به گزارش شهرآرانیوز، در گذشته این امکان وجود داشت که از کشاورزان گندم دوروم خریداری شود، اما امروز این امکان وجود ندارد. صنایع تولید ماکارونی برای تامین گندم مورد نیاز خود زیر فشار هستند. از سوی دیگر در هماهنگی با وزارت صمت مقرر شده بود تا قیمت ماکارونی ۳۰ درصد افزایش پیدا کند، اما دولت اجازه افزایش ۱۲ درصدی قیمت ماکارونی را داد که این کار را برای صنایع تولید ماکارونی سختتر کرد.
در ماههای اخیر مطالب متعددی در خصوص کیفیت گندم دوروم استفاده شده در صنایع ماکارونی شنیده شده که حاکی از این است در این عرصه به نظر میرسد معضلات متعددی وجود دارد. با وجود این که برخی متخصصین این حوزه بر این باور هستند که دوروم تولید شده در ایران از کیفیت مطلوبی برخوردار است، اما به نظر میرسد که میزان پروتئین موجود در آن متفاوت است.
رسول مژده شفق، سخنگوی انجمن صنفی کارفرمایان کارخانجات ماکارونی در این رابطه میگوید: کیفیت گندم دوروم استفاده شده در صنایع ماکارونی مطلوب است و به مراتب از گندم معمولی بالاتر است. کیفیت گندم دوروم تولید شده در ایران خوب است، اما به نسبت منطقهای که گندم دوروم کشت میشود، میزان گلوتن آن متفاوت است. گلوتن برخی گندمهای تولید شده در داخل حدود ۲۰ است در حالی که حداقل گلوتن موجود در گندم باید حوالی ۳۰ باشد. این اتفاق سبب میشود تا گندمهای خارجی با کیفیتتر باشند. مشروح صحبتهای وی را در ادامه بخوانید.
وقتی خرید تضمینی صورت میگیرد دیگر تفکیکی وجود ندارد و گلوتن موجود در گندمها بعضا به حداقل میرسد. این امر سبب میشود تا گلوتن برخی گندمهای تولید شده در حدود ۲۰ باشد در حالی که حداقل گلوتن موجود در گندم باید حوالی ۳۰ باشد. این اتفاق سبب میشود تا گندمهای خارجی با کیفیتتر باشند.
حال و روز صنایع تولید ماکارونی در کشور خوب است به شرطی که دولت قیمتهای دستوری را حذف کند و اجازه مداخله صنایع را در این حوزه دهد. قیمت ماکارونی امروز متناسب با واقعیتهای موجود تعیین نمیشود و این امر سبب میشود تا کیفیت تولید و وجود گندم دوروم به حاشیه رود. وقتی یک قیمت یکسان برای تمامی تولیدات، تعیین میشود، و این قیمتگذاری به صورت غیرکارشناسی است، مشخصا نمیتوان تنوع خوبی در تولیدات ایجاد کرد و مشتری صرفا با یک سری محصولات یکسان و تکراری مواجه میشود. ریشه این معضل نیز در انحصاری کردن گندم کشور است. امروز نه گندم وارد کشور میشود و نه به علت وجود مشکلات ارزی، بخش خصوصی قادر به واردات گندم به کشور است. به همین علت صنایع تولید ماکارونی به صورت کج دار و مریز در حال فعالیت هستند.
سال ۱۴۰۳ دستمزدها، مالیات، نرخ مواد اولیه وارداتی، نرخ ارز، قیمت آرد و گندم افزایش پیدا میکند و مشخصا دولت باید به همین نسبت قیمتگذاری ماکارونی را در دستور کار قرار دهد. در هماهنگی با وزارت صمت مقرر شده بود تا قیمت ماکارونی ۳۰ درصد افزایش پیدا کند، اما دولت اجازه افزایش ۱۲ درصدی قیمت ماکارونی را داد که این کار را برای صنایع تولید ماکارونی سختتر کرد. امروز برای مثال در حوزه صادرات محدودیتی وجود ندارد، اما به علت این که قیمت تمام شده ماکارونی، در مقایسه با رقبای خارجی بالاتر است، در صادرات نیز محدود شده ایم.
امروز ترکیه، عربستان، چین و مصر ماکارونی را با قیمت پایینتری از ایران تولید میکنند و به همین علت بخش قابل توجهی از بازار منطقه را تصاحب کردهاند. امروز بخاطر تحریم نمیتوان اعتبار باز کرد و هزینههای حمل و نقل بالایی به صنایع تحمیل میشود. مجموع این اتفاقات سبب شده تا بتوان بازار ماکارونی در عراق و افغانستان را صرفا حفظ کرد و صادرات به سایر کشورها به حداقل رسیده است. تمامی این موارد سبب شده تا بازار خوب آفریقا را به رقبا واگذار کنیم. دولت اگر صرفا به نظارت خود ادامه دهد و در امور بخش خصوصی دخالت نکند، بزرگترین کمک را به صنایع تولید ماکارونی کرده است.
منبع: اکونگار