صدور هشدار سطح نارنجی در پی پیش‌بینی تشدید آلودگی در برخی نقاط خراسان رضوی (یکشنبه، ۱۱ آبان ۱۴۰۴) چرا چاقی در میان دانش آموزان بیشتر شده است؟ مصرف این قارچ‌ها جانتان را تهدید می‌کند! اعتراض یک نماینده مجلس به نابرابری‌های آموزشی و محرومیت برخی از دانش‌آموزان از امکانات ضروری هزینه ۵ میلیارد ریالی خراسان رضوی برای طرح‌های مرتبط با پدافند غیرعامل پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (یکشنبه، ۱۱ آبان ۱۴۰۴) | احتمال بارش برف در نواحی کوهستانی استان نصب بیش از ۳۰۰ کنتور آب هوشمند برای مشترکان پرمصرف خراسان رضوی طی یک سال گذشته یک جان‌باخته و ۵ مصدوم، حاصل بی‌احتیاطی‌های جاده‌ای خراسان رضوی در روز گذشته (۱۰ آبان ۱۴۰۴) آخرین مهلت ثبت‌نام آزمون دکتری نیمه‌متمرکز ۱۴۰۵، امروز (۱۱ آبان ۱۴۰۴) مدیریت آلرژی‌های پاییزی دانش‌آموزان با روش‌های طب سنتی رئیسی: تعداد تولد‌ها به زیر یک میلیون رسیده است هشدار جدی در مورد آب نبات های دودزا مهلت ثبت سفارش کتب درسی تک‌جلدی آغاز شد (۱۱ آبان ۱۴۰۴) + آدرس سایت آخرین وضعیت توزیع شیر در مدارس | اولویت با مناطق محروم است مشاوران املاک مشهد مانع اجرای قانون ثبت رسمی معاملات با اثرات پنهان قند بر بدن آشنا شوید سرماخوردگی در کودکان می‌تواند منجر به ایست قلبی شود ۹۵ درصد بیماران پروانه‌ای حاصل ازدواج فامیلی هستند انتقاد بازنشستگان فولاد از خدمات ناچیز بیمه تکمیلی | داروخانه‌ها و مراکز درمانی پاسخگوی بازنشستگان نیستند مشهد؛ در تقاطع فرونشست و  گسل | درباره تهدیدی انسان ساخت که تاب آوری شهر در برابر زلزله را کاهش می دهد قتل پیرمرد توسط دزد تبعه خارجی با همدستی زن جوان در اطراف مشهد! ۲ دختربچه در بندرعباس قربانی حریق خانگی شدند کل و بز ایرانی؛ گونه‌های در معرض خطر دیده می‌شوند + ویدئو آتش‌سوزی گسترده کارگاه گاز مایع در شیراز مهار شد پیش‌دبستانی در یک قدمی اجباری شدن ثبت ۱۲۸ زلزله در کشور طی یک هفته گذشته (۱۰ آبان ۱۴۰۴) | خراسان رضوی در صدر لرزه‌خیزترین استان‌ها جهان وارونه شد | سالمندان جلوتر از جوانان در ماراتن دیجیتال! توضیحات تأمین اجتماعی در خصوص کسر یک درصد از حقوق بازنشستگان صدور هشدار سطح زرد هواشناسی در پی پیش‌بینی رگبار باران در خراسان رضوی (۱۰ آبان ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

راز‌های پنهان تخت جمشید قبل از حفاری

  • کد خبر: ۲۹۶۶۳۹
  • ۰۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۶
راز‌های پنهان تخت جمشید قبل از حفاری
تخت جمشید (پارسه) حدود ۴۵ سال پیش در چنین روزی (پنجم آبان‌ماه) با تلاش‌های شهریار عدل در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد؛ پایتخت تشریفاتی هخامنشی که بیش از ۹۰ سال پیش از زیر خاک بیرون آورده شد و کشف آن، هنوز کامل نشده است.

به گزارش شهرآرانیوز، در سال ۱۹۲۴ میلادی (دهه ۳۰ خورشیدی) محقق آلمانی «ارنست هرتسفلد»، متخصص باستان‌شناسی، تاریخ و زبان‌های ایران باستان، با درخواست دولت ایران قرار شد طرحی دقیقی از مجموعه کاخ‌های عظیم ویران‌شده هخامنشی تخت جمشید تهیه کند. کاوش‌های تخت جمشید از زمستان ۱۹۳۰-۱۹۳۱ میلادی آغاز شد و مؤسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو مسئولیت حفاری و مرمت در تخت‌جمشید را تا پایان سال ۱۹۳۹ میلادی به عهده گرفته بود.

هرتسفلد تا سال ۱۹۳۴ کاوش‌های تخت جمشید را ادامه داد و مهم‌ترین اقدامات او در این مدت، خاک‌برداری کاخ خشایارشا، کشف بقایای رنگ روی پیکره‌های شاه و ملازمانش در درگاه شمالی عمارت شورا، کشف کتیبه تأسیس کاخ جنوب شرقی، کشف کتیبه تأسیس کاخ صدستون، کشف مجموعه الواح گلی تخت‌جمشید، کشف الواح زرین و سیمین با کتیبه‌ای از داریوش مربوط به تأسیس کاخ آپادانا بود.

در سال ۱۹۳۵ میلادی «اریک اشمیت»، باستان‌شناس آمریکایی آلمانی‌تبار جایگزین هرتسفلد شد و کاوش‌های تخت جمشید را در مقیاسی وسیع‌تر تا سال ۱۹۳۹ میلادی ادامه داد. او در این مدت، لوح سنگی به خط میخی مربوط به احداث بنای کاخ آپادانا، ظروف پذیرایی مجلل و غنائم مصری، بین‌النهرینی، و یونانی را کشف کرد. گروه کاوش اشمیت مجموعه بسیار غنی و مفصلی از مدارک شامل عکس، طرح و نقشه تهیه کردند که در بایگانی مؤسسه شرق‌شناسی شیکاگو نگهداری می‌شود.

راز‌های پنهان تخت جمشید قبل از حفاری

مؤسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو حدود ۸ سال مسئولیت حفاری و مرمت تخت جمشید را به عهده داشت

اگرچه بسیاری از مسافران و محققان اروپایی در قرن ۱۸ و ۱۹ از این مکان دیدن و آن را توصیف کردند، اما ارنست هرتسفلد نخستین کسی بود که با استفاده از روش‌های حفاری مدرن و تکنیک‌های روز، تحقیق علمی را طراحی و آغاز کرد. هرتسفلد با شروع این اقدام عظیم در سال ۱۹۳۱ میلادی تحت حمایت موسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو، از معماران فردریش کرفتر (۱۸۹۸-۱۹۹۵) و کارل برگنر (متوفی ۱۹۳۵) برای شرکت در پروژه دعوت کرد و از ویرانه‌های تخت جمشید عکس‌های هوایی گرفته شد که امروز یکی از اسناد مهم به جا مانده از این پایتخت امپراتوری ایران است.

راز‌های پنهان تخت جمشید قبل از حفاری
اریک اشمیت یکی از اولین باستان‌شناسانی بود که از عکاسی هوایی برای بررسی و مستندسازی مکان‌های باستان‌شناسی استفاده کرد. این عکس که از هواپیمای دوباله گرفته شده است

در یک دوره هشت ساله، کاوش‌های باستان‌شناسی موسسه شرق‌شناسی شیکاگو نه تنها در مرکز سلطنتی تخت جمشید، بلکه در تعدادی از مکان‌ها که در شعاع ۱۰ کیلومتری تخت جمشید قرار داشتند نیز انجام شد و تل باکون، یک برج هخامنشی و مقبره‌های شاهان هخامنشی در نقش رستم و بخش‌هایی از شهر ساسانی ـ اسلامی استخر نیز کاوش شد.

راز‌های پنهان تخت جمشید قبل از حفاری

از نقشه‌های اولیه تخت جمشید که موسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو تهیه کرده است

تخت جمشید یکی از چندین پایتخت امپراتوری ایران در دوره هخامنشی (حدود ۵۵۰ تا ۳۳۰ قبل از میلاد) بود که در اوج خود از دریای اژه تا دره سند امتداد داشت. تخت جمشید در دامنه کوه رحمت یا کوه مهر که توسط داریوش اول هخامنشی (حکومت ۵۲۲ تا ۴۸۶ پیش از میلاد) در حدود ۵۱۸ پیش از میلاد تاسیس شد. بنا‌های تراسی تخت جمشید (پارسه یا پرسپولیس نام یونانی به معنی شهری در پارس) که در دشت مرودشت، در حدود ۶۰ کیلومتری شمال شرقی شهر امروزی شیراز واقع شده است، احتمالاً محلی برای خدمات اداری داشته است. بخش‌های تشریفاتی ویرانه‌های تخت جمشید که توسط اسکندر مقدونی در سال ۳۳۰ قبل از میلاد تخریب و به آتش کشیده شد تا سال ۱۶۲۰ میلادی شناسایی نشده بود.

راز‌های پنهان تخت جمشید قبل از حفاری

تخت جمشید با کوشش بسیار شهریار عدل، ایرانشناسِ شهیر و دانشمند متخصصِ تاریخ، باستانشناسی و تارخ هنر دوران اسلامیِ ایران، در پنجم آبان سال ۱۳۵۸ (۱۹۷۹ میلادی) به شماره ۱۱۴ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد. شهریار عدل که ۳۱ خردادماه سال ۱۳۹۴ چشم از جهان فروبست، در همان سال «چغازنبیل» در خوزستان؛ نیایشگاهی باستانی که در زمان عیلامی‌ها و در حدود ۱۲۵۰ پیش از میلاد ساخته شده بود را با شماره ۱۱۳ و همچنین «میدان نقش جهان» اصفهان؛ میدان بزرگ مستطیل شکلی در شهر اصفهان ایران به همراه بناهایی، چون عالی‌قاپو، مسجد امام، مسجد شیخ لطف‌الله و سردر قیصریه را با شماره ۱۱۵ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت کرد.

نمایی از تخت جمشید پیش از کاوش‌های باستان‌شناسی، احتمالا در دوره قاجار

نمایی از تخت جمشید پیش از کاوش‌های باستان‌شناسی، احتمالا در دوره قاجار

منبع: ایسنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->