انتخاب شهرداری مشهدمقدس به‌عنوان دستگاه منتخب حوزه «توسعه خدمات شهری و خدمت‌رسانی برتر» مصوبات صدوشصت‌وسومین جلسه صحن علنی شورای اسلامی شهر مشهدمقدس + فیلم برگزاری سومین جشنواره «عطر و طعم پاییز» در مشهد از اول آبان‌ماه ۱۴۰۴ کریمدادی: باوجود خشکسالی، وضعیت فضای سبز شهری مشهد در شرایط خوبی حفظ شد هم‌افزایی شهر‌های زیارتی، گامی در مسیر ارتقای حکمرانی شهری در حوزه زیارت بافت فرسوده آبکوه با نقش‌آفرینی پررنگ مردم مشهد متحول خواهد شد علوی‌مقدم: اعتبارات ورزش در دوره ششم مدیریت شهری، ۱۱ برابر شد | برخی افراد به‌دنبال تیشه‌زدن به ریشه ورزش هستند موحدیان: احداث مکان‌های ورزشی هدیه شورای ششم به جوانان شهر مشهد است بازیکن استقلال، از فرش به عرش رسید هوای مشهد پس از ۴ روز آلودگی شدید، «قابل‌قبول» شد (۲۶ مهر ۱۴۰۴) | گروه‌های حساس همچنان ماسک بزنند دبیرخانه شهر‌های زیارتی؛ محور انسجام و هم‌افزایی مدیریت شهری در حوزه زیارت تاریخ و ساعت بازی پرسپولیس و خیبر در دور رفت لیگ برتر فوتبال (۲۶ مهر ۱۴۰۴) | هاشمیان بر لبه تیغ شهردار مشهد مقدس: بوستان شهربانو طرق نمونه‌ای روشن از تحقق عدالت فضایی برای بانوان است نهضت همگانی پیشگیری از اعتیاد با اجرای طرح «شهید مهرورزی» در مشهدمقدس  تاریخچه حمل و نقل عمومی؛ از شرکت تعاونی تا سازمان نظارت بر تاکسی‌رانی در شهرداری مشهد | وقتی تاکسی‌ها به خیابان‌ آمدند کمک بزرگ کاپیتان تیم ملی قطر به آوارگان فلسطینی افزایش حدود ۴برابری دوچرخه‌های اشتراکی در مشهد طی دوره ششم مدیریت شهری دادستان کل کشور در مشهد: کاهش حضور دولت در موضوعات اقتصادی رویکرد خوبی است ۹۰ دقیقه گفت وگوی شفاف شهری با مدیرکل هماهنگی و نظارت بر خدمات شهری شهرداری مشهد
سرخط خبرها

درباره خانه تاریخی پریشانی مشهد

  • کد خبر: ۱۱۹۵۷۷
  • ۱۰ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۲:۱۷
درباره خانه تاریخی پریشانی مشهد
گذری بر تاریخ خانه موسوی مشهد که از طوفان تخریب عبور کرده است.

سعادتمند | شهرآرانیوز؛ خانه‌های تاریخی مشهد که روزگاری، نور زیر ایوانشان پناه داشته و اُرسی هایشان دری بوده که به دروازه عطر‌ها باز می‌شده است، امروز مهجورانِ فرتوتِ تن داده به گذر زمانی هستند که خاطرات خوب گذشته هم دیگر از حیاط خلوتشان تاب عبور ندارد. بس که نیمی مرده اند و نیم دیگر به پهلو افتاده، ساعت ویرانی را منتظرند. در این میان اقبال تعدادی انگشت شمار بلند بوده که تاج از سر نینداخته و به همت بزرگانی در حوزه مدیریت شهری مرمت شده اند تا کالبد خشتی شان، مشتی نمونه خروار باشد، به یادگار مانده از دورانی طلایی که شهر بود و عمارت‌های بسیار و باغ‌های ایرانی اش.

یکی از این خوش اقبال‌ها خانه موسوی، معروف به «پریشانی» است که حالا، پس از تقریبا یک دهه ماندن در کش وقوس مالک و میراث فرهنگی، آرام گرفته است و روز‌های رونق دوباره را انتظار می‌کشد. قامت بلند و با اصالتش را می‌توانید در قلب محله نوغان پیدا کنید. بنایی که حوالی اواخر دوره قاجار، سقف و ستون خورده است و به گفته کارشناسان، ویژگی بارز معماری اش، ایوان چوبی، ستون‌های ساخته شده با آجر پنج پر و آجر‌های نقش دار با کاشی‌های نره و دندان موشی‌های فیروزه‌ای رنگی است که در رخ بام و سردر این خانه اجرا شده است.

خانه پریشانی که مالک نخستین آن گویا فردی به نام «نعیمی» بوده، در دهه ۶۰ این ملک را به خریداری با اسم «موسوی» واگذار می‌کند و در سال ۱۳۸۴ خورشیدی هم که گویا سال آغاز طرح ثبت خانه‌های دارای قدمت در فهرست میراث فرهنگی است، این خانه نیز از این نصیب، بی بهره نمی‌ماند، اما مانند تقریبا همه خانه‌های تاریخی مشابه، تنها با شماره ۱۲۰۶۶ ثبت می‌شود و دیگر برنامه‌ای برای سرپانگهداشتن یا حفظ آن ارائه نمی‌شود. این بی توجهی در ادامه سبب تخریب گوشه وکنار خانه از نهیب باد و باران شده، خطر تخریب را هر فصل افزایش می‌داده، تا اینکه به وسیله شهرداری خریده می‌شود و این روز‌ها هم دوران مرمت خود را از سر می‌گذراند.

درباره خانه تاریخی پریشانی مشهد

نام: خانه پریشانی (موسوی)
نشانی: کوچه محمدزاده در نوغان ۶
قدمت: اواخر دوره قاجار (۱۲۶۸ خورشیدی)
مساحت: ۸۰۰ متر مربع
وضعیت: در حال مرمت

داشته‌ها و ویژگی‌های خانه تاریخی پریشانی

بیشتر خانه‌ها در مشهد قدیم دارای کتیبه‌هایی مزین به سوره «وان یکاد» یا دیگر آیات مبارکه و اسماءا... بوده اند. در خانه پریشانی نیز دو کتیبه کاشی کاری شده در پیشانی بنا وجود دارد که بر هردو آن ها، آیه شریفه «انا فتحنا لک فتحا مبینا» نقش خورده است.
در و دیوار این خانه با داشتن ۳۴ قطعه گچ بری، باغی رنگ گرفته از گل و مرغ است که چشم از تماشایش خسته نمی‌شود.

در حیاط خانه نخستین چیزی که توجه آدمی را جلب می‌کند، طبقات خانه است. سه طبقه زیرزمین، همکف و طبقه اول و تعداد زیادی اتاق که نشان از زیادی جمعیت و حفظ حریم محرم و نامحرم در هر خانه دارد. این خانه همچنین در حیاط و در زیر زمین خانه دارای حوض است. تنها پناه ساکنان خانه برای در امان ماندن از گرمای تابستان‌ها همین زیر زمین‌ها و حوض پر آب آن بوده است.

مانند همه خانه‌های قاجاری-پهلوی، دو قسمت تابستانی نشین و زمستانی نشین داشته که متأسفانه ضلع جنوبی و آفتاب گیر خانه یا همان ضلع جنوبی خانه پیش از این تخریب شده است. این یعنی آنچه از این بنا به جا مانده، ضلع شمالی و زمستان نشین آن است که مشرف به حیاط بوده؛ به همین دلیل نیز از گذرگاه محله به علت کوتاه بودن دیوار‌ها حیاط را می‌توان مشاهده کرد.

دالان‌های باریک مارپیچ که از حیاط تا طبقه اول کشیده شده اند و ستون‌های دالبری و نرده‌های چوبی در ایوان طبقه اول بهترین معرف از ویژگی‌های این خانه به یادگار مانده از گذشته هستند.
این خانه به واسطه مکنت صاحب اصلی آن، دارای اصطبل بوده که در نزدیکی درِ اصلی و ورودی خانه قرار داشته، ولی گویا قبل از انقلاب خراب شده  است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->