به گزارش شهرآرانیوز، ساندویچ برای برخی از مردم غذایی است که به صورت تفننی سراغ آن میروند، اما برای برخی دیگر، یک انتخاب از سر ناچاری است. کارگرها، دانشجوها، دانشآموزان و ... سایر کسانی که بودجهشان کفاف رفتن به رستوران را نمیدهد، همیشه اغذیه فروشیها را انتخاب میکردند.
در منو اغذیه فروشیها شما میتوانید ارزانترین راه برای سیر شدن را انتخاب کنید. در این گزارش نیز صحبتمان درباره حداقلها و کمترین قیمتها است. قطعا کارگر روزمزد سراغ همبرگر دستی ۱۰۰ هزار تومانی نمیرود و خوراک بندری ۳۰ هزار تومانی را انتخاب میکند.
نان فانتزی چوب نامش را میخورد. شاید همین پسوند فانتزی باعث شده مسئولان با خیال راحت یارانهاش را حذف کنند. بعد از حذف یارانه ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی از بخش نانهای فانتزی شاهد افزایش قیمت تا ۱۰ برابر نرخ نانها ساندویچ و باگت هستیم. اتفاقی که به طور حتم منجر به افزایش نرخ اغذیه فروشان خواهد شد.
اگرچه هنوز به طور رسمی و از سوی اصناف نرخنامه جدیدی برای ساندویچ اعلام نشده است، اما موج گرانیها به منو قیمت ساندویچ فروشان رسیده است. حمید اموری سرابی، رئیس اتحادیه اغذیه و پیتزافروشان مشهد در این باره به خبرنگار شهرآرانیوز میگوید: بر اساس قانون نظام صنفی و دستورالعمل نرخ گذاری، اغذیه فروشان نرخ محصولاتشان را بر اساس آنالیز قیمتی خودشان تعیین میکنند. یعنی نرخ گذاری هر واحد صنفی بر عهده همان واحد است. البته هر واحد صنفی باید نرخنامه خود را به اتحادیه ارائه کند تا ضمن بررسی کارشناسی به تایید اتحادیه نیز برسد تا در معرض دید عموم نصب شود.
آنطور که فعالان صنف نان فانتزی و حجیم خبر میدهند، قیمت آرد این محصولات از ۹۰۰ تومان به ۱۲ هزار تومان رسید. طبیعی است که با رشد بیش از ۱۳ برابری هزینه مواد اولیه، قیمت نان ساندویچی و باگت هم خود را آماده جهش کند. گذشته از آرد مورد نیاز پخت نان فانتزی، ستاد تنظیم بازار نرخ آرد اصناف و صنایع را تا ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان بالا برد.
برای اینکه بفهمیم، به طور دقیق قیمت هر ساندویچ بعد از افزایش قیمت نان چقدر گران شده است سراغ چند اغذیه فروش در نقاط مختلف شهر رفتیم. محمود شاهبنده، صاحب یک اغذیه فروشی در محدوده خیابان عبدالمطلب است، او درباره افزایش هزینهها به شهرآرانیوز میگوید: قیمت بسته ۳۰ عددی نان ساندوچی تا پیش از گرانیهای اخیر ۳۰ هزار تومان بود که ابتدا به ۴۰ هزار تومان و بعد هم به ۱۰۰ هزار تومان رسید. برای هر ساندویچ نیز حداقل ۲ نان مورد استفاده است. پس بعد از این افزایش نرخ قیمت هر ساندویچ حداقل ۴ هزار و ۶۰۰ تومان افزایش یافته است.
وی ادامه میدهد: البته این تنها قیمت نان است. اکنون روغن در بازار نیست و باید روغن را به نرخهای بالاتر تهیه کنیم. قیمت محصولات پروتئینی نیز رو به افزایش است و شرکتهای پخش اعلام کرده اند از هفته آینده نرخها به روز میشود. چون بخش عمده از سوسیس و کالباس از آرد گندم و گوشت است که هر دو گران شده است. از این رو فعلا هر ساندویچ بین۵ تا ۱۰ هزار تومان گران شده است اما معلوم نیست در آینده نه چندان این قیمت ها به کجا برسد.
علیآقا که صاحب یک ساندوچی قدیمی در خیابان کوثر است، ترجیح داد مشخصات کاملی از او منتشر نکنیم. او درباره گرانیهای اخیر به شهرآرانیوز میگوید: اکثر اغذیه فروشان سعی میکنند، منو محصولاتشان را به نحوی چینش کنند که مشتریان با هرنوع درآمدی بتوانند نیازشان را تامین کنند. تعارف که نداریم، مگر یک کارگر روزمزد با حقوق روزانه ۲۰۰ هزار تومان، چه ناهاری میتواند بخورد؟ قطعا برای چنین فردی خرید چلوکباب ۱۰۰ هزار تومانی منطقی نیست. پس چارهای جز اینکه بیاید سراغ خوراک هندی ۲۰ هزار تومانی ندارد.
او ادامه میدهد: قیمت اکثر غذاها در منو اغذیه فروشی ما طی چند ماه اخیر بیش از ۱۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده، اما سعی کردم، قیمت خوراک هندی را به عنوان ارزانترین غذا در منو مغازه پایین نگه دارم و بعد از افزایش قیمت نان تنها ۴ هزار تومان افزایش قیمت در این محصول داشتیم. این در حالی است که قیمت تمام شده این ساندویچ برای ما طی این مدت بیش از این رقم افزایش یافته است.
این اغذیه فروش مشهدی ادامه میدهد: این روند قیمتها ممکن است در آینده نه چندان دور به سوءتغذیه و افزایش بیماریها در جامعه دامن بزند. واقعا شرایط سخت شده است.
منو قیمتی اغذیه فروشیهای بیتکلف و قدیمی معمولا نرخهایی مشابه و نزدیک بهم دارد. شما میتوانید در این تیپ مغازهها، خوراک هندی یا همان خوراک بندری را به قیمت ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان تهیه کنید. البته اضافه شدن هر نان حداقل ۳ هزار و ۵۰۰ تومان به قیمت ساندویچ تان میافزاید. طبعا قارچ و پنیر هم حداقل ۱۰ هزار تومانی برایتان آب میخورد. ساندویچ مرغ نیز حداقل ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان قیمت دارد. ساندویچ هات داگ ساده هم بین ۲۵ تا ۳۵ هزار تومان در منو اغذیه فروشان پیدا میشود.
البته قیمتها بسته به میزان اقلام مصرفی در ساندویچها متفاوت است، اما به طور معمول ارزانترین ساندویچها از ۸۰ گرم نان و ۱۲۰ گرم ماده غذایی تشکیل شده که این میزان برای سیر کردن یک فرد بالغ کافی نیست، اما حداقلیترین گزینه برای اقشار کم درامد جامعه است.