.

به گفته این منبع، دلیل اصلی این امتناع، عدم تسویه کامل بدهی‌های سایپا به قطعه‌ساز است. این در حالی است که مسئولان سایپا معتقدند که طبق روال گذشته باید خودرو‌ها به مرحله تجاری‌سازی برسند تا از این طریق قادر به پرداخت بدهی‌های خود به قطعه‌سازان باشند.

شایعاتی نیز در این میان مطرح شده است که برخی منابع غیررسمی به آن اشاره دارند؛ مبنی بر اینکه، چون مدیریت ایران‌خودرو در دست قطعه‌سازی کروز قرار دارد، این قطعه‌ساز ممکن است عامدانه از تأمین قطعات به سایپا امتناع کند تا تولید سایپا با مشکلات بیشتری روبه‌رو شود. این وضعیت می‌تواند به‌عنوان یک حربه برای توجیه واگذاری مدیریت ایران‌خودرو به بخش خصوصی و به نفع کروز قلمداد شود.

این بحران در تولید سایپا نگرانی‌های جدی را در صنعت خودروسازی کشور ایجاد کرده است و به نظر می‌رسد در صورت ادامه این وضعیت، مشکلات تأمین قطعه و تأخیر در تحویل خودرو‌ها همچنان ادامه خواهد داشت.

کروز: سایپا از خارج قطعه وارد کند

البته شرکت کروز روز گذشته در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که در سال جاری باوجود مشکلات نقدینگی ناشی از عدم پرداخت مطالبات سایپا، بیش از ۲۰ میلیون دلار در توسعه فناوری و محصولات سایپا سرمایه‌گذاری کرده است. همچنین، کروز از مشکلات مالی و عدم پرداخت مطالبات در مکاتبات و جلسات با سایپا صحبت کرده و اعلام کرده که سایپا به تعهدات خود در پرداخت نقدینگی عمل نکرده است.

همچنین شرکت کروز اعلام کرده در صنعت قطعه‌سازی برای تامین اغلب قطعات مورد نیاز خودروسازان چند تامین کننده وجود دارد. ضمن آنکه برای تمامی قطعات، خودروسازان امکان تامین از خارج از کشور را دارند.

جزئیات خرید و پرداخت‌های سایپا از کروز در سال جاری و سال گذشته

اما بر اساس آمار‌های که گروه خودروسازی سایپا اخیرا منتشر کرده است، در سال گذشته حدود ۱۹ همت قطعه از سوی شرکت کروز به سایپا تحویل شده که از این میزان، حدود ۲۵ همت از مطالبات آن شرکت در آن سال پرداخت شده بود؛ به بیان دیگر، نزدیک به ۷۸ درصد ارزش قطعات تحویلی در همان سال تسویه شده بود. اما در سال جاری و همزمان با تصدی مدیریت شرکت کروز بر گروه صنعتی ایران خودرو، میزان قطعات تحویلی به ۱۱.۵ همت کاهش یافته، در حالی‌که در سال جاری مجموع پرداختی‌های نقدی و غیرنقدی سایپا به این شرکت ۱۵.۸ همت رسیده است. این بدان معناست که در این سال دریافتی شرکت کروز معادل حدود ۱۳۷ درصد ارزش قطعات تحویلی سال جاری بوده است.

علاوه بر این میزان پرداخت نقدی گروه سایپا به کروز در سال ۱۴۰۴ نسبت به سال ۱۴۰۳ به میزان ۲۳ درصد افزایش یافته است. همچنین از نقطه نظر تیراژ تأمین، در سال ۱۴۰۳ شرکت کروز حدود ۱۸.۲ میلیون قطعه به سایپا تحویل داده بود که در دوره مشابه در سال ۱۴۰۴ این میزان به ۸.۸ میلیون قطعه کاهش یافته که نشان دهنده کاهش ۵۱ درصدی ارسال قطعات از سوی این شرکت بوده است.

گفتنی است کروز یکی از بزرگ‌ترین تامین کنندگان قطعات خودرو در ایران است که از سال گذشته مدیریت ایران خودرو را به دست گرفته است.

در روز‌های گذشته دو پویش مردمی در بخش (فارس من) خبرگزاری فارس به ثبت رسیده یکی با عنوان «۱۰ هزار متقاضی سایپا معطل؛ چرا کروز قطعات نمی‌دهد و تولید متوقف است» در این پویش آمده است که کسری قطعات خودرو در سایپا مربوط به قطعاتی است که طی سال‌های گذشته به صورت «تک سورس» با شرکت کروز تعریف شده است.

همچنین در پویش دیگر با عنوان «سایپا یا کروز؛ مقصر بدعهدی مزمن سایپا کیست»؟! مردم خواستار ورود نهاد‌های نظارتی نسبت به مساله عدم تامین قطعه توسط کروز برای این شرکت شده‌اند و عنوان کرده‌اند که این ادعا حتما توسط نهاد‌های نظارتی برخورد شود و عامل توقف تولید و توقف تحویل خودرو‌ها مشخص شود و اجازه داده نشود که چنین روندی ادامه یابد.

منبع: فارس

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.