کاریکاتور و گرافیک از منظر رهبر شهید رسانه‌ای قدرتمند برای گفتگوی میان ملت‌هاست

  • کد خبر: ۴۳۰۳۳۹
  • ۲۳ تير ۱۴۰۵ - ۱۲:۱۰
کاریکاتور و گرافیک از منظر رهبر شهید رسانه‌ای قدرتمند برای گفتگوی میان ملت‌هاست
یک کارتونیست سرشناس گفت: رهبر شهید انقلاب در دیداری که با هنرمندان حوزه تجسمی داشتند فرمودند کاریکاتور نه تنها ابزار بیان هنری، بلکه رسانه‌ای قدرتمند برای گفت‌وگوی میان ملت‌ها، طرح دغدغه‌های مشترک انسانی و انتقال پیام‌های عمیق فرهنگی و اخلاقی محسوب می‌شوند.
مریم دهقان
خبرنگار مریم دهقان

مسعود شجاعی طباطبایی در گفت‌و‌گو با شهرآرانیوز، با اشاره به خاطره‌ای از دیدار هنرمندان تجسمی با رهبر شهید که به تعبیر او، دیدار شیرینی بود اظهار کرد: در دیداری صمیمانه که ما به اتفاق گرافیست‌ها و هنرمندان حوزه کارتون، کاریکاتور، گرافیک و نقاشی خدمت حضرت آقا رسیدیم معرفی هنرمندان حوزه کارتونیست به عهده من بود.

شجاعی طباطبایی بیان کرد: نکته‌ای که به نظرم باعث شیرینی این جلسه بود اینکه آقا با تک‌تک دوستان حاضر در جلسه، صحبت کردند و هر کدام از افراد هم چند دقیقه نکات خود را بیان کردند و ایشان شنیدند.

وی توضیح داد: در آن جلسه متوجه شدم آقا چقدر به هنر و اجرای کار‌های هنری دوستان دقت داشتند و چقدر پیگیر بودند. مثلاً ایشان به دیوارنگاره «بیا تا برویم» مربوط به شهید حججی که محمدرضا دوست‌محمدی در میدان ولیعصر کشیده بود اشاره کردند و توضیح دادند اینکه دست شهید حججی به سمت مخاطب آمده و پشت سرش رزمنده‌هایی دیده می‌شوند که به سوی افق می‌روند به معنای اینکه مخاطب هم می‌تواند شهدای مدافع امنیت را همراهی کند و چند دقیقه‌ای با هنرمند این طرح صحبت کردند.

شجاعی ادامه داد: بعد از آن حضرت آقا به چند کار دیگر نیز از جمله تصویر سردار سلیمانی که در آغوش امام حسین (ع) قرار دارد و کاری از حسن روح‌الامین بود صحبت کردند، اما نکته جالب در این دیدار توجه رهبر شهید به کاری دیگر بود که به گفته ایشان کار خیلی خوبی بود، اما کم دیده شد؛ منظورشان اثری از صابر شیخ‌رضایی که مجموعه‌ای به نام «صلح آمریکایی» بود که نشان می‌داد افراد پشت میزهایشان نشسته‌اند که ظاهرشان را بالای میز و باطن و نیتشان را پایین میز که در نظر مردم مخفی است نشان می‌دهد. بالای میز همه افراد مانند ترامپ و همدستانش کت‌شلوار‌های شیک و اتوکشیده بر تن داشتند، اما پایین میز تصویر شلوار نظامی، سگ هار و جلوه‌هایی که مربوط به تفکرات استبدادی آنها بود را نشان می‌داد؛ البته دلیل این موضوع که چنین طرحی خیلی زود از روی پرده‌های تبلیغات شهری برداشته شد مخالفت جدی برخی مسئولان بود.

کاریکاتور و گرافیک از منظر رهبر شهید رسانه‌ای قدرتمند برای گفتگوی میان ملت‌هاست

این کارتونیست تاکید کرد: رهبر شهید هنر را خوب می‌شناختند و آثار هنرمندان را دنبال می‌کردند. ایشان همچنین نسبت به هنر‌های تجسمی و اتفاقات حوزه مقاومت بسیار دقت نظر داشتند و آثار هنرمندان جبهه مقاومت را دنبال می‌کردند. ایشان در آن جلسه به هنر کارتون و گرافیک هم اشاراتی داشتند و فرمودند گرافیک و کاریکاتور، دو هنری است که «زبانی بین‌المللی» دارد و برای همه مردم قابل فهم است. زبانی که مرز‌های جغرافیایی، تفاوت‌های زبانی و محدودیت‌های فرهنگی را در می‌نوردد و می‌تواند بدون نیاز به ترجمه، پیام خود را به مخاطبان در سراسر جهان منتقل کند.

شجاعی طباطبایی اضافه کرد: از نظر ایشان، قدرت تصویر در بسیاری از موارد از کلمات فراتر است و یک اثر گرافیکی یا کاریکاتور موفق می‌تواند مفاهیم پیچیده اجتماعی، فرهنگی، سیاسی یا انسانی را در کوتاه‌ترین زمان و با بیشترین تأثیر به بیننده منتقل کن.. از همین رو، گرافیک و کاریکاتور نه تنها ابزار بیان هنری، بلکه رسانه‌ای قدرتمند برای گفت‌وگوی میان ملت‌ها، طرح دغدغه‌های مشترک انسانی و انتقال پیام‌های عمیق فرهنگی و اخلاقی محسوب می‌شوند.

این کاریکاتوریست با تاکید بر این مطلب که کاریکاتور، یک هنر کم‌هزینه نسبت به سایر هنرهاست ابراز کرد: با توجه به اینکه من از سن ۱۸ سالگی وارد فضای کاری شدم و این فرصت را داشتم تا خیلی زود در مسیر حرفه‌ای هنر قرار بگیرم بعد از مدت کوتاهی و فعالیت کنار دوستان هم‌فکرم به این نتیجه رسیدم که کاریکاتور می‌تواند با هزینه کم پیام‌رسانی خوبی داشته باشد. در دوره دفاع مقدس هشت ساله کاریکاتور‌های رنگی به اندازه سه در چهار متر را شروع کردیم؛ حدود یک سال و نیم تا دو سال طول کشید و به بیست ودو نقاشی دیواری تبدیل شد که تا پایان جنگ هم ماندگار شدند.

شجاعی طباطبایی نیز که یکی از شرکت‌کنندگان در دیوارنگاره «قوموا لله» مشهد بود نقاشی دیواری را یک فرصت برای ایجاد ارتباط صمیمانه و نزدیک با مردم دانست و تشریح کرد: این دیوارنگاره در دل شهر، یک اتفاق تصویری قابل‌فهم برای عموم است. علاوه بر این، اتفاق دیگری نیز افتاده است که باعث شده عده‌ای از هنرمندان جبهه مقاومت از یمن، از لبنان و ایران کنار هم قرار بگیرند و کاری مشترک تولید کنند.

این هنرمند در ادامه تاکید کرد: انجام چنین کار‌هایی با گستره وسیع، باعث ایجاد همدلی از کشور‌های مختلف، همراهی و خلق یک اثر مشترک بین‌المللی می‌شود. امیدوارم بتونیم این اتفاق و این تعامل و این ارتباط را به شکل مستمر ادامه بدهیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.