به گزارش شهرآرانیوز؛ در لحظات پردغدغه، تشویش درگیری و اخبار ناخوشایند این روزها، هر کس به نحوی نگرانی، ترس و استرس خود را مدیریت میکند؛ یک نفر مینویسد، یک نفر با دیگری درددل میکند و یک نفر هم چاره کار را در یخچال و میان خوراکیهای مختلف جستوجو میکند. برخی از افراد دسته سوم که بهاصطلاح درگیر پرخوری عصبی هستند، تلاش میکنند با خوردن، کمی حواسشان را از اتفاقات اطراف دور کنند.
اما برخی دیگر از این افراد، نه با عمد و تصمیم، بلکه بهتبع فشارهای جسمانی، مجبور به پرخوری میشوند؛ به طوری که ممکن است درصورت خودداری از خوردن، درد، سوزش و گرفتگیهای شدیدی را در اجزای دستگاه گوارش خود احساس کنند.
یک کارشناس تغذیه درباره پرخوریهای عصبی، خصوصاً در روزهای پرالتهاب مانند شرایط جنگی، توضیح داد: اصلیترین عامل پرخوری عصبی، استرس است. استرس، از نظر علمی به حالت نگرانی اطلاق میشود که علت بروز آن مشخص و ملموس است. با اینکه عوامل دیگری هم میتوانند در پرخوری عصبی نقش داشته باشد، اما استرس به دلیل تأثیرگذاری سریع بر دستگاههای بدن، خصوصاً سیستم گوارش، به صورت مستقیم در این اتفاق دخیل است.
محمدعلی باقری درباره عملکرد دستگاه گوارش در شرایط استرس ادامه داد: در همه دستگاههای بدن، سیستم عصبی فعال بوده و طبیعی است که با برهمخوردن تعادل مکانیزم عصبی، فعالیت دستگاهها هم مختل شود. دستگاه گوارش به عنوان یکی از بخشهایی که تحت تأثیر شدید و مستقیم سیستم عصبی قرار میگیرد، از بلع گرفته، تا جذب مواد غذایی را با مشکل مواجه میکند و ممکن است منجر به اسپاسمهای شدید معده شود.
او در ادامه، به تبعات پرخوری عصبی اشاره کرد و گفت: به دلیل مشکلاتی که برای هضم و جذب غذا پیش میآید، مواد خوراکی در بدن انباشته شده و علاوه بر چاقی، منجر به یبوست نیز خواهد شد که هر دو این عواقب هم مشکلات خاص خود را به همراه دارند.
باقری با بیان اینکه استرس انواع گوناگونی دارد و هرکدام از آنها بر شدت پرخوری عصبی تأثیرگذار است، افزود: عوامل متعددی در شدت استرس و به دنبال آن میزان پرخوری مؤثر است؛ ازجمله سن، شرایط بحرانی، جنسیت و حتی فصل! البته برخی افراد هم دائمالاسترس هستند و عواقب این استرس همواره همراهشان است. مهمترین موضوعی که در این باره باید مورد توجه قرار بگیرد، شناخت نوع استرس و شدت درگیری ما با آن است. در این صورت میتوان بهخوبی از توصیههای مربوطه برای بهبود شرایط استفاده کرد.
این کارشناس تغذیه با اشاره به پرهیزهای غذایی در روزهایی که استرس گریبانگیر اعضای خانواده میشود، بیان کرد: در زمانهای پراسترس پرهیز از مصرف فستفود و غذاهای چرب سرخکردنی بسیار اهمیت دارد و باعث میشود عملکرد دستگاه گوارش بهبود یابد. یکی دیگر از کارهایی که میتواند در این شرایط کمککننده باشد، خودداری از تماشای تلویزیون، خصوصاً اخبار در زمان صرف غذاست.
باقری درنهایت به خوراکیهایی که در وضعیت بحران و جنگی مفید هستند، اشاره و خاطرنشان کرد: در این ایام، مصرف میوه، سبزیجات، غذاهای کبابی و تنقلات خشک توصیه میشود. در کنار این مواد غذایی، مصرف مایعات و نوشیدنیهای طبیعی مانند آب، دوغ و آبمیوههای مختلف نیز بسیار مؤثر است. علاوه بر آن، آمادهکردن بستههای آجیل نیز میتواند کمککننده باشد و علاوه بر تنظیم قند و فشارخون، مواد مغذی به بدن برساند.