یکی از اهداف مهم هر انقلابی، رسیدن به استقلال و وابستهنبودن ملت به کشورهای استعماری و استکباری است. یکی از اصول مهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی کشور است که به این مهم دست یافته است. مقوله استقلال از نظر بنیانگذار جمهوری اسلامی یکی از شاخصههای مهم و جزو آرمانهای اصلی انقلاب به شمار میرود.
از نظر حضرت امام خمینی (ره)، استقلال دو بعد سلبی و ایجابی دارد. استقلال سلبی همان استعمارزدایی است که زمینهساز تحقق حکومت «نه شرقی، نه غربی» به شمار میآید و استقلال ایجابی، تأمین استقلال مملکت در ابعاد سیاسی، نظامی، فرهنگی، اقتصادی و فکری است. جمهوری اسلامی ایران طی چهل سال اخیر توانسته است به استقلال نظامی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی دست یابد. انقلاب اسلامی در نخستین روزهای تأسیس، اسلامیکردن امور را اصلی مهم در فعالیتهای فرهنگی قرار داد.
انقلاب فرهنگی بهمنظور پاکسازی دانشگاهها، تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، تألیف کتابهای متناسب با فرهنگ جمهوری اسلامی ایران و... از جمله اقدامات مهم و کلیدی نظام درراستای ترویج فرهنگ اسلامی و ایرانی بهشمار میرود. ازجملهاقدامات دولتهای غربی برای نفوذ فرهنگی در کشور و اضمحلال فرهنگ اصیل اسلامیایرانی، تدوین برنامههای مختلفی مانند سند ۲۰۳۰ است که جمهوری اسلامی با شناخت دقیق این سند با تصویب آن در کشور مخالفت کرد تا مانع رسوخ فرهنگی بیگانگان در کشور شود.
با ظهور انقلاب اسلامی، وابستگی سیاسی و اداری ایران به کشورهای جهان، قطع شد و شعار راهبردی ایران یعنی «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی» به گوش همه کشورهای جهان رسید. مردم ایران با جمهوری اسلامی، معنای واقعی استقلال در انتخاب مسئولان و سیاستگذاران کشور را درک کردند و به بیگانگان مجال دخالت در امور سیاسی کشور را ندادند.
رشد چهاربرابری شاخص تولید مواد غذایی در ایران از سال ۱۹۶۱ تا ۲۰۱۸، رشد بیش از سهبرابری شاخص تولید دام و توسعه روستایی، رشد دوبرابری آموزش متوسطه در ایران، ارتقای علوم ریاضی از رتبه ۴۷ جهان به رتبه ۱۲، رتبه دوم جهان در علم ژنتیک و سلولهای بنیادی، ارتقا از رتبه ۴۹ جهان به رتبه۸ در علم ژنتیک و سلولهای بنیادی، فقط بخشی از صعود و رشد جمهوری اسلامی ایران در چهل سال اخیر بوده است. همچنین در مسیر فناورمحوری، ارتقای زیرساختهای علم و فناوری در کشور و جنبش دستیابی به علم، اکنون ما را به دانشگاههای نسل سوم و چهارم که میتوانند تولید ثروت داشته باشند، نزدیک کرده است.
زیستبوم اقتصاد دانشبنیانی که طی سالهای اخیر و مبتنیبر همین دانش تولیدشده در دانشگاههای نسل سوم و چهارم کشور شکل گرفته است، در حال نفوذ و اثرگذاری بر زیستبوم اقتصاد نفتی است. رشد دوبرابری خطوط راهآهن در کشور، رشد ششبرابری ترابری کالا به کمک خطوط ریلی در کشور، رشد پانزدهبرابری بار جابهجاشده با استفاده از خطوط هوایی، افزایش ۴.۴ برابری طول جادههای کشور، افزایش دوازدهونیمبرابری جادههای روستایی کشور و افزایش هشتبرابری آزادراههای کشور، ازجملهپیشرفتهای زیرساختی، صنعتی و انرژی است.
یکی از عوامل موفقیت و پیشرفت در هر جامعهای، رشد صنعت و افزایش تولیدات صنعتی و معدنی و تنوعبخشی در آنهاست. ایران در جایگاه پنجم رتبهبندی کشورهای جهان در تولید انرژی در سال ۲۰۰۷ قرار گرفته است. یکی دیگر از مؤلفههای پیشرفت در جمهوری اسلامی ایران، مسئله آزادی است.
یکی از شاخصهای مهم جمهوریت در کشور، برگزاری انتخاباتهایی است که در آن بهطورمستقیم و غیرمستقیم مقامات اصلی در سیاست کشور تعیین میشود. در جمهوری اسلامی به دلایل متعدد انتخابات در سلامت کامل انجام میشود. اگر انتخابات سالم نبود آیا منطقی بود عالیترین مقامات خودشان را چند بار درمعرض رأی مردم قرار دهند و باوجود رأینیاوردن این مقامات در یک انتخابات، در انتخابات بعدی نیز ثبتنام کنند؟