قدردانی شهردار تهران از خدمات و پروژه‌های توسعه‌ای در مشهد شهردار مشهد مقدس: وظیفه شهرداری‌ها خدمت به مردم است سرمایه‌گذاری ۴۰ هزار میلیارد تومانی در دوره ششم شورای مشهد شناسایی ۲۰ هزار کودک بازمانده از تحصیل در خراسان رضوی| ساماندهی سالمندان متکدی در دستورکار قرارگاه اجتماعی مشهد رضایت مندی زائران و مجاوران بارگاه منور رضوی از خدمات نوروزی شهرداری مشهد حسامی: حل مسائل اساسی شهری باید ازجمله اهداف زیست‌بوم نوآوری باشد مدیریت شهری مشهد از برنامه‌های خلاقانه و نوآورانه حمایت می‌کند اعزام کاروان ۳۰۰ نفره راهیان نور شهرداری مشهد به مناطق عملیاتی غرب کشور نگرانی از حمله ملخ‌ها به روستا‌های مشهد، بی‌اساس است | اعلام آخرین وضعیت از مناطق درگیر رونمایی از مدل بهینه زیست‌بوم نوآوری مدیریت شهری مشهد + فیلم طراحی و اجرای مدرن‌ترین زمین بازی کودکان در مشهد | تلفیق بازی، یادگیری و خلاقیت راه‌اندازی زیپ لاین، کابل گلایدر، دوچرخه کابلی و پل ماجراجویی در چهار بوستان بزرگ مشهد قصه ناتمام دیوارهای شهرک شهید بهشتی مشهد | ماجرای دیواری که مسیر اصلی خیابان را مسدود کرده است شهردار مشهد مقدس: اگر روش‌های نوین به کمک مدیریت شهری نیاید، امکان اداره شهر را نخواهیم داشت ویدئو | آغاز مسافرگیری فاز اول خط ۳ متروی مشهد از ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ رئیس شورای عالی استان‌ها: دو فوریت طرح اصلاح جزء (۳) بند (ب) ماده (۱۰۶) قانون برنامه پنج‌ساله هفتم، برای برقراری فوق‌العاده خاص کارکنان و کارگران شهرداری‌ها تصویب شد شورای اسلامی شهر مشهد تصویب کرد: نام‌گذاری ۴ سالن ورزشی به نام شهدا | نوسازی ناوگان ون فرسوده و واگذاری ۱۳۰ دستگاه ون «وانا» + فیلم سرویس‌دهی رایگان خط دو متروی مشهد در سالروز شهادت امام‌جعفرصادق(ع) (۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) کیفیت هوای کلانشهر مشهد، در مرز آلودگی (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) نوآوری، ضرورت و فرصت پیش‌روی مدیریت شهر
سرخط خبرها

تب داغ مشهد در تابستان امسال | حجم ذخیره آب سدهای خراسان رضوی به حداقل ممکن رسیده است

  • کد خبر: ۱۷۳۳۲۱
  • ۱۸ تير ۱۴۰۲ - ۱۲:۲۵
تب داغ مشهد در تابستان امسال | حجم ذخیره آب سدهای خراسان رضوی به حداقل ممکن رسیده است
کم‌آبی و خشکسالی پدیده عجین شده با ایران، حداقل طی ۲۰ سال گذشته‌ است و هر سال با فرا رسیدن فصل گرما، داد زمین تشنه، سر به فلک می‌گذارد؛ اقلیم خشک و نیمه‌خشک و کاهش بارندگی‌ها کشور را با چالش خشکسالی مواجه کرده و در یکی ۲ دهه اخیر، زنگ بحران بی‌آبی به صدا درآمده است.
فاطمه غلامی
خبرنگار فاطمه غلامی

به گزارش شهرآرانیوز، کم‌آبی و خشکسالی پدیده عجین شده با ایران، حداقل طی ۲۰ سال گذشته‌ است و هر سال با فرا رسیدن فصل گرما، داد زمین تشنه، سر به فلک می‌گذارد؛ اقلیم خشک و نیمه‌خشک و کاهش بارندگی‌ها کشور را با چالش خشکسالی مواجه کرده و در یکی ۲ دهه اخیر، زنگ بحران بی‌آبی به صدا درآمده است. در این میان سرزمین خراسان رضوی با اقلیم خشک و کویری، وضعیت بحرانی‌تری دارد و هم‌اینک از ۳۷ دشت استان، وضعیت ۳۴ دشت بحرانی است و سطح آب زیرزمینی آن افت کرده است. طبق اعلام مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی، آب جمع شده پشت سدهای این استان در مقایسه با سال گذشته کاهش شدیدی را نشان می‌دهد.

کمبود آب مشهد جدی است

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای  خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار شهرآرانیوز، وضعیت بارش و آمار ذخیره آب سدهای استان را نگران‌کننده می‌داند و اظهار می‌کند: براساس آخرین آمار از میزان باران سنجی سطح استان تاکنون ۹۹ میلیمتر بارش داشتیم که این میزان بارش نسبت به سال آبی متناظر گذشته ۳۲ درصد کاهش بارندگی داریم و این آمار نسبت به آمار بلندمدت استان ۴۷ درصد کاهش داشته است.

علیرضا طاهری با اشاره به یکی از منابع مهم تأمین آب شهر مشهد می‌گوید: سد دوستی در برخی سال‌ها تا ۶۵ درصد نیاز آبی مشهد را تأمین می‌کرده اما هم‌اینک تنها ١۵ درصد از حجم ذخیره این سد و به میزان ١٨١ میلیون مترمکعب آب دارد، از مجموع یک میلیارد و ۵۷۰ میلیون حجم مخازن سدهای استان، فقط ۱۳ درصد سدها پر آب است که این عدد در چهار سد تامین کننده آب شرب مشهد از جمله: سد طرق، کارده، ارداک و دوستی تنها ۱۱ درصد است.

وی ادامه می‌دهد: گرمای هوا و حضور میلیونی زائران از همه همشهریان تقاضا می‌شود نهایت صرفه جویی را در مصرف آب داشته باشند تا کمترین تنش آبی را در مشهد داشته باشیم.

مشارکت شهروندان در مدیریت مصرف آب

همچنین مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد در گفتگو با خبرنگار شهرآرانیوز  با اشاره به مشارکت شهروندان در مصرف بهینه آب می‌گوید: با توجه به افزایش قابل توجه دما و حضور بیشتر زائران در این فصل از سال، گذر از شرایط حاد تابستان امسال مشارکت جدی شهروندان در مدیریت مصرف آب را می‌طلبد.

حسین اسماعیلیان با بیان اینکه مشهد در سومین سال خشکسالی قرار دارد و باید راهکارهای اساسی را برنامه‌ریزی کنیم، بیان می‌کند: در حال حاضر حفر چاه در فضاهای سبز شهری، محیط‌های اداری، مدارس و دانشگاه فردوسی مشهد و نیز اجرای پروژه خط تقویتی انتقال آب از غرب مشهد در دست اجراست.

مدیریت مصرف آب از حرف تا عمل

در استان خراسان رضوی در حالی سخن از کمبود آب و مدیریت مصرف توسط مردم و مشترکان به میان می‌آید که بخشی از این آب به‌راحتی و به دلیل وجود شبکه فرسوده، هدر رفته و از دسترس مصرف‌کنندگان خارج می‌شود.

بر اساس گزارش سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خراسان رضوی، میزان تولید آب در حوزه شهری استان را در سال گذشته ۴۰۱ میلیون مترمکعب بوده که ۲۹۹ میلیون متر مکعب آن فروخته‌شده است و طبق اعلام مسئولان ۱۰۲ میلیون متر مکعب از این میزان، آب هدر رفته است.

در شبکه آب روستایی نیز میزان آب تولیدی ۱۰۴ میلیون متر مکعب، آب فروخته‌ شده ۹۲ میلیون متر مکعب و آب هدررفته آب ۴۹ میلیون متر مکعب است.

بنا بر اعلام مسئولان از ۲۴ هزار کیلومتر طول شبکه‎‌های روستایی و ۶۰۰۰ کیلومتر طول شبکه‎های شهری آب در خراسان رضوی حدود ۱۵ هزار کیلومتر دچار فرسودگی است که بخشی از آب شرب را هدر می‌دهد.

ازاین‌رو می‌توان بیان کرد که مجموعا ۱۵۱ میلیون مترمکعب آب در استان هدر رفته است؛ در حالی‌ که آب مصرفی مشهد ۱۸۳ میلیون مترمکعب گزارش‌شده است؛ لذا به نظر می‌رسد که بهتر باشد با اقدامات لازم میزان هدررفته آب در استان کاهش یابد.

مطالعات وضعیت شبکه آب و فاضلاب در مناطق حاشیه شهر مشهد نشان می‌دهد حدود ۳۸ درصد شبکه آب شهری در مناطق حاشیه مشهد فرسوده بوده و با توجه به اینکه حدود ۳۲ درصد جمعیت مشهد در مناطق حاشیه شهر ساکن هستند معادل ۳۸ درصد شبکه آب شهری در حاشیه مشهد هدررفت دارد.

کنترل مصرف آب، مدیریت یکپارچه شهری را می‌طلبد

بر اساس این گزارش، بارش‌هایی که هم‌اکنون در شهر مشهد می‌بارد به هیچ عنوان کمبود آب امسال را جبران نخواهد کرد و ما همچنان تا فصل پاییز دچار کمبود آب هستیم. با توجه به جمعیت چهار میلیونی شهر مشهد و افزایش حاشیه نشینی باید هرچه سریع‌تر روش‌های ذخیره آب را اجرا کنیم.

در مناطق حاشیه‌ای دستگاه‌های شبکه آب و فاضلاب به دلیل وجود انشعابات غیرمجاز، آب دزدی، نبود آمار دقیق از مشترکان مجاز و غیرمجاز آب به‌ واقع از حوزه مدیریت خارج می‌شود.

کارآمدی مدیریت منابع آب از دیدگاه توسعه پایدار، هنگامی آشکار می‌شود که تنظیم ارتباطات متقابل بین آب و توسعه، شکل پایداری پیدا کند، مدیریت مطلوب و یکپارچه شهری می‌تواند در جهت کنترل و بهینه کردن مصرف آب نقش اساسی داشته باشد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->