به گزارش شهرآرانیوز، در فضای مجازی بلاگرها شهرت این نوشیدنی را بیشتر و بیشتر کردهاند تا آنجا که نسل زد برای چشیدن ماچا در کافهها صف میکشند. ماچا به هیچوجه نوشیدنی جدیدی نیست. ماچا پودر سبز درخشانی است که به مقدار زیاد و از صدها سال پیش در ژاپن تولید میشود و ریشهای عمیق در سنت این کشور دارد و معمولاً در مراسم چای در این کشور مهمانان با این نوع چای پذیرایی میشوند. در سالهای اخیر، ماچا کاربردهای مدرنتری هم پیداکرده است و بهصورت لاتههای گرم و سرد، دسرها و حتی در محصولات مراقبت از پوست هم مورد استفاده قرار میگیرد.
ماچا گونهای از چای سبز است که از برگهای گیاه کاملیا سیننسیس که به روشی خاص پرورش یافته، تولید میشود. برخلاف چای سبز، که معمولاً بهصورت برگهای خشکشده یا بهصورت کیسهای مصرف میشود، ماچا بهصورت پودر ریز آسیاب شده در آب یا شیر داغ مخلوط میشود.
میراندا گالاتی، متخصص تغذیه از کانادا میگوید: «مطالعات زیادی درباره فواید چای سبز برای سلامت انجام شده است. ماچا شکل غلیظ شدهتر چای سبز است، اما هنوز لازم است در مورد فواید احتمالی آن مطالعه شود.»
ماچا سرشار از آنتیاکسیدان است. آنتیاکسیدانها موادی هستند که سلولهای بدن را در برابر آسیب دیدن محافظت میکنند و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را کاهش میدهند.
نتیجه یک مطالعه که دانشمندان دانشگاه کنکوک در سئول انجام داده و منتشر کردهاند نشان میدهد که ماچا حدود ۱۰ برابر بیشتر از چای سبز عادی، آنتیاکسیدان دارد.
چای سبز و ماچا از خیلی جهات به هم نزدیک هستند. چای سبز به دلیل میزان بالای آنتیاکسیدانهایش به کاهش وزن کمک میکند. مطالعات نشان دادهاند چای سبز به دلیل داشتن میزان بالای کافئین، شدت متابولیسم و چربی سوزی را بالا میبرد.
یک وعده معمول لاته ماچا (که در آن یک قاشق چایخوری ماچا ریخته شده است) بین ۳۸ تا ۱۷۶ میلیگرم کافئین دارد. این مقدار کمتر از کافئین موجود در یک فنجان قهوه است.
خانم گالاتی میگوید، ماچا به دلیل داشتن ترکیب شیمیایی ال- تئانین در مقایسه با قهوه، آرامشبخشتر است.
او میگوید: «اسیدهای آمینه موجود ماچا برای سیستم عصبی ما مفید هستند و میتوانند موجب کاهش استرس، اضطراب و بهبود بیخوابی شوند.» بعضی مطالعات ترکیبات موجود در ماچا ازجمله آنتیاکسیدانها و موادی، چون کلروفیل، کافئین و ال- تئانین را با بهبود عملکرد مغز مرتبط دانستهاند. باور بر این است که کافئین بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر میگذارد، متابولیسم را در سراسر مغز افزایش میدهد و همچنین هوشیاری را بالا میبرد.
مانند تمام مواد حاوی کافئین، بهتر است ماچا را در حد اعتدال مصرف کرد.
ماچا حاوی کافئین بیشتری نسبت به چای سبز است و مصرف بیشازحد کافئین میتواند عوارض جانبی مانند اضطراب، بیخوابی و افزایش ضربان قلب داشته باشد.
کافئین میتواند میزان هوشیاری را بالا ببرد که میتواند مفید باشد. با این وجود، مصرف بیش از حد کافئین میتواند موجب ترشح هورمون آدرنالین شود (هورمونی که به نام هورمون ترس یا فرار هم شناخته میشود). این هورمون بهطور موقت سطح انرژی را بالا میبرد، اما میتواند موجب حس استرس و اضطراب شود.
میزان توصیهشده مصرف کافئین روزانه برای بزرگسالان ۴۰۰ میلیگرم است. این یعنی بهتر است بیش از یک یا دو فنجان لاته ماچا در روز مصرف نکرد.
برای کسانی که نسبت به کافئین حساس هستند، ماچا ممکن است گزینه مناسبی به نظر برسد، زیرا کافئین آن از قهوه کمتر است و ال-تئانین آن موجب کاهش جذب کافئین شود.
ماچای کثیف به بدی اسمش نیست. این نوشیدنی ترکیبی است از یک شات اسپرسو که به مخلوطی از شیر و ماچا اضافه میشود.
ماچای کثیف هشیاری که از کافئین به دست میآید را با خواص آرامشبخش ماچا کنار هم میآورد، اما متخصصان تغذیه میگویند این ترکیب میتواند موجب زیادشدن ناگهانی ترشح آدرنالین شود. با این حال آنها میگویند ماچای کثیف به شکل ملایمتری آدرنالین را بالا میبرد، زیرا آل- تئانین موجب میشود، کافئین بهتدریج آزاد شود. توصیه متخصصان در این مورد مانند مصرف لاته ماچا است و میگویند بهتر است نوشیدن آن در حد یک فنجان در روز محدود شود.
منبع: سلامت نیوز