چند نکته ایمنی برای مواکب و مراکز اسکان در دهه آخر صفر جمعیت ایران چقدر است؟ شکارچیان غیرمجاز پارک ملی خجیر دستگیر شدند راهکار نانویی برای درمان نیش کنه تگزاسی آمادگی کامل کادر درمان بیمارستان حضرت ام‌البنین (س) مشهد برای دهه پایانی ماه صفر کیت تب دنگی بالاخره به دست وزارت بهداشت رسید گلایه خانواده‌ها از اعمال سلیقه در سپردن کودکان بی‌سرپرست به متقاضیان طرز تهیه کیک نارگیلی نرم و پفکی در خانه + فیلم شنبه؛ آخرین مهلت ثبت‌نام سرویس مدارس راه اندازی شعبات دانشگاه تهران در تفلیس و نجف اشرف در حال حاضر ۱۱۵ نفر در رشته داروسازی سنتی مشغول به تحصیل هستند ۱۴۰۰ نوزاد نارس زیر پوشش غربالگری شبکیه چشم قرار گرفتند پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان‌رضوی (سه‌شنبه، ۶ شهریور ۱۴۰۳) | آغاز روند کاهش دما از امروز تا پایان هفته واژگونی پژو ۲۰۶ در میدان آزادی مشهد + عکس(۶ شهریور ۱۴۰۳) پلیس مشهد به دنبال جنایتکاران روستای زاک خبر خوش وزیر بهداشت برای پرستاران: بخش اول جبران مطالبات پرستاری پرداخت شد وزیر علوم به دیدار استاد شفیعی کدکنی رفت
سرخط خبرها

گلایه خانواده‌ها از اعمال سلیقه در سپردن کودکان بی‌سرپرست به متقاضیان

  • کد خبر: ۲۴۷۵۸۸
  • ۰۶ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۴
گلایه خانواده‌ها از اعمال سلیقه در سپردن کودکان بی‌سرپرست به متقاضیان
به دنبال اصلاح آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت از کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست، مؤسسات و مراکز نگهداری از کودکان درحالی به معبری برای سپردن کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست به خانواده‌های متقاضی تبدیل شده‌اند که حالا پس از گذشت یک سال از ابلاغ شیوه‌نامه، در فرایند فرزندخواندگی، شاهد اعمال سلیقه‌ هستیم.

به گزارش شهرآرانیوز؛ سیدعلی کاظمی در این باره اظهار کرد: سلیقه‌ای عمل‌کردن مختص به سپردن کودک به خانواده میزبان نیست و شامل همه روش‌های فرزندپذیری می‌شود.

وی ادامه داد: سپردن کودکان گاه درازمدت و در قالب سرپرستی یا فرزندخواندگی و نوعی از قیمومیت است و گاه کوتاه‌مدت و در قالب امین‌موقت یا مراقبت‌موقت یا همین موضوع خانواده میزبان است. بخشی از این سلیقه‌ای عمل‌کردن هم که اخیراً در برخی شهر‌ها رواج پیدا کرده و مربوط به شناسایی خانواده‌های شایسته برای کودکان است، قابل‌دفاع است؛ زیرا متولیان اعم از دادگستری، بهزیستی و مؤسسات با شیوه‌های مختلف در پی شناسایی خانواده‌های واجد صلاحیت و حتی بعضاً تشویق آن‌ها به فرزندپذیری است. اما بخشی از آن که شفافیت فرایند واگذاری را مخدوش می‌کند، غیرقابل‌دفاع است؛ چراکه در این امر دو شفافیت نیاز است.

دبیر مرجع ملی حقوق کودک تأکید کرد: زمانی که خانواده وارد فرایند فرزندپذیری می‌شود باید درمورد فرایند‌های آن آگاهی داشته باشد و بداند که قرار است چه مراحلی را طی کند این درحالیست که در حال حاضر شاهد شفافیت در این مراحل نیستیم. علت آن هم به نبود مقررات دقیق و فرایندی در هر کدام از این موارد فرزندپذیری و نبود بستر الکترونیکی مناسب برای جاری‌سازی فرایند باز می‌گردد.

کاظمی با تأکید بر لزوم ایجاد شفافیت در این فرایند، گفت: در حال حاضر وقتی خانواده‌ها برای فرزندپذیری مراجعه می‌کنند، گرفتار مشکلاتی می‌شوند که گاه ترجیح می‌دهند قید این مسیر را بزنند یا حتی از روش‌های غیرقانونی به دنبال فرزندپذیری باشند.

دبیر مرجع ملی حقوق کودک در توضیح بیشتر این موضوع یادآور شد: در شیوه‌نامه، بر لزوم راه‌اندازی سامانه فرزندپذیری برای انواع سپردن‌ کودک و ایجاد پروفایل شخصی برای کودکان و خانواده‌های متقاضی تأکید شده و این راهکار بسیار درستی است. این راهکار حسب گزارش‌های سازمان بهزیستی در حال اجرایی‌شدن است و امیدواریم هرچه زودتر آغازبه‌کار کند.

وی شفافیت دوم را مربوط به اطلاعات و سوابق کودکان دانست و افزود: خانواده‌ها جایگزین امین کودک هستند و باید درمورد پیشینه آن‌ها از ابعاد مختلف اطلاعات کافی داشته باشند. خانواده‌های فرزندپذیر گلایه دارند که گاه همه دستگاه‌ها و کارشناسان مرتبط درخصوص سوابق و زمینه‌های بهداشتی، اجتماعی، روان‌شناختی، تحصیلی و خانوادگی این کودکان اطلاعات در اختیار دارند، اما خانواده‌ای که او را به سرپرستی و فرزندی خود گرفته، در مورد سابقه و پیشینه کودک توجیه نشده و بی‌خبر است.

کاظمی با تأکید بر اینکه در فرایند واگذاری باید اصل بر شفافیت باشد، گفت: البته در شیوه‌نامه نوشته شده وقتی کودکی وارد خانواده‌ای می‌شود باید برنامه مراقبتی خاصی برای او تعیین و به اطلاع و امضای خانواده میزبان برسد، اما در عمل هنوز این اتفاق رخ نداده است و شاهد اجرانشدن برخی مقررات شیوه‌نامه هستیم. این برنامه مراقبتی ویژه شامل این است که خانواده بداند این کودک چه وضعیتی دارد و باید برای او چه اقدامات و وظایفی را انجام دهد. هرچند این شیوه‌نامه مربوط به مراقبت موقت از کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست است، اما دقیق‌ترین فرایند سپردن فرزند و ملزومات آن را ذکر کرده و سبک و سیاق آن به گونه‌ای است که فرایند و ملزومات آن قابل پیاده‌سازی در انواع مختلف فرزندپذیری است.

کاظمی معتقد است که طبق شیوه‌نامه، باید نظم و انضباط در فرایند سپردن کودک صورت گیرد. البته ابلاغ شیوه‌نامه آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت از کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست با ایجاد یک موج مطلوب اجتماعی نشان داد تا چه میزان در فرایند فرزندپذیری کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست چالش وجود دارد.

وی در پاسخ به سؤالی درخصوص برخی گزارش‌های مطرح شده از سوی خانواده‌های فرزندپذیر مبنی بر اینکه با کودکان بی‌سرپرستی که آن‌ها را به فرزندخواندگی گرفته‌اند، دچار چالش شده‌اند، افزود: اصولاً کودکانی که دارای رفتار‌های پرخطر هستند نباید قبل از سپری‌کردن دوره درمانی از نظر روانی و جسمی تحویل خانواده شوند، مگر اینکه خانواده در این خصوص توجیه شده باشد و آمادگی داشته باشد و قابلیت سپری‌شدن دوره درمان در خانواده وجود داشته باشد.

منبع:ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->