محمد جواد ابوعطا | شهرآرانیوز؛ «شما نیازی نیست شکایت کنید و خودتان را از کار بیندازید. چون شما یکی از دهها قربانی این کلاهبرداران هستید که اندوخته خود را از دست دادهاید. ما در پلیس فتا پرونده ویژهای در این زمینه گشودهایم و بهزودی خبرهای خوبی به شما خواهیم داد.» این یک نمونه از تماسهایی است که شیادان فضای مجازی پس از کلاهبرداری و تخلیه حساب شهروندان در تماس با آنها خودشان را به عنوان کارشناسان پلیس فتا معرفی میکنند و از قربانی میخواهند که شکایت نکند و با این شگرد زمان بیشتری برای ادامه کلاهبرداریهایشان به دست میآورند.
ماجرای این کلاهبرداریها را فرمانده پلیس فتای خراسان رضوی با ما در میان گذاشت و درباره دیگر جزئیات آن بیان کرد: در شگرد جدید، کلاهبرداران فضای سایبری با معرفی خود به عنوان پلیس، از مالباخته میخواهند برای اعلام کلاهبرداری دست نگه دارد و اقدام اورژانسی انجام ندهد.
سرهنگ جواد جهانشیری درباره هدف مجرمان برای تماسهای بعدی گفت: هنگامی که مالباخته به صورت اورژانسی از فرد مجرم شکایت کند، با توجه به اقدامات فوری صورت گرفته از سوی پلیس که مهمترین آن مسدودی حسابهای در دسترس مجرمان است، این افراد امکان پولشویی را از دست میدهند.
شگردی ساده و تکراری
به گفته این مقام مسئول با وجود اطلاعرسانیهای گسترده درباره نحوه قرعهکشی انواع مسابقهها و نوع اعلام آن از رسانههای رسمی، اما همچنان عدهای فریب سودجویان را میخورند.
جهانشیری ادامه داد: با اعلام چند فقره کلاهبرداری به روش برقراری ارتباط واتسآپی و درج لوگوی صداوسیما در این شبکه اجتماعی، فرد شیاد با معرفی خود از سوی نهادها و سازمانهای شناخته شده معتبر با ترفند «شما برنده خوششانس ما هستید»، ضمن فعال کردن نرمافزارهای انتقال حساب و بهکارگیری روشهای مهندسی اجتماعی قربانی را فریب داده و موجودی حساب وی را خالی میکند.
رئیس پلیس فتای خراسانرضوی با اشاره به اینکه بعد از این کلاهبرداریهاست که فرد با مالباخته تماس گرفته و با معرفی خود به عنوان مأمور، ادامه نقشهاش را اجرایی میکند، بیان کرد: در تمام مواردی که قربانی طعمه کلاهبرداران سایبری میشود نبود تمرکز و هیجان ناشی از حس خوب برنده شدن مانع از فکر درست شده و همین مسئله راهی برای نفوذ افراد کلاهبردار میشود.
یک آگهی بهظاهر قانونی
وی با بیان اینکه همین شگرد ساده سالهاست که دامنگیر افراد زودباور جامعه شده و بار پروندههای زیادی را بر دوش پلیس میگذارد ادامه داد: البته یکی دیگر از پروندههای تکراری در پلیس فتا که همکاران ما موفق به شناسایی و دستگیری ۳ متهم در این باره شدند، تبلیغهای بهظاهر قانونی در سایتهای واسطهگر است.
جهانشیری ادامه داد: شیادان در این شگرد با درج آگهی با عنوان غیرمجرمانه، اما رویکرد کلاهبردارانه به قصد دور زدن قوانین سایتهای واسطهگر، خود را به عنوان خانم معرفی کرده و درخواست همدم، همخونه، صیغه یا همسریابی را میدهند، موضوعی که با توجه به جذابیت آگهی افرادی را جلب میکند و پس از به دام افتادن قربانی از او خواسته میشود که مبلغی را به عنوان پیشپرداخت به حساب اعلامی واریز کند، اما پس از واریز وجه آگهی حذف میشود.
دستگیری متهمان در مشهد و تهران
این مقام انتظامی ادامه داد: معمولا افرادی که با این روش از آنها کلاهبرداری شده حاضر به شکایت نمیشوند، این پرونده نیز که منجر به شناسایی ۳ متهم در مشهد و تهران شد، در پایش و رصد فضای مجازی از سوی کارشناسان ما کشف شد.
جهانشیری تصریح کرد: اعضای این باند کلاهبرداری در پی تعقیبوگریز و عملیات فنی و پلیسی در محل اختفای خود به همراه تجهیزات رایانهای مورد استفاده در این پرونده، دستگیر و به پلیس فتا منتقل شدند.
رئیس پلیس فتای خراسانرضوی ادامه داد: متهمان پس از دستگیری و تحقیقات فنی به جرم خود اعتراف کردند که پرونده به همراه متهمان برای تعیینتکلیف نهایی به دادسرا ارسال شد.
حتما شکایت کنید
جهانشیری از شهروندان خواست تا پس از هر ماجرایی که در فضای مجازی برای آنها رخ میدهد حتی اگر کلاهبرداران نتوانستند حساب آنها را خالی کنند، حتما موضوع را به پلیس اطلاع دهند.
وی افزود: اعلام همین جرائم بهظاهر کوچک گاهی میتواند سرنخهای خوبی برای دستگیری متهمان در اختیار کارشناسان پلیس فتا قرار دهد و جلوی تکرار جرائم را بگیرد تا افراد بیشتری مالشان را از دست ندهند.