دیپلماسی حقوقی ایران برای مقابله با تجاوز دشمن در جنگ رمضان

  • کد خبر: ۴۰۴۶۷۳
  • ۱۸ فروردين ۱۴۰۵ - ۰۹:۴۳
دیپلماسی حقوقی ایران برای مقابله با تجاوز دشمن در جنگ رمضان
از نخستین روز‌های حمله و دفاع ما در جنگ رمضان، دستگاه دیپلماسی کشور پیام‌رسان مظلومیت و مقاومت ایران بوده است.
مهدی عسکری
خبرنگار مهدی عسکری

به گزارش شهرآرانیوز؛ هر‌چند جنگ نابرابر دشمن صهیونی-آمریکایی با کشورمان از ۹‌اسفند آغاز شد، لفاظی‌های رئیس‌جمهور تروریست آمریکا از یک ماه قبل از آن شروع شده بود؛ لفاظی‌هایی که در ابتدا قرار بود صرفا برای مذاکرات هسته‌ای و باج‌گیری در مذاکرات باشد، اما در زمانی کوتاه، نیت و هدف امپریالیسم جهانی بر‌ضد کشورمان را آشکار کرد؛ حمله همه‌جانبه با همراهی رژیم صهیونیستی به ایران.

پیروزی در ماجرای مدرسه میناب

با اعلام شکایت از حمله دشمن در نهمین روز اسفندماه به کشورمان و همچنین شکایت از مورد‌حمله‌قرارگرفتن دبستان شجره‌طیبه در شهر میناب، پیگیری‌های حقوقی در‌این‌باره به ثمر رسید و شورای حقوق‌بشر سازمان ملل متحد این حمله آمریکا را محکوم کرد. با این اقدام، درحالی‌که جنگ هنوز ادامه دارد، رژیم آمریکا در یکی از مجامع بین‌المللی شکست خورد و تحقیقات برای بررسی ابعاد این اقدام وحشیانه به دستور شورای حقوق‌بشر سازمان ملل آغاز شد.

زیرساخت‌های نفتی، موضوع پیگیری حقوقی ایران

برگ‌های تقویم به هشتمین روز فروردین که رسید، نماینده ایران در سازمان ملل هم‌زمان با ارسال نامه وزیر نفت به سازمان ملل اعلام کرد که حمله عامدانه به مخازن سوخت، نقض آشکار حقوق بین‌الملل بشردوستانه و تعهدات زیست‌محیطی چندجانبه محسوب شده و واجد معیار‌های یک جرم زیست‌محیطی -از جمله بوم‌کشی- است.

حملات به مراکز علمی و مؤسسه پاستور

در سیزدهمین روز ماه جاری نیز سفیر ایران در سازمان ملل در نامه به شورای امنیت، حمله به انستیتو پاستور را محکوم کرد. ایروانی در این نامه با محکوم‌کردن حمله آمریکا و اسرائیل به انستیتو پاستور و تهدیدات اخیر رئیس‌جمهور آمریکا، این اقدامات را مصداق آشکار نقض حقوق بین‌الملل و جنایت جنگی دانست و بر حق ایران برای دفاع مشروع تأکید کرد.

واکنش ۵۰۰ وکیل دادگستری به جنایات دشمن آمریکایی-صهیونی

و بالاخره اینکه در پانزدهم فروردین، در نامه بیش از ۵۰۰ وکیل مستقل به دبیر شورای حقوق بشر سازمان ملل، اعلام شد که این سازمان موظف است از همه اهرم‌های موجود برای رفع تهدید حمله به زیرساخت‌های غیرنظامی ایران استفاده کند. این وکلا حملات اخیر به زیرساخت‌های غیرنظامی، چون مدارس، بیمارستان‌ها، اماکن تاریخی، پل‌ها، زیرساخت‌های انرژی و تأسیسات آب و برق و گاز را محکوم کردند و چنین اقداماتی را نقض گسترده حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بیان کردند و از مصادیق جنایت جنگی برشمردند.

محکومیت حملات به تأسیسات هسته‌ای

فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان همان‌گونه که پیش‌تر نیز بارهاوبار‌ها اشاره شد، صلح‌آمیز بوده است، اما یکی از بهانه‌های حمله دشمن به کشورمان، واهمه از این بود که شاید در آینده ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد؛ ازاین‌رو، برخلاف عرف و رویه بین‌المللی، در چند‌نوبت به مراکز هسته‌ای کشور، از جمله نطنز و نیروگاه هسته‌ای بوشهر، حملاتی صورت گرفت.

متعاقب این اقدامات تروریستی، در دوم فروردین، سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان، در نامه به دبیرکل و اعضای سازمان ملل و اعضای شورای امنیت درباره حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه مراکز هسته‌ای کشور، به موارد نقض حقوق ایران دراین‌خصوص اشاره کرد.

در این نامه قید شد که مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در موارد متعدد، از جمله در بیانیه خود در برابر شورای امنیت سازمان ملل متحد در تاریخ ۱۳‌ژوئن‌۲۰۲۵ تصریح کرده که «تأسیسات هسته‌ای هرگز نباید مورد‌حمله قرار گیرند، صرف‌نظر از زمینه یا شرایط، زیرا چنین اقداماتی می‌تواند به مردم و محیط‌زیست آسیب وارد کند. این حملات پیامد‌های جدی برای امنیت هسته‌ای، ایمنی هسته‌ای و نظام پادمان‌ها و نیز برای صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی دارد.»

ایران در انتظار واکنش سازمان ملل

نماینده دائم کشورمان در سازمان ملل در پی تهدید ترامپ مبنی بر هدف‌قراردادن تأسیسات و زیرساخت‌های انرژی کشور، خواستار واکنش سازمان ملل در‌این‌باره شد. در نامه ایروانی به دبیرکل و رئیس مجمع‌عمومی، او تهدید صریح دونالد ترامپ مبنی بر حمله به نیروگاه‌های برق ایران را محکوم کرد.

او این اقدام را مصداق نقض جدی حقوق بین‌الملل بشردوستانه، به‌ویژه کنوانسیون‌های ژنو و جنایت جنگی دانست. او نوشت که «چنین حملاتی ذاتا بی‌تمایز و آشکارا نامتناسب محسوب می‌شوند و باتوجه‌به خسارات گسترده، چنین حمله‌ای در زمره جنایات جنگی به‌موجب اساسنامه رم دیوان کیفری بین‌المللی قرار می‌گیرد؛ از جمله هدف‌قراردادن عامدانه اهداف غیرنظامی و آغاز حملاتی با علم به اینکه موجب خسارات بیش از حد به غیرنظامیان در قیاس با مزیت نظامی موردانتظار خواهد شد.»

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.