سازمان ملل: افغانستان با یکی از بالاترین سطوح ناامنی انرژی در منطقه روبه‌روست

  • کد خبر: ۴۱۸۶۹۲
  • ۱۰ خرداد ۱۴۰۵ - ۲۰:۴۳
سازمان ملل: افغانستان با یکی از بالاترین سطوح ناامنی انرژی در منطقه روبه‌روست
برنامه توسعه سازمان ملل متحد در گزارشی تازه اعلام کرده است که افغانستان با یکی از بالاترین سطوح ناامنی انرژی در منطقه روبه‌روست و تنها بخش اندکی از برق مورد نیاز خود را در داخل تولید می‌کند؛ وضعیتی که این کشور را به‌شدت وابسته به واردات برق از همسایگان کرده است.

به گزارش ایراف، برنامه توسعه سازمان ملل متحد (UNDP) در گزارشی امروز (یکشنبه، ۱۰ خرداد) تأکید کرده است که افغانستان همچنان به‌طور گسترده به واردات برق از کشور‌های همسایه متکی است و تنها ۱۵ تا ۱۷ درصد برق مورد نیاز خود را در داخل کشور تولید می‌کند.

این نهاد می‌گوید که مصرف برق افغانستان در سال ۲۰۲۴ به حدود شش میلیون مگاوات‌ساعت رسیده، اما بخش عمده آن از منابع خارجی تأمین شده است.

در این گزارش آمده است که افغانستان سالانه ۲۲۰ تا ۲۸۰ میلیون دلار برای واردات انرژی هزینه می‌کند؛ رقمی که به‌گفته کارشناسان، وابستگی ساختاری این کشور به شبکه‌های برق خارجی را افزایش داده و هرگونه اختلال در خطوط انتقال می‌تواند زندگی میلیون‌ها نفر را تحت تأثیر قرار دهد.

سازمان ملل هشدار داده است که در بسیاری از مناطق افغانستان، خانواده‌ها تنها پنج تا ۱۰ ساعت در شبانه‌روز به برق دسترسی دارند.

واردات برق از کشور‌های همسایه؛ ستون اصلی شبکه انرژی افغانستان

بر اساس داده‌های موجود، افغانستان برق وارداتی خود را از چهار کشور اصلی دریافت می‌کند و سهم هر کشور در تأمین برق این کشور به‌طور تقریبی چنین است:

- ازبکستان — حدود ۴۵ تا ۵۰ درصد برق وارداتی افغانستان را تأمین می‌کند و بزرگ‌ترین صادرکننده برق به این کشور است.

- تاجیکستان — حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد برق وارداتی را تأمین می‌کند و نقش مهمی در تغذیه کابل و ولایت‌های شمالی دارد.

- ترکمنستان — حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد برق وارداتی را تأمین می‌کند و برق ولایت‌های غربی و شمال‌غربی را بر عهده دارد.

- ایران — حدود ۱۰ درصد برق وارداتی افغانستان را تأمین می‌کند و برق هرات، فراه و بخش‌هایی از غرب کشور را پوشش می‌دهد.

بر اساس گزارش‌های مالی منتشرشده، افغانستان در سال گذشته میلادی بیش از ۲۶۰ میلیون دلار بابت خرید برق به این کشور‌ها پرداخت کرده است.

در این میان سهم تاجیکستان ۹۶ میلیون دلار، ازبکستان ۹۴ میلیون دلار و ایران ۶۲ میلیون دلار بوده است.

تلاش سازمان ملل برای توسعه انرژی تجدیدپذیر

برنامه توسعه سازمان ملل اعلام کرده است که از طریق پروژه «خدمات پایدار انرژی برای آموزش و بهداشت در افغانستان» در تلاش است دسترسی مدارس و مراکز درمانی به انرژی تجدیدپذیر و پایدار را افزایش دهد.

این نهاد می‌گوید بهبود دسترسی به برق می‌تواند کیفیت آموزش را ارتقا دهد و امکان استفاده از تجهیزات حیاتی در مراکز درمانی را فراهم کند.

منبع: ایراف

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.