پوشش ۹۰هزار نوزاد خراسان رضوی در طرح غربالگری شنوایی

  • کد خبر: ۴۰۷۱۱۹
  • ۲۷ فروردين ۱۴۰۵ - ۰۷:۵۵
پوشش ۹۰هزار نوزاد خراسان رضوی در طرح غربالگری شنوایی
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی از پوشش کامل برنامه غربالگری تشخیص و مداخله در استان خبر داد و گفت: این برنامه به‌طور ۱۰۰درصدی در سطح استان اجرا می‌شود و شامل کودکان اتباع خارجی و نوزادان استان‌های هم‌جوار نیز هست.

سمیه سعادتمند | شهرآرانیوز؛ مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی از پوشش کامل برنامه غربالگری تشخیص و مداخله در استان خبر داد و گفت: این برنامه به‌طور ۱۰۰درصدی در سطح استان اجرا می‌شود و شامل کودکان اتباع خارجی و نوزادان استان‌های هم‌جوار نیز هست. تقریبا تمامی زایشگاه‌های خراسان رضوی زیرپوشش طرح غربالگری شنوایی قرار دارند و زایشگاه‌هایی که خارج از این طرح‌اند، به مراکز بهداشت ارجاع داده می‌شوند تا نوزادان در همان مراحل ابتدایی تولد، بررسی و پایش شنوایی شوند.

مهدی برجی در گفت‌و‌گو با شهرآرا درباره آمار کلی استان در سال گذشته، اظهار کرد: در سال گذشته بیش از ۹۰هزار نوزاد در سطح استان تحت غربالگری قرار گرفتند که از این تعداد بیش از ۴۵هزار کودک مربوط به مشهد بودند. از میان این نوزادان، ۲۵۰کودک دارای اختلالات متنوع شنوایی شناسایی شدند که بلافاصله تحت مداخلات درمانی و توان‌بخشی قرار گرفتند تا بتوانند به رشد طبیعی شنوایی و گفتار برسند.

وی درباره نرخ بروز کم‌شنوایی مادرزادی بیان کرد: در استاندارد جهانی، از هر هزار کودک، یک تا سه کودک مبتلا به کم‌شنوایی عمیق مادرزادی هستند که نیاز به کاشت حلزون شنوایی دارند. در استان ما نیز تا چند سال گذشته این رقم گاه تا چهار کودک در هزار مورد بوده است که خوشبختانه در سال گذشته این نسبت به نُرم جهانی بازگشته است.

یارانه غربالگری شنوایی برای خانواده‌های محروم

برجی در ادامه به وضعیت تعرفه‌های خدمات غربالگری اشاره کرد و توضیح داد: در بیمارستان‌های دولتی، تعرفه‌ها مطابق نرخ دولتی و در مراکز خصوصی طبق قیمت خصوصی محاسبه می‌شود. با این حال، همکاری بین سازمان بهزیستی و بیمارستان‌های خصوصی باعث شده تا بخشی از هزینه‌ها برای خانواده‌های محروم کاسته شود. بر اساس گفته‌های رئیس سازمان، حدود ۲۵ تا ۳۰درصد از خانواده‌های مناطق محروم به طور رایگان از خدمات غربالگری بهره‌مند می‌شوند و یارانه غربالگری دریافت می‌کنند.

وی همچنین درباره نحوه تخصیص اعتبارات غربالگری گفت: از مجموع اعتبارات اختصاص‌یافته برای غربالگری شنوایی، ۳۰درصد برای غربال نوزادان، ۳۰درصد دیگر برای مداخلات درمانی و توان‌بخشی اختصاص می‌یابد و حدود ۴۰درصد باقی‌مانده نیز به برنامه غربالگری شنوایی کودکان سه تا پنج سال مربوط است. طرح غربالگری گروه سنی سه تا پنج سال هنوز در استان به پوشش ۱۰۰ درصدی نرسیده و فعلا فقط ۳۰درصد از این گروه سنی را شامل می‌شود.

مدیرکل بهزیستی استان خراسان رضوی افزود: هدف از غربالگری کودکان سه تا پنج ساله، دو بخش دارد. نخست، بررسی جامانده‌ها، یعنی کودکانی که در دوره نوزادی موفق به انجام غربالگری نشده‌اند تا پیش از ورود به سن تحصیل، مشکلات شنوایی‌شان شناسایی شود؛ و دوم، شناسایی کودکانی که در اثر ابتلا به عفونت‌های گوش میانی یا بیماری‌های شنوایی اکتسابی دچار کاهش شنوایی شده‌اند.

برجی در این زمینه توضیح داد: در سنین سه تا پنج سالگی میزان شیوع عوارض شنوایی از جمله عفونت‌های گوش حدود ۳۰ تا ۳۵درصد است. این عفونت‌ها در صورت درمان‌نشدن می‌توانند موجب کاهش شنوایی و تأثیر منفی بر رشد گفتار و یادگیری کودک شوند؛ بنابراین تلاش می‌کنیم این کودکان به‌موقع درمان شوند تا بتوانند در کنار سایر کودکان هنجار وارد مدرسه شوند.

یک‌سوم شهرستان‌های استان دارای پایگاه ثابت غربالگری شنوایی هستند

مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی با اشاره به محدودیت‌های زیرساختی در شهر‌های کوچک استان، گفت: درحال‌حاضر حدود یک‌سوم شهرستان‌های استان دارای پایگاه ثابت غربالگری شنوایی برای گروه سنی سه تا پنج سال هستند. در سایر شهرستان‌ها پوشش به طور منطقه‌ای و سیار انجام می‌شود؛ به‌گونه‌ای که شهر‌های بزرگ مأموریت دارند مناطق پیرامونی خود را نیز زیرپوشش قرار دهند.

وی افزود: با هدف گسترش عدالت اجتماعی و سلامت شنوایی، طرح‌های سیار بهزیستی به شهرستان‌ها و روستا‌هایی که فاقد پایگاه ثابت هستند اعزام می‌شوند تا کودکان هیچ منطقه‌ای از خدمات محروم نمانند.

برجی در پایان بیان کرد: یکی از اهداف اصلی اداره‌کل بهزیستی استان توسعه خدمات توان‌بخشی و ارتقای سلامت شنوایی کودکان است. تشخیص زودهنگام در نوزادی و به‌موقع مداخله‌کردن، نقش تعیین‌کننده‌ای در پیشگیری از بروز ناتوانی‌های گفتاری و تحصیلی دارد. اگر کودک پیش از دو سالگی تحت درمان و توان‌بخشی قرار بگیرد، شانس بازگشت به مسیر رشد طبیعی گفتار بسیار زیاد خواهد بود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.