به گزارش شهرآرانیوز؛ به روایت آماری که اداره کل منابع طبیعی خراسانرضوی به شهرآرا اعلام کرده است، سه موضوعی که بیشترین گزارشهای مردمی را در این زمینه به خود اختصاص داده است، تخریب و تصرف، چرای غیرمجاز دام و حریق و قاچاق چوبهای جنگلی بوده است و براساس همین آمار، در ۹ ماه امسال، ۱۸۸۱ گزارش مردمی در حوزههای مختلف منابع طبیعی به دستمان رسیده که نسبتبه سال گذشته، ۳۰ درصد افزایش داشته است.
اعظم ملائی، رئیس اداره آموزش، ترویج و مشارکتهای مردمی ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسانرضوی، در گفتوگو با خبرنگار روزنامه شهرآرا، با اشاره به اینکه آموزشها در حوزه منابع طبیعی در دو بخش مخاطب خاص و عام برنامهریزی شده است، اظهار کرد: مخاطب خاص، مردم روستا و مرتعداران هستند که ارتباط مستقیم و نزدیکتری با منابع طبیعی دارند و به آنها و دهیاران روستاها آموزش میدهیم؛ تاکنون این آموزشها برای مردم ۲۳ شهرستان در استان ارائه شده است، ضمن اینکه پس از اتمام آموزش، این افراد را رها نمیکنیم.
او با اشاره به راهاندازی ۶۵ خانه همیار طبیعت در روستاهای استان، بیان کرد: برپایه مصوبه هیئتوزیران در سال ۱۳۹۱، روستاها نیز میتوانند برای خود سمن یا تشکلی داشته باشند، بنابراین درواقع خانههای همیار طبیعت از بخشداری مجوز دارند و بهعنوان رابط منابع طبیعی و روستا، فعالیت خود را شروع کردهاند.
رئیس اداره آموزش، ترویج و مشارکتهای مردمی ادارهکل منابع طبیعی استان درباره اقداماتی که برای خانههای همیار طبیعت تعریف شده است، بیان کرد: در مجوز این خانهها، انجام اقداماتی مانند حفاظت از محیطزیست روستا، جذب خیران، ارتباط بین روستا و منابع طبیعی و... بیان شده است و درواقع آنها مروجان فرهنگ منابع طبیعی خواهند بود.
او چالشهای فعلی منابع طبیعی را چرای بیرویه دام، از بین رفتن پوشش گیاهی و مرتع، آگاهی نداشتن درباره جنگل و مرتع، آتشسوزی، قطع و بوتهکنی درختان جنگلی و تجاوز به حریم اراضی ملی بیان کرد.
ملائی با اشاره به اهمیت مرتعداران در حوزه حفاظت از عرصههای طبیعی، بیان کرد: برای این افراد، آموزشهای متناسب با مرتع مدنظرشان را برگزار میکنیم. در آموزشوپرورش نیز آموزش معلمان را مدنظر قرار دادهایم و امسال ۲ هزارو ۶۰۰ معلم در استان برای دریافت آموزش و انتقال آن به دانشآموزان خود، اعلام آمادگی کردهاند.
وی با اشاره به این موضوع که تا چند سال گذشته، پویشهای نهالکاری فقط محدود به مناسبتهای خاص بود، افزود:، اما در طول سه سال اخیر، این پویشها به مناسبتهای مختلف ملی و مذهبی نیز برگزار میشود و البته هدف فقط کاشت نهال نیست، بلکه فرهنگسازی در این زمینه مدنظر است.
رئیس اداره آموزش، ترویج و مشارکتهای مردمی ادارهکل منابع طبیعی استان بیان کرد: مردم میتوانند گزارشهای خود در زمینه منابع طبیعی را به سامانههای امداد رایگان مرتع و جنگل که خط ۱۵۰۴ مربوطبه استان و خط ۱۳۹ سامانه ملی است، بهصورت شبانهروزی اعلام کنند.
ملائی با اشاره به اینکه آموزشها در زمینه حفاظت از منابع طبیعی، موجب شده است دقت نظر مردم در این عرصه بیشتر و درنتیجه میزان تخلفات کمتر شود، افزود: بهطور نمونه یکی از نتایج آموزشها، روند کاهش آماری در موضوع حریق منابع طبیعی است و همین امر نشاندهنده آن است که آموزشها کارساز بوده است؛ البته درپی این آموزشها، خیرانی نیز در این زمینه به ما کمک کردهاند.