به گزارش شهرآرانیوز؛ جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید در گفتگو با شبکه سی. ان. ان به سوالاتی پیرامون روند مذاکرات ایران و ۱+۴ در وین و اینکه چه کسی گام اول را برای بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) برمی دارد، پاسخ داد.
وی درباره روند کنونی مذاکرات گفت: مذاکرهکنندگان به تازگی دور دیگری از گفتگوها را به پایان رسانده اند. این رایزنیها به صورت غیر مستقیم انجام میشود و این یعنی، ایالات متحده و ایران مقابل هم بر سر میز (مذاکره) نمینشینند. شرکای ما، قدرتهای جهانی با ایرانیها دور میز مینشینند و درباره هر دو موضوع اعمال محدودیتهای هستهای و همچنین رفع تحریمهایی که پس از آن انجام خواهد شد، صحبت میکنند. آنها سپس به اتاق دیگر میروند و با مذاکرهکنندگان آمریکایی حرف میزنند و این همچنان ادامه دارد.
سالیوان ادامه داد: ما به پیشرفتهایی دست یافته ایم، اما هنوز مسیر زیادی برای طی شدن، وجود دارد. در نهایت ایالات متحده متعهد است که برجام، توافق هستهای با ایران بر مبنای "پایبندی در برابر پایبندی"، همان طور که از ابتدای آغاز به کار این دولت گفته ایم، بازگردد.
مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا در پاسخ به این سوال که منظور او از "پایبندی در برابر پایبندی" چیست؟ تصریح کرد: در اینجا واقعا دو موضوع مطرح است؛ موضوع اول که کلی و اساسی است، این است که چه تحریمهایی باید برداشته شود و ایران نیز چه محدودیتهای هستهای را خواهد پذیرفت، به ویژه باتوجه به این که آنها بسیار از پایبندی (به برجام) فاصله گرفته اند. مسئله دوم، ترتیب این اقدامات است. ما در حال حاضر روی دو موضوع اساسی تمرکز کردهایم و (سپس) به سمت چگونگی توالی این اقدامات خواهیم رفت، اما من در تلویزیون درباره آن مذاکره نخواهم کرد.
جیک سالیوان همچنین گفت: فقط این را میگویم که ایالات متحده قرار نیست هیچ اقدامی در اینجا انجام دهد مگر آنکه اطمینان یابیم ایران کاملا برای بازگردان برنامه هستهای خود به محدودیتهای زمان توافق هستهای آمادگی داشته باشد.
نشست روز سهشنبه کمیسیون مشترک برجام در حالی پایان یافت که طرفهای مذاکره کننده توافق کردند پس از بازگشت به پایتختهای خود، بار دیگر اوایل هفته آینده در وین گرد هم جمع شوند و به رایزنیهای خود درخصوص احیای توافق هستهای ادامه دهند.
در این نشست، کشورهای مشارکت کننده در برجام همچنین توافق کردند که علاوه بر دو گروه کارشناسی فعلی (در حوزه لغو تحریمها و تعهدات هسته ای) هفته آینده یک گروه کارشناسی سوم نیز برای گفتگو درخصوص ترتیبات عملی مورد نیاز برای اجرایی شدن لغو تحریمها و سپس بازگشت آمریکا به برجام ایجاد شود.
سید عباس عراقچی رئیس هیأت ایرانی نیز در این نشست ضمن تصریح مجدد اصول و مواضع جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با بازگشت به برجام و مسیری که باید طی شود، روند کنونی گفتگوها را به رغم دشواریها و چالشهای موجود، رو به جلو ارزیابی کرد.
همچنین یک مقام ارشد وزارت امورخارجه آمریکا گفته است که در این دور از مذاکرات غیرمستقیم میان تهران و واشگنتن پیشرفتهایی درخصوص تعیین مراحل بازگشت به توافق هستهای حاصل شده، اما این به معنی توافق و سازش دو طرف نیست. هنوز اختلافات مهم میان تهران و واشنگتن به قوت خود باقی است.
منبع: ایسنا