معاون امنیتی وزیر کشور: صنعت و کشاورزی یزد سهمی از آب انتقالی از کوهرنگ ندارند صدور هشدار سطح زرد هواشناسی خراسان رضوی در پی پیش‌بینی ناپایداری جوی (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) افزایش بارش باران در خراسان رضوی و مشهد در نیم‌سال آبی نسبت‌به مدت مشابه تکمیل ظرفیت اقامتی خراسان رضوی به ۶۰درصد رسیده است بیش از ۷ میلیارد ریال وجه اضافه دریافتی به مسافران نوروزی ۱۴۰۴ عودت یافت بامداد پرحادثه در خراسان رضوی | گازگرفتگی ۱۵ نفر در فریمان و درگز (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) چرایی عدم دسترسی بیماران هموفیلی به فاکتور ۹ در تعطیلات نوروزی انجام بیش از ۵۴ هزار بازدید بهداشتی در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد  (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) ۶ گیاه موثر در درمان التهاب مفاصل نشانه‌های داغ کردن مغز چیست؟ تأمین ۱۰۵ قلم کمبود‌های دارویی مورد نیاز بیمارستان‌ها در طرح سلامت نوروزی رئیس پلیس راهور مشهد: ترافیک در ورودی‌ها و خروجی‌های مشهد پرحجم، اما روان است (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) آیا متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان از فروردین ماه ۱۴۰۴ اجرا می‌شود؟ تغذیه مناسب برای حفظ سلامت کلیه‌ها پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) | تداوم روند افزایش دما تا فردا راهکار‌های پیشگیری و درمان گزیدگی‌های آزاردهنده امدادگران هلال احمر خراسان رضوی در ۱۹۶ حادثه نوروزی امدادرسانی کردند گذر اسکان نوروزی در مدارس خراسان رضوی از مرز نیم میلیون نفر جابه‌جایی نیم‌میلیون مسافر در فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی‌نژاد مشهد در نوروز ۱۴۰۴ | افزایش ۱۰ درصدی پرواز‌ها تشخیص آلزایمر و میزان پیشرفت آن با آزمایش خون پیش‌بینی بارش باران در استان‌های غربی کشور (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) حادثه در یک شهربازی تهران| ۳۱ نفر نجات پیدا کردند در پی حمله یک سگ ولگرد ۹ نفر در سبزوار مصدوم شدند پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) | تداوم بارش‌های رگباری تا پایان هفته اسکان بیش از ۱۰۲ هزار زائر در فضا‌های آموزشی مشهد | آیا مدارس مشهد در روز شنبه (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) تعطیل است؟ صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی کشور در پی تشدید بارش باران (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) «اوتیسم»، درخودماندگی خاموش | از هر ۷۰ نوزاد، یک نفر به اوتیسم مبتلا می‌شود علت تعطیلی دانشگاه‌های یزد در روز‌های شنبه و یکشنبه (۱۶ و ۱۷ فروردین ۱۴۰۴) چیست؟ انفجار مین در سردشت یک مصدوم بر جای گذاشت (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) آیا رژیم غذایی پرنمک خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می‌دهد؟ زنان باردار در ماه‌های آخر بارداری تا حد امکان از رانندگی خودداری کنند
سرخط خبرها

ما و نسبتمان با دیگران

  • کد خبر: ۵۱۹۹۷
  • ۱۸ آذر ۱۳۹۹ - ۱۰:۲۴
ما و نسبتمان با دیگران
حجت‌الاسلام محمدرضا زائری - پژوهشگر دینی
هرچه بیشتر از تاریخ حیات اجتماعی بشر می‌گذرد و هرچه در جغرافیای زندگی پیش‌تر می‌رویم، ضرورت بازخوانی نسبت ما با دیگران حیاتی‌تر می‌شود. پیشرفت فناوری و تحولات سریع سبک زندگی از یک‌سو و گسترش ارتباطات و نزدیک‌ترشدن تعاملات انسانی از سوی دیگر، این موضوع حساس و تعیین‌کننده را جدی‌تر از گذشته در کانون چالش‌ها و مسائل ما قرار داده است. بخواهیم یا نخواهیم، همه اجزای جامعه بشری با هم زندگی می‌کنیم و به‌تعبیر زیبای امام‌سجاد (ع) به یکدیگر وابسته و نیازمندیم: «انما الناس بالناس.»
 
خداوند چنین خواسته است که انسان‌ها با ویژگی‌ها و اخلاق متفاوت، با توانمندی‌ها و قابلیت‌های گوناگون، از نژاد‌ها و قومیت‌های مختلف، همه با هم زندگی کنند و کامل‌کننده هم باشند و در این تعامل و ارتباط دوسویه و چندسویه به تمرین اخلاق و ادب و انصاف و احترام به‌دیگران بپردازند. اگر خداوند اراده می‌کرد، به‌تصریح آیات قرآن‌کریم می‌توانست دل‌های همه انسان‌ها را تسلیم دین و باور‌های توحیدی کند و گرایش‌ها و علاقه‌های همه را مانند هم قرار دهد، اما معیار «و جعلناکم شعوبا و قبائل لتعارفوا» اقتضا می‌کند که همین تفاوت‌ها و اختلاف‌ها مسیر رشد و بالندگی انسان‌ها باشد.
 
در چنین موقعیتی دیگر مسئله این نیست که خودمان چه‌طور فکر می‌کنیم یا چه عقیده و باوری داریم، بلکه مسئله این است که با دیگران، وقتی اندیشه و باوری متفاوت دارند، چه رفتاری می‌کنیم. من شاید خود را فدایی ارزش‌های دینی بدانم، هیچ اشکالی ندارد، اما مسئله این است که دیگران را اگر منتقد ارزش‌های دینی بودند، از زندگی ساقط نکنم! در مقابل، من شاید منتقد ارزش‌های دینی باشم، هیچ اشکالی ندارد و حق من است، اما نکته این است که اگر کسی خود را فدایی ارزش‌های دینی دانست، نباید به او توهین کنم! من شاید دلم نخواهد دخترم دوچرخه سوار شود، مسئله خانوادگی من و شیوه تربیتی من است و به کسی ربطی ندارد، اما مسئله این است که حق ندارم دیگر دختران را از دوچرخه‌سواری منع کنم. شما شاید دلتان بخواهد هر روز از صبح تا شب نماز بخوانید، خیلی هم خوب است، مسئله اینجاست که نباید درباره کسی که نماز نخوانده است، قضاوتی داشته باشید و حقی از او ضایع کنید!

امروز مشکل ما در جامعه این است که به‌جای تمرکز بر روابط اجتماعی و اصلاح این روابط، غالب تمرکزمان روی خصوصیات فردی و باور‌های شخصی است. به‌جای اینکه بر رفتار خود با دیگران تمرکز داشته باشیم، به‌جای اینکه میزان پذیرش دیگران و قبول رأی و نظر مختلف یا مخالف را بررسی کنیم، به‌جای تمرین مدارا و تحمل و حوصله و همدلی، همه ما غالبا به دیدگاه‌های شخصی افراد می‌پردازیم و مشغول بررسی درست یا غلط‌بودن آن دیدگاه‌ها هستیم.
 
مشکل اینجاست که با افزایش تنش‌ها و شدت‌گرفتن اختلاف‌ها، نه‌تن‌ها نمی‌توانیم دیدگاه طرف مقابل را تغییر دهیم، بلکه فضای زندگی اجتماعی را نیز برای خود و دیگران ناامن و غیرقابل‌تحمل می‌کنیم. واقعیت انکارنشدنی این است که تا وقتی به‌جای تمرکز بر باور‌ها و عقیده‌ها و دیدگاه‌ها و عقاید خود یا دیگران، به‌سوی بررسی درستی یا نادرستی رفتار‌های اجتماعی نیاییم، این مشکل همچنان باقی خواهد ماند!
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->