محسن موسوی زاده | شهرآرانیوز؛ هرچند مسئولان از محدود شدن قطعی برق در روزهای اخیر خبر داده اند و مدعی اند که این مسئله تا میزان زیادی کنترل شده است، فعالان صنعت گردشگری مشهد معتقدند که این بخش همچنان درگیر پیامدهای قطعی برق در هفتههای گذشته است. به گفته آن ها، قطعی برق علاوه بر زیانهایی که به تاسیسات آنها رسانده، سبب لغو شدن رزرو تعداد زیادی از هتلها توسط زائران داخلی و خارجی مشهد شده است.
مشکلات قطعی برق برای هتلها به تایید مسئولان گردشگری استان هم رسیده است، به طوری که چند روز پیش یوسف بیدخوری، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی، به ایسنا گفته بود که اخطارهای زیادی بابت قطعی برق واحدهای اقامتی صادر شده است. برنامههای خاموشی نیز گردشگران را شاکی کرده است. در طبقات بالایی هتل ها، آب به وسیله پمپ انتقال مییابد و زمانی که برق قطع میشود، آب آنان نیز قطع میشود. زائران معمولا یک یا دو شب در مشهد مستقر هستند و این نارضایتیها بر آنها تأثیر منفی گذاشته است.
رئیس جامعه هتلداران خراسان رضوی در گفتگو با شهرآرا، با اشاره به اینکه قطعی برق هتلهای مشهد بدون روند کارشناسی صورت گرفت، گفت: شرکت توزیع نیروی برق ابلاغیهای صادر کرد مبنی بر اینکه برق هتلهایی که مصرف بیشتری دارند، قطع شود. متاسفانه این اقدام ضربه زیادی به صنعت هتلداری مشهد زد.
امیر سزاوار با بیان اینکه بیش از ۵۰ درصد مسافران خارجی، رزرو هتل خود را برای عید قربان لغو کرده اند، بیان کرد: ضریب اشغال هتلهای مشهد در این فصل از سال، باید تا ۹۵ درصد باشد، اما اکنون کمتر از ۳۰ درصد است. وی اظهار کرد: امسال با وجود تداوم وضعیت کرونا، در پیش بودن تعطیلات عید قربان در کشورهای عربی سبب شده بود تقاضا برای رزرو هتلها در مشهد افزایش بیابد. همچنین تا قبل از قطعی برق، ضریب اشغال هتلهای مشهد به بیش از ۵۰ درصد رسیده بود.
اما قطعی برق درکنار شیوع کرونا سبب شد ضریب اشغال هتلهای شهر به ۳۰ درصد کاهش بیابد، این درحالی است که پیش بینی میکردیم امسال وضعیت هتلداران بهتر از سال گذشته باشد. وی بیان کرد: هرچند باید در تیر و مرداد تا ۹۰ درصدی ظرفیت هتلها پر شود، در شرایط کنونی اشغال ۵۰ تا ۶۰ درصد هم برای ما پذیرفتنی بود که قطعی برق سبب شد این مسئله محقق نشود.
وی با اشاره به انتشار اخباری در کشورهای همسایه درباره قطعی برق در ایران و مشهد بیان کرد: هیچ مسافر خارجی حاضر نیست به کشوری سفر کند که چندین ساعت برق نداشته باشد. وقتی این شایعه میپیچد که هتلهای مشهد برق ندارند و هوا گرم است و وسایل سرمایشی کار نمیکنند، رغبتی برای سفر در آنها باقی نمیماند. قطعی برق درست در زمان تعطیلات طولانی مدت عید قربان کشورهای اسلامی رخ داد و این مسئله زیان هتلداران مشهدی را دوچندان کرد.
سزاوار گفت: بعد از اینکه چندبار برق را قطع کردند، با استانداری صحبت کردیم و مشکلات تاحدی برطرف شد، ولی متاسفانه، چون برق صنایع را شرکت توزیع نیروی برق قطع میکند، با تحلیل خودش هتلها را نیز جزو صنعت میداند و این درصورتی است که برخی مواقع که ما میگوییم جزو صنعت هستیم، این موضوع را قبول نمیکنند، اما وقتی کار به قطعی برق میرسد، هتلها نیز جزو صنایع محسوب میشوند.
وی با بیان اینکه قطعی برق به تاسیسات گردشگری ضربه جبران ناپذیری وارد کرد، افزود: برخی هتلها مجبور شدند هزینه زیادی را صرف ترمیم خسارتهای واردشده به تاسیسات خود کنند. رئیس جامعه هتلداران خراسان رضوی بیان کرد: صنعت گردشگری استان و مشهد با حداقل نیرو اداره میشود و حتی از استانداردها هم کمتر نیرو دارند؛ چون هزینهها و درآمدها با هم همخوانی ندارد. وی گفت: از ۱۰۰ درصد هتلهای مشهد حدود ۶۰ درصد بازگشایی شده اند و این اقدام به دلیل وعدههای وزارت بهداشت بود که میگفتند از ابتدای خرداد واکسیناسیون گسترده شروع میشود، اما همچنان ۴۰ درصد هتلها از اسفند سال ۹۸ تاکنون، بازگشایی نشده اند و این ۶۰ درصد هم با ضریب اشغال بسیار ناچیزی کار میکنند.
محمد قانعی، از فعالان صنعت گردشگری مشهد، هم در گفتگو با شهرآرا با اشاره به مشکلاتی که قطعی برق برای صنعت هتلداری به وجود آورده است، گفت: معمولا زائران خارجی ۱۰ روز تا یک ماه در مشهد اقامت میکنند. براساس برآوردها، دست کم روزانه ۲ هزار تخت از هتلهای مشهد را این زائران پر میکنند. باتوجه به اینکه هر زائر خارجی به صورت متوسط روزانه ۲۵ دلار صرف هزینه هتل میکند، این مسئله نشان میدهد که صنعت هتلداری مشهد با کاهش زائران خارجی، روزانه یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان ضرر میکند.
وی ادامه داد: البته اگر میزان مبلغی را که زائران خارجی در مشهد هزینه میکنند محاسبه کنیم، متوجه میشویم که کاهش تعداد این زائران، ضربه زیادی به اقتصاد شهر وارد کرده است.