به گزارش شهرآرانیوز پانزدهم اسفند بهانه تقویم است برای یادآوری همت به کاشتن درخت، اما اگر بنا باشد به حفظ طبیعت و افزایش فضای سبز کمک کنیم، نیازی نیست برای رسیدن یک روز خاص انتظار بکشیم. برای اینکه درختی بکاریم، بهانههای زندگی روزمره هم کافی هستند؛ مثل تولد فرزند یا یادبودی برای یک عزیز سفرکرده تا یاد دیگری دلیلی باشد برای سبزنگهداشتن زمین.
البته که در چندسال گذشته عدهای از مشهدیها چنین کردهاند. با همان مناسبتهای تلخ و شیرین برای کاشتن درخت ثبتنام کردهاند و حالا هرکدام درختی دارند در یک بوستان و پلاکی که با آن به سراغ درختشان میروند و از آن مراقبت میکنند. باغ خاطره و باغ زندگی دو عرصه وسیع از باغهای شهر هستند که از سال۱۳۹۹ بنا شد محل کاشتن درختان به مناسبتهای خاص باشند. اگر بهعنوان یک شهروند مشهدی هنوز از وجود چنین بوستانهایی و امکان کاشت درخت در آنها بیاطلاع هستید، گفتگو و توضیحات حسین مختاری، مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد، را بخوانید.
هنوز هم برای عده ای، توجه به درختان و درخت کاری محدود به اسفندماه است که اگر فرصت کنند، نهالی میگیرند و در باغچه خانه یا بیرون از آن میکارند، اما برای آنها که مکانی برای کاشتن درخت ندارند، این فرصت هرسال از دست میرود. شهرداری مشهد، اما برای توسعه فرهنگ درخت کاری و از همه مهمتر مشارکت هرچه بیشتر شهروندان طرحی را کلید زده است تا آینده شهر را سبزتر از روند عادی کنونی پیش ببرد.
مختاری دراین باره میگوید: در طرحی که با نام باغ خاطره و باغ زندگی از اسفندماه سال ۱۳۹۹ آغاز شد، بنا را بر این گذاشتیم که پلاکی با مشخصات افراد روی درختان یا نهالهای در حال کاشت نصب شود و به عنوان یادگاری از مردم به زمین، برای همیشه باقی بماند. این درختان به یادبود تازه متولدان، مزدوجان، درگذشتگان یا اهداکنندگان عضو پلاک گذاری میشدند و موارد دیگر هم براساس درخواست سازمانها و نهادها به آنها اضافه شدند. مثل کاشت و پلاکگذاری درخت به درخواست سازمان انتقال خون برای افرادی که تاکنون بیش از پنجاه نوبت اهدا» خون داشته اند. در موضوعات دیگر تاریخ مناسبت تا ۱۰ سال قبل مورد تأیید است.
به گفته وی، توسعه فضای سبز شهری و افزایش مشارکت شهروندان، فرهنگ سازی و افزایش آگاهی شهروندان در خصوص اهمیت حفظ و نگهداری درختان و مشارکت گروههای مردم نهاد و شورای اجتماعی محلات در ارتقای فضای سبز از جمله دلایل راه اندازی این طرح بوده است.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد همچنین اضافه میکند. طرح مذکور در باغ زندگی و باغ خاطره به این شکل است که درخت با مشارکت خود شهروند کاشته میشود و شناسنامه و پلاک به نام درخواست کننده چاپ و سپس بر روی درخت نصب و شناسنامه تحویل شهروند میشود.
مختاری با اشاره به گروههایی که میتوانند درخواست پلاک گذاری بدهند، خاطرنشان میکند: تنها آن چهار دستهای که در سامانه ثبت نام کنند، روی درخت خود کیوآرکد خواهند داشت و دیگر درختان فقط پلاک گذاری میشوند. روی پلاکهای صادر شده برای درختان مشخصات افراد ثبت میشود؛ بنابراین افراد میتوانند با اسکن کیوآرکد درج شده روی پلاک، مشخصات عزیزی را که به نام او درخت کاشته اند، به همراه تصویر پلاک نصب شده بر روی درخت مشاهده کنند. این اقدام، یکی از شاخصههای بارز و متفاوت پلاکهای صادر شده در باغ خاطره و باغ زندگی مشهد است.
وی درباره شیوه مراقبت از درختان هم میگوید: در صورت وقوع بلایای طبیعی، حوادث غیرمترقبه یا آفات و بیماریهایی که منجر به خشک شدن یا جابه جایی درختان دارای پلاک میشوند، شهرداری برای جایگزینی نهال و درختان مورد نظر اقدام خواهد کرد. این به معنای مراقبت همیشگی و دقیق از درختان دارای پلاک است. شهروندان میتوانند پنجشنبه هر هفته به محل بوستان مراجعه و در نگهداری و آبیاری درخت خود مشارکت کنند.